Curs valutar
 • EUR
  19.8861
  0%
 • USD
  17.7261
  0%
 • RUB
  0.2374
  0%
 • RON
  4.0177
  0%
 • UAH
  0.6559
  0%

Ceban vrea taxe suplimentare pentru clădirile și șantierele abandonate. Cere și Parlamentului să se implice

28 Sept. 2021, 16:05
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
28 Sept. 2021, 16:05 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Fraudele dintre autoritățile locale și dezvoltatori, care au avut loc înainte de 2019 în municipiul Chișinău, au dus la neîncredere deplină a cetățenilor față de tot ceea ce se întâmplă în sectorul construcțiilor. Situația s-a înrăutățit, iar autoritățile municipale se confruntă cu litigii, cu terenuri privatizate în parcuri, curți, locuri de joacă și parcări publice.

Lucrurile se vor schimba, ne promite primarul general al Capitalei, care susține că mai multe inițiative legislative vor fi înaintate pentru dezbateri în Parlament.

Declarația a fost făcută de Ceban, după ședința desfășurată cu dezvoltatori imobiliari, arhitecți, și nu doar, privind situația din domeniul construcțiilor din Chișinău.

Primarul general susține că vrea să facă curățenie în domeniul construcțiilor, iar pentru asta are nevoie de implicarea deputaților, inclusiv.

„Multe terenuri au fost alocate pentru un anumit scop, dar de-a lungul timpului scopul lor s-a schimbat. Pe parcelele destinate construirii unor obiecte, au început să apară clădiri, case și ansambluri întregi, ridicate fără a ține cont de normele legislative. Noi nu am permis și nu vom permite în zonele verzi, pe terenurile de joacă pentru copii, nu sunt atsfel de acte emise de Primăria municipiului Chișinău și vrem să facem regulă și în zona centrală. Noi venim cu un set de acte legislative care să reglementeze suplimentar, pe de-o parte supraetajarea, în ce condiții se face. Pe de altă parte suprataxarea, pentru că construcțiile abandonate, stăm cu construcții care stau de 20 de ani în paragină. Vrem să vedem cum facilităm unele lucruri ca să nu existe interpretări și să ajungem în instanța de judecată și să nu ne batem acolo”, a declarat Ceban.

Totodată, edilul spune că își dorește să fie creat un Consiliu pe langă primarul general, care va participa la elaborarea mai multor documente urbanistice importante pentru Capitală.

Realitatea Live

28 Nov. 2021, 16:19
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
28 Nov. 2021, 16:19 // Politica //  Realitatea.md

John Bolton, fostul consilier american pentru securitate națională, și-a reiterat opinia că NATO ar trebui să „lichideze regiunea transnistreană nerecunoscută” și „să facă presiuni asupra Rusiei” pentru reîntregirea Republicii Moldova. NM a scris despre asta cu referire la un articol publicat vineri, la 26 noiembrie curent, pe 19fortyfive.com, „NATO trebuie să înceapă să rezolve „conflictele înghețate” și să elimine alte combinații rusești de potențiali noi membri NATO”.

„Una dintre măsurile care ar trebui să devină prioritară este eliminarea regiunii transnistrene, formațiune artificială care este complet dependentă politic de Rusia. Făcând presiuni asupra Moscovei pentru a realiza reunificarea completă a Moldovei, îi vom abate atenția lui Putin de la Ucraina. O altă distragere a atenției ar putea fi atenția internațională sporită acordată provinciilor capturate Georgia, Abhazia și Osetia de Sud”, a declarat Bolton.

Amintim că, în luna mai, într-un alt articol publicat de nationalreview.com, John Bolton a exprimat o idee asemănătoare, potrivit căreia Washingtonul ar trebui să acționeze decisiv în ceea ce privește reîntregirea Republicii Moldova.

„Moldova, strânsă între Ucraina și România, este un conflict înghețat gata să fie dezghețat. Transnistria presupusă independentă, o invenție rusă, există în afară de Moldova doar datorită prezenței militare constante a Moscovei. Doar atragerea atenției internaționale asupra acestei anomalii post-Război Rece ar putea speria Kremlinul, iar un nou guvern hotărât de la Chișinău oferă acum Washingtonului ocazia de a face un pas înainte”, a explicat Bolton la acea vreme.

În 2019, președintele american de atunci Donald Trump l-a demis pe John Bolton din funcția de consilier prezidențial pentru securitate națională. Apoi a spus că administrația sa nu a fost de acord cu multe dintre propunerile politicianului. În același an, Bolton făcuse o vizită în Republica Moldova. Se întâlnise cu actuala președintă Maia Sandu, care era prim-ministru. În timpul discuției, ar fi anunțat-o că Statele Unite „nu au nicio aspirație în această regiune”. „Vrem să vedem Moldova independentă”.

AMENINȚĂTOR! Dacă NATO se va atinge de forțele de menținere a păcii în Transnistria, trupele ruse vor intra în Odessa

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală