Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.121%
 • USD
  17.7044
  0.0153%
 • RUB
  0.2434
  0.0411%
 • RON
  4.1909
  -0.1193%
 • UAH
  0.6661
  0.1952%

Bani.md: Istorie de succes la Varnița! De la un job în domeniul juridic la o afacere în agricultură

13 Sept. 2021, 17:36
 // Categoria: Economie // Autor:  Tatiana Rusnac
13 Sept. 2021, 17:36 // Economie //  Tatiana Rusnac

Lilian Duguta a renunțat la un job în domeniul juridic peste hotare pentru a deschide o afacere în agricultură acasă, în Republica Moldova. Astfel, de la instanțe, litigii și judecăți, într-un moment dat al vieții a făcut tranziția la agricultură, irigare și recoltă. Domnul Lilian a activat în domeniul jurisprudenţei și în Federația Rusă timp de patru ani, iar banii adunați acolo i-a investit în Republica Moldova, scrie Bani.md.

Istoria antreprenorului începe acum 9 ani când a procurat primul teren agricol de 2 hectare, pe care a plantat cartofi. Ulterior, și-a extins suprafețele și a diversificat culturile agricole. Astăzi se poate mândri cu o suprafață de 20 de hectare pe care cultivă morcovi, varză, sfeclă roșie, ridiche neagră, porumb furajer și pepeni verzi. Pasiunea pentru agricultură o are moștenită încă de la părinți, care se ocupau cu prelucrarea terenurilor.

Potrivit lui Lilian Duguta, în agricultură irigarea are un rol deosebit. Acesta consideră că nu ar fi obținut performanțe, dacă nu exista și posibilitatea de irigare, oricât de pasionat nu ar fi de acest domeniu. Dacă până în acest an, agricultorii din Varnița irigau dintr-un bazin aflat într-o stare nesatisfăcătoare, motiv pentru care se înregistrau pierderi semnificative de apă, în urma investițiilor Fondului de Dezvoltare Durabilă Moldova și a contribuției membrilor Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații „Varnița” producătorii agricoli beneficiază de un bazin de acumulare reabilitat integral cu o capacitate de circa 20 mii metri cubi de apă.

„Chiar dacă am avut parte de un an ploios, există momente cheie când culturile plantate au nevoie de apă și nu poți aștepta până când va ploua, căci riști să pierzi tot ce ai investit”, a subliniat producătorul.

Pentru Lilian Duguta, agricultura nu este doar o pasiune, dar și o afacere, unde cu cât mai mult investești, cu atât mai mult ești atras de acest sector. Tocmai din acest motiv, anul acesta a cumpărat un sistem de conducte pentru irigare în sumă de 170 mii lei, dintre care o parte urmează a fi subvenționată de stat.

„Ajutorul statului este binevenit și mulțumim pentru acesta. Totuși, avem nevoie de subvenții mai mari, iar o altă sugestie este să fie simplificat procesul de aplicare, care presupune foarte multe documente și timp – un lux pentru agricultori”, a menționat dnul Duguta.

Articolul integral poate fi citit pe Bani.md.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 21:53
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
23 Sept. 2021, 21:53 // Economie //  Cristina Vlah

Directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Eugen Carpov, a anunțat că suma datoriilor regiunii transnistrene la gazele naturale procurate din Federația Rusă se ridică la suma de 7 miliarde de dolari, informează Realitatea.md.

Mai mult, potrivit directorului ANRE, această datorie este în continuă creștere.

„Este crearea intenționată de către Gazprom a acestor datorii. Ei sunt conștienți că aceste sume nu se plătesc de către cei din stânga Nistrului. Dar eu am toată încrederea că aceste sume nu vor fi puse pe seama cetățenilor de rând, de malul drept al Nistrului”, a declarat Eugen Carpov în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la postul Jurnal TV.

Referitor la gazele naturale utilizate pentru producerea energiei electrice, pe care autoritățile de la Chișinău le procură din stânga Nistrului, Carpov spune că acest lucru se va răsfrânge în mod direct asupra tarifelor la electricitate. Astfel, odată cu scumpirea gazelor naturale, va urma respectiv și o scumpire a tarifelor la energia electrică.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române