Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

VIDEO Tauber: Guvernarea vrea să le fure bălțenilor șansa la o viață mai bună

01 Dec. 2021, 13:20
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
01 Dec. 2021, 13:20 // Politica //  Realitatea.md

Partidul „ȘOR” a adresat un apel către misiunile diplomatice și organismelor internaționale prin care le solicită să ia atitudine în cazul tentativei actualei puteri de a o scoate abuziv pe Marina Tauber din cursa electorală pentru Primăria Bălți. Reprezentanții formațiunii au menționat că, în prezent, asupra Comisiei Electorale Centrale se exercită presiuni uriașe și le cer membrilor CEC să respecte legea și să nu dea curs acestor solicitări ilegale.

„Avem informații veridice, cu martori și probe, că, ieri, membrul CEC Pavel Postică, instalat în această funcție la indicația directă a președintelui Maia Sandu, i-a convocat pe ceilalți membri ai CEC și le-a cerut să voteze pentru eliminarea mea din cursa electorală. Postică a invocat faptul că această solicitare vine „de sus” și i-a îndemnat pe toți ceilalți să nu se opună”, a menționat Marina Tauber, într-un briefing de presă.

Ea le-a atras atenția membrilor CEC că această solicitare este profund ilegală, executarea ei constituie o infracțiune, iar cei care vor lua parte la ea vor purta răspundere personală.

„Sper foarte mult că sunteți profesioniști și oameni de onoare și nu veți fi părtași la acest act antidemocratic, abuziv, descalificant și rușinos. Nu vă compromiteți înainte de vreme și luați în calcul faptul că, din cauza disperării cuiva, vă puneți la bătaie buna reputație, cariera profesională și chiar libertatea. Sper că sunteți oameni conștienți și înțelegeți ce urmări poate avea o astfel de decizie”, a adăugat Tauber.

Ea a venit cu un mesaj și pentru ministrul de Interne, Ana Revenco.

„Doamnă Revenco, să știți că purtați răspundere personală pentru acest dezmăț. Vă garantez că veți răspunde pentru asta!”, a menționat candidatul.

În context, ea s-a adresat corpului diplomatic și organizațiilor internaționale, menționând că o eventuală eliminare a sa din cursă va reprezenta un atentat grav asupra Drepturilor Omului și principiului pluralismului politic.

„Această guvernare, care se erijează în apărător al democrației și statului de drept, aplică metode total nedemocratice, autoritariste și profund ilegale. Insist ca, în acest caz, toți care monitorizează alegerile din Bălți, care au posibilitatea să ia decizii, să manifeste cel puțin aceeași atitudine pe care a avut-o când au fost excluși alți candidați. Mă refer la acele cazuri care au dus la condamnarea Republicii Moldova de către CtEDO. Vreau să cred că nu veți manifesta o atitudine părtinitoare și veți taxa dur derapajele actualei puteri”, a spus Marina Tauber.

Ea a venit și cu un mesaj către bălțeni, cărora le-a transmis că guvernarea le calcă în picioare dreptul lor de a-și decide singuri soarta.

„Cei care v-au furat trecutul și prezentul, cei care v-au lipsit de posibilitatea de a avea un trai decent și condiții normale de viață, încearcă acum să vă fure și șansa de a avea un viitor mai bun, prin metode abuzive și ilegale. Dragi bălțeni, ei nu fură victoria lui Ilan Șor, a Partidului „ȘOR” sau a Marinei Tauber. Ei vă fură vouă șansa de a avea parte de schimbări și o îmbunătățire a calității vieții voastre, a copiilor și nepoților voștri”, a mai declarat Marina Tauber.

La rândul său, deputatul Denis Ulanov a declarat că alegațiile autorilor sesizărilor depuse la CEC împotriva candidatului Partidului „ȘOR” se bazează pe presupuneri lipsite de suport factologic și fundament legal.

„Sunt ridicole încercările unor concurenți electorali și a unor instituții ale statului de ne pune bețe-n roate și de a o împiedica pe Marina Tauber să ajungă primar la Bălți. Toate sesizările depuse în turul doi se referă la evenimente sau pretinse încălcări, care ar fi avut loc în turul întâi. Or, Comisia Electorală Centrală a analizat deja toate dovezile și argumentele noastre și nu a constat încălcări”, a declarat deputatul.

Ulanov a făcut trimitere și la o sesizare a IP Bălți, care a sesizat CEC precum că Partidul „ȘOR” a cumpărat mâncare pentru membrii și activiștii de partid. Mai mult, spune Ulanov, atât candidatul, cât și membrii staff-ului, sunt permanent urmăriți și persecutați de organele de forță.

„Așa-numita sesizare a IP Bălți, în privința cheltuielilor pentru produsele alimentare este lipsită de dovezi și este bazată doar pe presupunerile angajaților IP Bălți. Partidul „ȘOR” nu a avut și nici nu a putut să aibă astfel de cheltuieli legate de nevoile personale, deoarece acestea nu au vreo legătură cu campania electorală. Este uimitor faptul că poliția nu a raportat, cu aceeași ardoare, faptul că în rapoartele financiare ale altor contracandidați tot nu erau reflectate costurile cheltuielilor legate de alimentație, facturi de întreținere, achiziția bunurilor etc.”, a mai spus parlamentarul.

Realitatea Live

16 Ian. 2022, 19:18
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Ian. 2022, 19:18 // Life //  Petru Beregoi

Maestrul Emerit al Artei, pictorul și artistul plastic Andrei Mudrea, născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei, a decedat. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 ianuarie de către Ministerul Culturii.

„E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească. Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice,  raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională. Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre  ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg. În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în  Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală