Curs valutar
  • EUR
    19.2522
    0%
  • USD
    17.4687
    0%
  • RUB
    0.1915
    0%
  • RON
    3.8705
    0%
  • UAH
    0.4229
    0%

BANI.MD: Energocom își numără kilowații! Cu cât și de unde a cumpărat Republica Moldova curent electric

01 Feb. 2023, 10:29
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
01 Feb. 2023, 10:29 // Actualitate //  Valentina Buză

În 2022, SA Energocom a achiziționat energie electrică direct de la 10 producători din Republica Moldova, Ucraina și România, precum și de la mai mulți agenți economici care dețin statutul de producător eligibil de energie regenerabilă, se arată în informația operatorului de stat, scrie Bani.md.

Conform prevederilor dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale, în perioada mai-decembrie 2022, întreprinderea a fost împuternicită să cumpere energia electrică necesară pe piață. În total, în anul 2022, a fost procurat un volum de 3,2 mln. MWh, la prețul mediu ponderat de circa 2.085 lei/ MWh (sau 2,08 lei/ kWh).

Din volumele totale achiziționate, aproximativ 9% reprezintă electricitate produsă în Republica Moldova (malul drept al Nistrului). Cea mai mare parte, circa 57%, a fost cumpărată de la Centrala termoelectrică Moldovenească din regiunea transnistreană (MGRES), o treime din volum a constituit energia electrică de import – din Ucraina și România.

Anul trecut, SA Energocom a încheiat pentru prima dată contracte de procurări de electricitate direct, fără intermediari, de la producători din Ucraina și România, iar atunci când a fost necesar a procurat și de pe bursa română, după ce obținuse în prealabil o licență de trading de la ANRE România și și-a deschis o sucursală peste Prut.

Acest pas a ajutat ca Republica Moldova, în luna noiembrie 2022, să achiziționeze 82% din necesarul de electricitate din România, urmare a reducerii cantităților gazelor livrate Moldovei de concernul Gazprom și a atacurilor asupra mai multor obiective energetice din Ucraina.

Spre deosebire de 2021, anul trecut centralele termice de la Chișinău și Bălți au generat mai puțină energie electrică. Una din explicații poate fi temperaturile mai blânzi, ce a dus la un consum de gaze mai rațional.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

În același timp, se atestă o ușoară creștere volumului de energie regenerabilă (se au în vedere doar contractele încheiate de SA Energocom cu companii ce dețin statutul de producător eligibil). În lunile iunie-septembrie, când CET-urile își minimizează activitatea, energia verde procurată de SA Energocom depășește cantitățile furnizate de CET-uri. Acest lucru presupune că în perioada caldă centralele termoelectrice lucrează la o capacitate minimă și este necesar de a achiziționa volume mai mari de la producători din afara țării.

În ceea ce privește prețurile de achiziție, cel mai mic preț pentru 1 kWh este la MGRES, unde prețul mediu ponderat în 2022 a constituit echivalentul a 1,19 lei. Din Ucraina SA Energocom a procurat în medie 1 kWh cu 1,51 lei. Pe piața locală (malul drept al râului Nistru) 1 kWh a constituit 3,5 lei, iar din România, în deosebi procurările de pe bursă, au dus la un preț mediu ponderat de circa 3,72 lei moldovenești.

Realitatea Live

15 Sept. 2024, 16:19
 // Categoria: Politica // Autor:  Elena Putregai
15 Sept. 2024, 16:19 // Politica //  Elena Putregai

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj de felicitare în scris și de apreciere pentru toți lucrătorii sociali cu prilejul sărbătorii lor profesionale. Ea urma duminică, 15 septembrie curent, să participe la evenimentul de celebrare a sărbătorii profesionale a lucrătorului social, care a fost anulat din cauza vremii și pentru a-i proteja pe oameni.

Maia Sandu le-a mulțumit tuturor angajaților din sfera protecției sociale pentru devotamentul și grija pe care o poartă neîncetat față de cei mai vulnerabili.

„Pe lângă simțul responsabilității, este nevoie de multă empatie, dăruire și compasiune pentru a face zi de zi, noapte de noapte, munca nobilă de a avea grijă de bătrânii țintuiți la pat, de femeile care și-au trăit viața în violență sau de a fi alături de părinții care-și cresc cu multă iubire copiii cu dizabilități. Dumneavoastră sunteți cei care le oferă speranță și încredere, alinare și compasiune”.

Șefa statului a punctat că domeniul în care activează lucrătorii sociali a fost supus unei presiuni imense din cauza războiului din țara vecină, a numărului mare de refugiați, a pandemiei și a provocărilor economice.

„Am făcut față doar datorită implicării extraordinare a fiecăruia dintre dumneavoastră. Statul trebuie să fie alături de lucrătorii din prima linie, iar reforma începută acum un an jumătate are drept obiectiv anume mobilizarea de resurse adiționale”.

Președinta a declarat că pașii care s-au făcut, inclusiv cu ajutorul partenerilor de dezvoltare – extinderea serviciului de asistență personală prin angajarea de către minister a 895 de asistenți personali în 2023, sporul salarial pentru 420 de îngrijitori, plățile compensatorii acordate pentru asistenții personali în lunile martie și aprilie, investițiile anunțate acum câteva zile de minister de 70 de milioane de lei pentru serviciile sociale – nu au cum să rezolve toate problemele acumulate timp de decenii în sistemul social. Însă demonstrează direcția pe care ne mișcăm – îmbunătățirea și extinderea serviciilor sociale și acordarea atenției cuvenite celor din prima linie.

„Întreaga societate vă privește cu admirație și recunoștință!”, a conchis șefa statului.

Codul portocaliu de ploi torențiale a fost prelungit până luni dimineața, 16 septembrie curent.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Recean: Celula de criză rămâne activă 72 de ore; Sandu: Evitați deplasările care pot fi amânate

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală