Moldovatransgaz a fost desemnat operator de transport al gazelor naturale în Republica Moldova, potrivit unei hotărâri a ANRE. Hotărârea vine în contextul în care gigantul rus Gazprom, acționarul majoritar al Moldovagaz, s-a opus implementării Pacehtului energetic trei, care prevede separarea transportului de furnizare, scrie Bani.md.
„Hotărârea aprobată vine să prevadă mecanisme și acțiuni treptate care urmează a fi aplicate de către ambii operatori ai sistemului de transport al gazelor naturale, în vederea asigurării unei eventuale preluări de către SRL „Vestmoldtransgaz” a rețelelor de transport a gazelor naturale aflate în gestiunea SRL „Moldovatransgaz”. Data preluării fizice și documentare a activității de operare a întregului sistem de gaze naturale din republică de către SRL „Vestmoldtransgaz” ar putea fi 19.09.2023, în cazul în care SRL „Moldovatransgaz” nu va finaliza procesul de separare în raport cu întreprinderea integrată pe verticală și nu va depune cererea de certificare însoțită de actele corespunzătoare”.
Obligația de separare a operatorilor sistemelor de transport al gazelor naturale este o cerință a Pachetului Energetic III al Uniunii Europene și, respectiv, a Directivei 2009/73/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piaţa internă a gazelor naturale, precum și un angajament asumat odată cu aderarea Republicii Moldova la Tratatul de constituire a Comunității Energetice.
Separarea Moldovatransgaz e în întârziere. Anterior conducerea Moldovagaz chiar a declarat că în domeniul gazier Republica Moldova nu a implementat nici măcar prevederile Pachetului Energetic II.
În toamna anului 2021, Secretariatul Comunității Energetice chiar avertiza Guvernul Gavriliţă despre nerespectarea de către aceasta a prevederilor privind separarea și certificarea operatorului său de sistem de transport de gaze Moldovatransgaz.
Gazprom deţine 50% din acţiunile Moldovagaz, Agenţia Proprietăţii Publice – 35,33% din acţiuni, Comitetul pentru Administrarea Proprietăţii din Transnistria – 13,44% din acţiuni, persoanele fizice şi juridice – 1,23% din acţiuni.