Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

VIDEO „Credeți că dacă vă vindeți jumătate de suflet la diavol, acesta o să facă paradis în țară?” Slusari, către PAS

01 Dec. 2021, 13:44
 // Categoria: Politica // Autor:  Tatiana Rusnac
01 Dec. 2021, 13:44 // Politica //  Tatiana Rusnac

Alexandr Slusari, fost deputat din partea Platformei „DA”, este enervat la culme de situația din Republica Moldova, dar și de acțiunile actualei guvernări alături de care, potrivit lui, a luptat cot la cot împreună împotriva regimului lui Plahotniuc și Dodon. Politicianul susține că în cele 100 de zile ale noii puteri, Platforma „DA” a fost ținta unor numeroase atacuri, iar asta pentru că și-au permis să critice numirile PAS, (in) acțiunile guvernării, dar și pentru că și-au dorit să avertizeze miniștrii, deputații despre persoanele compromise care trag foloase din sistem.

Slusari a mai ținut să precizeze că până și organele abilitate nu mai funcționează cum ar fi trebuit.

„Noi nu ne-am gândit, cei de la Platforma „DA” că o să treacă 100 de zile de guvernare bună și noi vom primi niște semnale neoficiale, în semi șoaptă, de la organele de forță, precum: să fiți mai atenți, vorbiți mai puțin la telefoane și în spațiul public, stați mai liniștiți, prentru că aceste organe sunt preocupate mai mult nu de curățarea sistemului și de oamenii din regimele precedente, Plahotniuc-Dodon, dar iată se pornește un atac concertat împotriva Platformei „DA” pentru că voi sunteți vocali, spuneți lucrurilor pe nume, voi criticați numirile, voi luptați mai departe cu acest sistem. Adică pentru faptul că am fost și rămânem consecvenți și nu ne schimbăm în dependență de vântul politic. Acum acest organe care, desi parcă s-au schimbat regimurile, pregătesc un măcel informațional și juridic pentru Platforma „DA” cu manipulări în presă, cu folosirea unor informații denigratoare în adresa familiilor, cu provocări, cu posibile fabricări a dosarelor. Iată în așa situație am ajuns noi”, a declarant Slusari.

Fostul parlamentar a avut și un mesaj către actuala guvernare, dar și un îndemn atât pentru miniștrii din Guvernul Gavrilița, cât și pentru deputații PAS.

„Eu am o întrebare și fac apel astăzi către foștii noștri colegi de la Partidul Acțiune și Solidaritate, către guvernare, către miniștri, către unii deputați cu care noi am stat câțiva ani pe aceeași parte a baricadei, am luptat împreună… Întrebarea mea către acești deputați, miniștri este: Unde au fost persoanele pe care acum voi vă bazați în așa-zisa reformare a justiției? Când Chiril Moțpan a primit cu un baston, în ianuarie 2016, în cap sau când Inga Grigoriu a fost atacată cu gaz lacrimogen, când a fost anulată victoria lui Andrei Năstase în 2018… Eu vă spun unde au fost: unul, așa cum a spus și Dinu Plîngău, vota într-o veselie pe ceilalți din gașca lui Plahotniuc, pe Druță, Gurin și alții. Altul era în Procuratură și nu s-a ocupat cu investigarea furtului miliardului, dar era preocupat de punerea cătușelor oamenilor de afaceri… Încotro mergem noi? Voi chiar credeți că cu oameni pătați voi puteți să faceți reforma veritabilă în justiție? Voi chiar credeți că dacă vă vindeți jumătate de suflet la diavol, acesta o să facă paradis în țară? Voi sunteți folosiți de acești oameni care din perioada lui Plahotniuc revin de peste tot, nu vedeți? Opriți-vă! Voi ați ajuns la linia roșie de capturare a statului!… Îndemnul nostrum este: Schimbați cât nu e târziu linia de comportament, de guvernare, așa ajunge-ți departe”, a mai adăugat fostul parlamentar.

Amintim că Slusari a mai declarat astăzi că în cele 100 de zile ale guvernării PAS, Platforma „DA” a primit numeroase amenințări și semnale de la organele de forță, iar instituțiile abilitate să investigheze aceste fapte s-au „ascuns” și nu reacționează.

STOP CADRU „Eu mă mândresc cu buchetul meu de judecăți”. Slusari, despre amenințările primite: Ei cer de la mine bani

În cadrul conferinței de presă, Slusari a atacat foștii colegi de bloc, deputații și ministrii PAS și i-a atenționat să aibă grijă pe cine se bazează, întrucât majoritatea celor cu care stau la sfat sunt din perioada lui Plahotniuc.

Realitatea Live

16 Ian. 2022, 19:18
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Ian. 2022, 19:18 // Life //  Petru Beregoi

Maestrul Emerit al Artei, pictorul și artistul plastic Andrei Mudrea, născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei, a decedat. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 ianuarie de către Ministerul Culturii.

„E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească. Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice,  raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională. Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre  ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg. În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în  Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală