Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Felicitarea cu vaiete a lui Dodon către Partidul „Rusia Unită”, la 20 de ani de la fondare. SUA și UE „ne dau târcoale”

01 Dec. 2021, 13:34
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
01 Dec. 2021, 13:34 // Politica //  Petru Beregoi

De dimineață Igor Dodon a felicitat Partidul „Rusia Unită” cu împlinirea a celor 20 de ani de la fondare, iar mai târziu, socialistul anunță că „a luat parte la o videoconferință dedicată acestui eveniment”, unde s-a plâns și a acuzat că „SUA și UE au intervenit deschis în treburile țării noastre în timpul alegerilor prezidențiale din 2020 și a alegerilor parlamentare din această vară”.

„Din numele Partidului Socialiștilor și al meu personal, adresez sincere felicitări domnului Dmitrii Medvedev, președintele Partidului Politic „Rusia Unită”, cu ocazia celor 20 de ani de la crearea formațiunii. În aceste două decenii, „Rusia Unită” a evoluat semnificativ, devenind unul dintre cele mai influente partide din Federația Rusă, a obținut o majoritate constituțională și a asigurat stabilitatea politică internă în țară. Partidul Socialiștilor apreciază înalt colaborarea cu „Rusia Unită” și își exprimă convingerea că activitatea noastră comună în beneficiul popoarelor frățești va continua și pe viitor”, a scris pe contul său de Telegram de dimineață Dodon.

Ulterior, liderul PSRM a anunțat că deja a participat la o conferință în format video dedicată acestui eveniment, unde a rostit și un discurs.

„La invitația conducerii partidului Rusia Unită, am luat parte la o videoconferință dedicată aniversării a 20 de ani de la petrecere. La eveniment participă delegați din aproximativ 30 de țări. Am felicitat cu ocazia aniversării partenerilor noștri ruși, cu care Partidul Socialist are Acordul de Cooperare, și ne-a urat tuturor succes. Într-un scurt discurs la conferință, a evidențiat una dintre cele mai relevante probleme cu care se confruntă Republica Moldova și alte țări în spațiul post-sovietic: intervenția externă și protecția suveranității”, spune Dodon.

Igor Dodon a acuzat reprezentanții SUA și UE că s-ar fi implicat în treburile interne ale țării noastre, inclusiv la alegerile prezidențiale din 2020 și cele parlamentare din 2021.

„În special, am remarcat că reprezentanții SUA și UE au intervenit deschis în treburile țării noastre în timpul alegerilor prezidențiale din 2020 și a alegerilor parlamentare din această vară. Ambasadorul SUA și șeful delegației UE au efectuat vizite la structurile puterii, CEC și Comisia pentru instrumente audiovizuale. Și în regimul actual din Moldova, există de fapt un control extern direct. În concluzie, am subliniat că sarcina comună a țărilor noastre care luptă pentru suveranitate este unitatea. Sunt convins că doar prin eforturi comune vom putea proteja țările noastre, apăra independența și suveranitatea”, a conchis Dodon.

Discursul integral al lui Dodon susținut la videoconferință îl puteți citi aici.

Realitatea Live

16 Ian. 2022, 19:18
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Ian. 2022, 19:18 // Life //  Petru Beregoi

Maestrul Emerit al Artei, pictorul și artistul plastic Andrei Mudrea, născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei, a decedat. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 ianuarie de către Ministerul Culturii.

„E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească. Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice,  raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională. Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre  ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg. În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în  Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală