Curs valutar
 • EUR
  20.0532
  -0.1371%
 • USD
  17.2985
  0.0139%
 • RUB
  0.2427
  -0.0412%
 • RON
  4.0510
  -0.1728%
 • UAH
  0.6575
  0.1369%

BANI.MD I Importurile de benzină s-au majorat. Cu cât? Între timp, scumpirile se țin lanț

28 Sept. 2021, 16:09
 // Categoria: Economie // Autor:  Tatiana Rusnac
28 Sept. 2021, 16:09 // Economie //  Tatiana Rusnac

Chiar dacă prețurile la carburanți cresc de la o zi la alta asta nu-i împiedică pe șoferi să meargă cu automobilele. În prima jumătate de an importurile de carburanți s-au majorat cu 1%, până la 385,3 mii tone, potrivit datelor ANRE, scrie Bani.md.

Importurile de benzină s-au majorat cu 12,6%, la 81,6 mii tone, în timp ce importurile de motorină s-au redus cu 2%, la 275 mii tone. Majorarea importurilor la motorină are loc în al doilea semestru când agricultorii încep recoltarea. Importurile de gaze lichefiate au scăzut cu 0,6%, la 28,5 mii tone.

22 de companii au licență de import și comerț angro cu benzină și motorină, iar pentru import și comerț angro de gaze lichefiate – 12 companii. La sfârșitul lunii iunie 2021, existau 195 de deținători de licențe pentru comercializarea produselor petroliere pe piață. Pe teritoriul Republicii Moldova sunt 713 stații PECO. Aproape 70% aparțin la 6 companii: Lukoil Moldova (pondere – 17% din total), Petrom Moldova – 13%, Rompetrol Moldova – 11%, Tirex Petrol – 11 %, Datario – 10% (denumire comercială Vento) și Bemol – 5%.

În ceea ce privește țara de import, România reprezintă principalul furnizor de produse petroliere deținând din totalul importat o cotă de 98,77% la benzină și 83,06% la motorină. Această tendință se explică prin prezența pe piața autohtonă a companiilor petroliere care dețin rafinării proprii în statul vecin și distanța mică, care permite importul pe cale rutieră la costuri relativ mici. Din celelalte țări furnizoare de produse petroliere principale pot fi menționate Federația Rusă cu 13,65 %, Bulgaria cu 3,07 % și Belarus cu 0,22 % la motorină.

Realitatea Live

19 Oct. 2021, 10:57
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
19 Oct. 2021, 10:57 // Societate //  Realitatea.md

Procurorii anticorupție (PA) au venit cu o informație despre perchezițiile din seara de luni, 18 octombrie curent, în incinta Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Nu este vorba de vreun dosar nou, ci despre anumite probe care sunt relevante în urmărirea penală inițiată pe numele procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. 

PA a recunoscut că perchezițiile au avut loc în birourile a doi procurori PCCOCS, fără a da nume. Este de menționat însă că s-a vehiculat despre Dumitru Raileanu și Elena Ceruța. „Necesitatea efectuării perchezițiilor a fost determinată de probatoriul administrat până în prezent în cadrul urmăririi penale și se încadrează perfect în prevederile normelor de drept care reglementează aceste acțiuni procesuale, perchezițiile respective fiind preventiv autorizate de către judecătorul de instrucție”, explică procurorii anticorupție.

Despre faptul că perchezițiile au avut loc în biroul lui Dumitru Raileanu a fost confirmat aseară presei, cât despre Elena Ceruța nu se cunoaște exact. Azi, procurorii anticorupție au mai declarat că perchezițiile au fost necesare, pentru că cei doi procurori PCCOCS au refuzat să le prezinte „toate actele și obiectele solicitate în condiții legale”.

„Acțiunile întreprinse de membrii grupului de urmărire penală s-au limitat la circumstanțele care se referă la cazul dlui Alexandr Stoianoglo și nu s-au extins asupra altor cauze penale din gestiunea procurorilor în birourile cărora au fost efectuate percheziții și nu au creat impedimente în exercitarea atribuțiilor de serviciu ale acestora. Mai mult, procurorilor respectivi chiar le-a fost permis de a-și extrage copiile fișierelor sau de a-și face copiile actelor necesare pentru exercitarea în continuare a atribuțiilor de serviciu pe dosarele din gestiune”, mai explică procurorii anticorupție.

Este cunoscut că Dumitru Raileanu și Elena Ceruța au făcut parte din procurorii care au semnat procesul verbal al ședinței de lucru din cadrul Procuraturii Generale, în urma căreia s-a luat decizia de a se renunța la învinuirile aduse lui Veaceslav Platon în dosarul „fraudei bancare”.

„Considerăm fără temei declarațiile prin care se încearcă de a crea artificial conexiuni între acțiunile de urmărire penală menționate și alte cauze penale din gestiunea procurorilor vizați”, au conchis procurorii anticorupție.

Amintim că aseară Victor Furtuna, procurorul desemnat de CSP să investigheze acțiunile pretins ilegale sesizate de deputatul PAS Lilian Carp împotriva lui Alexandr Stoianoglo, a ieșit din sediul PCCOCS cu o pungă neagră. El a declarat doar că este vorba despre niște documente și mai multe detalii nu poate oferi pentru a nu periclita mersul anchetei.

Alexandr Stoianoglo este învinuit pe patru capete de acuzare. Acum, se află în arest la domiciliu. Nu-și recunoaște vina.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie