Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

VIDEO „A lipit tapete, a pus lumină…”. Moloșag, suspinând, despre Godorog. Cum s-a aciuat la Avocatul Poporului

01 Dec. 2021, 13:43
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
01 Dec. 2021, 13:43 // Societate //  Realitatea.md

Dmitri Godorog, cunoscut în spațiul public ca „proxenetul condamnat” și mâna dreaptă a Avocatului Poporului, a avut încheiat un contract de prestări servicii pe un termen între 1 octombrie-31 decembrie 2021, pe bază de voluntariat, în cadrul Oficiului pentru a-i asigura securitatea Nataliei Moloșag, a-i fi șofer și, în general pentru a o face „funcțională”. Asta a spus-o însăși Natalia Moloșag în cadrul unei conferințe de presă susținute miercuri, 1 decembrie curent, la sediul instituției pe care o conduce. Ba mai mult, recent a lipit tapete și a pus lumină. Ei bine, dar cum explică contractarea anume a lui Dmitri Godorog pentru aceste servicii diverse?

„Pentru a aduce claritate, am fost avocata lui Dmitri Godorog într-un dosar penal în care și-a recunoscut vina și și-a ispășit pedeapsa. Mi-am asumat reîncadrarea acestuia în societate post-condamnare, pentru că misiunea unui apărător este inclusiv asigurarea incluziunii sociale și creșterea toleranței față de foștii deținuți prin implicări în acțiuni de interes comunitar importante pentru ei și pentru societate. Din 2018, i-am oferit posibilitatea să dețină o funcție (asistent) în Cabinetul de avocatură a Nataliei Moloșag. Timp de trei ani s-a manifestat ca o persoană punctuală, responsabilă, integră și empatică… A fost voluntar în cadrul Liniei Verzi”, a explicat Natalia Moloșag, adăugând mai târziu că această șansă i-a fost oferită și pentru salariul mic cu care l-a achitat, fără să spună suma exactă.

A continuat colaborarea cu el, pentru că a avut nevoie de o persoană care să îndeplinească muncă auxiliară, atunci când a preluat mandatul de Avocat al Poporului. „L-am contractat temporar în baza unui contract de prestări servicii, cu titlu gratuit. Dumnealui a decis să facă voluntariat din șansa pe care i-am dat-o. Nu a fost implicat în activitățile mandatului meu, nu a avut acces la date cu caracter personal sau competențe de decizie. A fost personal tehnic, care m-a ajutat cu deplasarea fizică și cu protecția integrității, deoarece am fost amenințată”.

Întrebată dacă o persoană care nu este un angajat al Oficiului a avut dreptul să fie prezentă cu ea în cadrul unei vizite de monitorizare în Penitenciarul Lipcani, Natalia Moloșag a dat de înțeles că a fost „o scăpare din lipsa de experiență” în calitate de manager al unei instituții publice, în contextul în care în ultimii 15 ani a exercitat doar funcția de avocată.

„Posibil în asta și a fost scăparea mea. În anul 2019, PNUD a donat un automobile Peugeot de șase-opt locuri. În cadrul Oficiului sunt angajați doi șoferi de peste 70 de ani dintre care niciunul nu vrea să se așeze la volan, ba pentru că este mare, ba pentru că nu prevede permisul de conducere. Dmitri și-a asumat această obligație. Consiliul pentru prevenirea torturii m-a invitat să particip la ultima vizită de monitorizarea în penitenciar din cadrul actualei echipe”, a povestit Natalia Moloșag.

Potrivit acesteia, nemijlocit în interiorul instituției de tip închis a avut nevoie de Dmitri Godorog pentru securitate, dar „asta nu înseamnă că mă tem de deținuți”. „Sunt paznici, dar Republica Moldova are o problemă – la 300 de deținuți sunt șase angajați într-un penitenciar. În plus, sunt prevederi că, în cadrul vizitei de monitorizare privind tortura, să nu participe colaboratori ai instituției de tip închis, astfel încât deținuții să aibă încredere și să comunice deschis despre problemele de acolo, fără a avea repercursiuni”.

Cât despre de ce în prezent Dmitri Godorog nu o însoțește, Natalia Moloșag a declarat că acesta i-a comunicat că nu mai îndeplinește contractului. Este gata să se retragă pentru a nu afecta imaginea Oficiului”. „Eu nu știu unde este. Nu e la muncă. Azi sunt protejată de consiliera mea Diana Mazniuc”.

Conferința de presă integrală a Nataliei Moloșag din 1 decembrie 2021
a fost transmisă integral de colegii de la RLIVE.MD și RLIVE TV.

Realitatea Live

16 Ian. 2022, 19:18
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Ian. 2022, 19:18 // Life //  Petru Beregoi

Maestrul Emerit al Artei, pictorul și artistul plastic Andrei Mudrea, născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei, a decedat. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 ianuarie de către Ministerul Culturii.

„E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească. Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice,  raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională. Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre  ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg. În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în  Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală