În acest an, accesibilitatea energiei electrice pentru populație a scăzut de 2,9 ori și a ajuns la nivelul anului 2007, constată economistul Veaceslav Ioniță, conform portalului de știri economice Bani.md.
Potrivit lui, la începutul anului pe un salariu mediu net din economie putea fi procurați 5.246 kWh de energie electrică. În prezent după a 4 majorare de tarife, puterea de cumpărare a populației a scăzut până la 1.826 kWh, sau de 2,9 ori mai puțin decât acum 8 luni.
„La capitolul accesibilitate a energiei electrice noi ne-am întors cu 15 ani în urmă la nivelul anului 2007. Însă acum pe un salariu mediu net din economie poate fi procurată de 4 ori mai multă energie electrică decât în anul 2000”, a punctat Ioniță.
Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a aprobat miercuri, 2 noiembrie, noi tarife la energia electrică, după mai puţin de o lună de la ultima majorare. Astfel, consumatorii din centrul şi sudul Republicii Moldova vor achita 4,77 lei pentru un kWh, faţă de 3,15 de lei/kWh, iar cei din nord – 4,81 lei/kWh faţă de 3,21 de lei/kWh, cât achitau până acum. Noile tarife vor fi aplicate în factură începând cu 4 noiembrie.