Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

VIDEO Marina Tauber își cheamă susținătorii la protest în fața CEC. Ei vor să ne scoată din cursa electorală

01 Dec. 2021, 13:26
 // Categoria: Politica // Autor:  Maria Timofti
01 Dec. 2021, 13:26 // Politica //  Maria Timofti

Marina Tauber, candidata Partidului „ȘOR” la alegerile pentru fotoliul de primar al municipiului Bălți, a declarat într-un live pe Facebook că ieri, 30 noiembrie, membrul Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postică, i-a presat pe ceilalți membri ai instituției pentru ca să o scoată din cursa electorală. Candidata a mai spus că Pavel Postică le-a spus membrilor CEC că acest ordin vine de la Maia Sandu, și le-a sugerat să nu se opună solicitării. 

La fel, Marina Tauber a declarat că astăzi, la ora 17:00, membrii Comisiei Electorale Centrale se vor întruni în ședință. Conform informației pe care o deține, Tauber afirmă că urmează a fi scoasă din cursa electorală. 

„Fac apel către toate ambasadele, misiunile acreditate la Chișinău, instituțiile competente pentru ca să oprească acest haos. Eu merg la Chișinău și o să intru în fiecare instituție, o să vorbesc cu toți funcționarii publici. La ora 17:00 o să merg la ședința Comisiei Electorale Centrale”, a declarat Marina Tauber.

Candidata partidului „ȘOR” și-a chemat susținătorii la un protest în fața clădirii Comisiei Electorale Centrale: „Haideți să luptăm pentru viitorul vostru. Eu cred că noi vom câștiga. Vreau să vă uitați și voi în ochii celor care încearcă să încalce legea, care vor să vă impună candidați și primari pe care voi nu i-ați votat”, a spus Tauber 

Amintim că, în urma alegerilor locale noi din 21 noiembrie curent, din cele 15 localități unde s-a desfășurat scrutinul, doar în 9 s-a reușit alegerea primarului din primul tur. Astfel, în celelalte 6 localități urmează să se desfășoare turul doi, inclusiv în municipiul Bălți, unde se va duela Marina Tauber cu Nicolae Grigorișin – candidat independent. În primul tur al alegerilor locale noi pentru funcţia de primar al municipiului Bălţi, Marina Tauber a acumulat 47,93% din sufragii. Pe locul doi s-a clasat candidatul independent Nicolai Grigorişin, cu 20,93%. Aceştia se vor duela în turul doi, care va avea loc pe 5 decembrie.

Realitatea Live

16 Ian. 2022, 19:18
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Ian. 2022, 19:18 // Life //  Petru Beregoi

Maestrul Emerit al Artei, pictorul și artistul plastic Andrei Mudrea, născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei, a decedat. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 ianuarie de către Ministerul Culturii.

„E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească. Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice,  raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională. Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre  ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg. În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în  Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală