La doi ani de la alegerile parlamentare, președintele Parlamentului, Igor Grosu, alături de prim-ministrul Dorin Recean și fracțiunea PAS în Legislativ au făcut un raport al acțiunilor întreprinse în cei doi ani de guvernare. Briefingul de presă a fost organizată în fața Parlamentului și a fost transmisă în direct pe Rlive.md.
„De doi ani, Republica Moldova merge pe o cale nouă. Calea aderării noastre la Uniunea Europeană. Această cale a fost posibilă doar datorită solidarității și curajului moldovenilor. Datorită rezistenței lor în fața nedreptăților. Nu putem face în 2 ani tot ce am ratat 30 de ani, dar am început lucruri importante. Vrem ca până în 2030 Uniunea Europeană să fie la noi acasă și ca niciodată să nu mai fim blocați din drumul nostru pentru dezvoltare și bunăstare. În continuare, e nevoie de multe eforturi și de unitate”, a declarat Igor Grosu.
Și prim-ministrul Dorin Recean a ținut un discurs în fața Legislativului, alături de echipa PAS, deși oficial nu este membru al partidului.
„Guvernul este focusat pe dezvoltare economică. Vom susține inițiativele din sfera publică și privată care să creeze locuri de muncă, să crească productivitatea, iar în felul acesta să crească și salariile, să crească și contribuțiile la stat pentru ca să putem finanța programele educaționale, sociale, culturale”, a precizat Recean.
Realizările PAS în doi ani de guvernare – listă publicată de reprezentanții formațiunii:
- Am pornit o amplă reformă a sistemului de justiție, prin evaluarea tuturor judecătorilor și procurorilor din țară. Avem progrese pe o serie de dosare de rezonanță, iar un rezultat semnificativ este întoarcerea Aeroportului Chișinău în gestiunea statului.
- Am ajutat cetățenii în contextul crizei energetice și a inflației: Guvernul a plătit jumătate din factura la gaz și energie pentru aproape 900 de mii de cetățeni și a oferit ajutoare salariale pentru bugetari și pensionari.
- Am dublat pensia minimă, am mărit salariile bugetarilor cu 5,5% și a angajaților medicali cu 10% și am făcut trei majorări a salariului minim pe economie.
- De la 1 aprilie 2023 pensiile și alocațiile sociale au fost indexate cu 15%. Astfel, pensia minimă pentru limită de vârstă constituie 2620,62 lei, cu circa 342 de lei mai mult decât în anul 2022.
- Am venit și cu măsuri care să ajute familiile cu copii: am introdus pentru prima dată o alocație lunară de 1 000 de lei; am oferit posibilitate femeilor care lucrează să păstreze și salariul și indemnizația de maternitate; am mărit indemnizația unică la nașterea copilului la 11 000 de lei; am introdus măsuri care să stimuleze implicarea taților în îngrijirea copiilor.
- Ajutăm antreprenorii să se dezvolte și să creeze locuri de muncă: Guvernul a lansat programul ambițios de finanțare a afacerilor „373”, iar noua politică fiscală va lăsa, anul acesta, la dispoziția antreprenorilor pentru investiții încă 3 miliarde de lei.
- În ultimul an, am adus în spitalele din țară echipamente medicale în valoare de circa 1,4 miliarde de lei. Am renovat 10 secții din spitale și am dotat cu echipamente 9 maternități, iar de curând am deschis cea mai mare Unitate de Primiri Urgențe din țară.
- Investim 300 de milioane de lei în universități și colegii – cea mai mare investiție făcută vreodată în învățământul superior din Moldova.
- Suntem alături de tineri: am lansat pentru prima dată programul Voucher Cultural, am dublat bursele pentru sportivii de performanță, am introdus stagii plătite pentru tineri în instituțiile statului și ajutăm financiar tinerii antreprenori.
- Digitalizăm și debirocratizăm masiv economia. Moldova este un lider regional în transformarea digitală. Peste 40% din serviciile publice pentru antreprenori sunt acum digitale. Până la finalul anului 2024, obiectivul nostru este să avem 75%.
- Suntem și alături de agricultorii țării. Am oferit un buget record în subvenții pentru antrepenori, am introdus pentru prima dată program de compensații a accizei la motorină și am alocat bani pentru a ajuta antreprenorii afectați de crize. Pentru mai multe produse agricole au fost eliminate cotele la exportul în Uniunea Europeană și acest trend de deschidere a pieței UE va continua.
- Am lansat cel mai mare program de infrastructură, Satul European, pentru jumătate din localitățile din țară. Am construit deja 100 de km de rețea de apă și canalizare, aproape 300 de km de rețea de iluminat stradal, am renovat 14 școli, 20 de grădinițe, 20 de case de cultură și am construit terenuri de joacă pentru tineri și copii.
- Am lansat și programul „Satul European Expres”, pentru încă 300 de localități, program care va finanța proiecte rapide.
- Construim drumuri și poduri: Am dat deja în exploatare peste 350 de kilometri de drumuri, dintre care 50 au fost construite de la zero, iar altele peste 200 de kilometri de drum sunt în proces de modernizare. Am construit primul pod cu România de la independență, Leova-Bumbăta și am reabilitat Podul Giurgiulești – Galați.
- Am început să facem regulă în rețeaua de cale ferată. Am întors datoriile și am mărit salariile angajaților CFM, am dat în exploatare tronsonul Basarabeasca Berezino, iar alte 400 de km de cale ferată vor fi reabilitate.
- Ne-am rupt de șantajul cu gaze naturale din partea Kremlinului și asigurăm independența energetică a țării noastre: pentru prima dată în istoria țării, putem alege să cumpărăm gaz așa încât să fie mai avantajos și în interesul cetățenilor. Ne-am conectat la rețeaua electrică europeană și am început construcția Liniei Electrice Aeriene Vulcănești – Chișinău.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Amintim că pe 11 iulie 2021, PAS a câștigat alegerile parlamentare anticipate cu 52,8% din voturi, scrutin organizat în urma dizolvării Legislativului de către Maia Sandu, și a obținut majoritatea parlamentară.