Curs valutar
 • EUR
  19.2940
  0%
 • USD
  17.7850
  0%
 • RUB
  0.2027
  0%
 • RON
  3.8782
  0%
 • UAH
  0.4351
  0%

BANI.MD | Probleme în „paradisul” petrolier! Cele trei surori care manipulează piața carburanților

11 Mart. 2022, 17:57
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Victoria Laur
11 Mart. 2022, 17:57 // Actualitate //  Victoria Laur

Prețul angro pentru motorina a ajuns la aproximativ 29 de lei, cu patru lei mai mult față de prețul afișat la panou de 25 de lei/litrul. În context, în data de 10 martie, Comisia Situații Excepționale (CSE) a aprobat o prevedere ca prețurile produselor petroliere vândute angro la principale produse petroliere de tip standard nu vor depăși preţurile maxime, de comercializare cu amănuntul, stabilite de către ANRE.

Drept urmare, ex-deputatul Alexandru Slusari afirmă că decizia CSE nu este respectată de petroliști, ifnormează bani.md. Potrivit lui, respectarea măsurii trebuie verificată, iar agricultorii sunt puși într-o situație dificilă. În același timp, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică susține că, datorită cererii excesive, la unele benzinării s-au epuizat stocurile deținute. în timp record, iar altele aveau combustibilul, dar refuzau să îl vândă sau îl comercializau angro, cu 3-4 lei mai mult față de prețul afișat la panou.

„Deciziile CSE nu au nici un impact dacă nu se respectă”

Potrivit lui Slusari, decizia CSE nu are niciun impact în condițiile în care nu se respectă. În situații de urgență CSE are puterea decizională, iar Comisia ar trebui să verifice formarea prețurilor și să sancționeze companiile care nu respectă măsura.

„Prețul angro la motorină este de 28,5 lei mai mare față de prețul de la panou. Petroliștii scuipă în adresa guvernării, își bat joc de agricultori. Cred că pe fundalul unui deficit și a panicii de pe urma războiului, companiile petroliere s-au înțeles să facă și niște bani. Au găsit această lacună că prețul angro nu este plafonat. Or, când a fost modificată legislația petrolieră, plafonarea prețului angro și marja comercială au fost scoase din lege. La pompă nu poate fi schimbat nimic că este decizia ANRE. Este un non sens economic când prețul angro este mai mare față de prețul cu amănuntul”, a punctat Slusari.

La rândul său, administratorul Tirex Petrol, Ignat Alec, spune că în prezent companiile petroliere importă motorina la un preț de circa 28-29 de lei, nu pot vinde în minus, iar trederii nu vor să lucreze cu Republica Moldova, în condițiile în care în România prețul este cu mult mai mare.

„Logistica sa dus de-a dura, 30% din importuri au dispărut de pe piață, iar acest lucru creează dificultăți pe piața petrolieră moldovenească. Rafinăria Rompetrol nu lucrează și au rămas doar două companii care importă. În prezent, la noi stocurile s-au epuizat și cumpărăm mai scump decât vindem. Suntem într-o situație dificilă”, precizează Ignat prețul mare al motorinei comercializată angro.

Totodată, expertul economic Veaceslav Ioniță este de părerea că autoritățile au fost prinse în capcana legislației pe care au adoptat-o. Conform lui, „doar trei companii importă direct, restul sunt intermediari”. Economistul este de părerea că CSE ar trebui să aprobe plafonarea prețului carburanților vânduți angro de urgență pentru a soluționa problema.

„Avem nevoie să fie reglementat prețul angro, care trebuie să includă prețul de la panou minus cheltuielile de gestiune și vânzare la PECO. Nu poate prețul angro să fie același ca și prețul cu amănuntul. Urgent e nevoie ca ANRE să aprobe metodologia prin care să fie scoase cheltuielile de gestiune și vânzare la PECO pentru comercializarea angro. În Republica Moldova a fost creat un sistem prin care nimeni nu poate face achiziții directe. A fost o lege înregistrată prin care se oferea posibilitatea achiziționării directe a carburanților de către agricultori, însă când s-a votat toate aceste prevederi au fost excluse”, punctează Ioniță

E nevoie să fie permis importul direct al carburanților de către fermieri

Miercuri, 9 martie, premiera Natalia Gavrilița a declarat că, după majorarea prețurilor la carburanți agricultorii și transportatorii vor fi ajutați, dar nu a precizat cum, transmite bani.md. Conform ei, majorarea fără precedent a tarifelor la carburanți în Republica Moldova este determinată de majorarea prețurilor la nivel international, iar reducerea accizelor nu reprezintă o soluție pe termen lung, acesta fiind motivul pentru care  Guvernul va veni cu ajutor țintit pentru categoriile cele mai afectate de majorare.

Povestea celor trei surori

Lukoil, Rompetrol și Petrom controlează piața importurilor de carburanți din Republica Moldova. Anul trecut, Petrom Moldova a asigurat circa 35,6% din importurile de benzină, astfel, împreună cu Rompetrol Moldova și Lukoil Moldova au asigurat 97,2% din cantitatea totală importată de benzină, respectiv toate companiile cumpără carburanți de la aceste companii, pentru că principala și unica sursă de import a benzinei este România. În același timp, Rompetrol Moldova și Lukoil Moldova au asigurat 75 % din toată cantitatea importată de motorină, principala sursă fiind, din nou, România.

În iunie 2021, a fost stabilită marja maximă pentru produsele petroliere, astfel a fost reglementat prețul angro. Imediat după aceasta, cele trei companii au încetat să vândă combustibil altora și au creat un deficit, deși aveau carburanți în stoc. În consecință, guvernul le-a făcut o concesie și a eliminat reglementarea prețurilor angro, liberalizând această piață. Dar companiile s-au arătat nemulțumite din nou. Astfel, autoritățile, în august 2021, au adoptat noi modificări ale legislației (inițiativa a venit de la deputatul Vladimir Bolea) în interesul celor Trei Surori. A fost eliminat regulamentul privind prețul de vânzare cu amănuntul al combustibilului de marcă, care este disponibil doar la cele trei companii. Imediat după aceasta, adaosul comercial în prețul la combustibilul de brand a crescut de 5 ori (înainte se vindea +0,10 lei față de cel standard, iar ulterior se vindea cu +0,50 – 0,60 lei). Totodată, a fost “simplificată” posibilitatea importului de produse petroliere, lăsând de fapt doar celor trei companii o astfel de oportunitate ca în versiunea legii adoptate pe timpul guvernării Plahotniuc (doar Cele Trei Surori pot îndeplini condiția de import – „capacitatea de depozitare a carburanților”).

Populația s-a arătat din nou revoltată și deputatul Radu Marian a venit cu noi amendamente la legea produselor petroliere prin care a vrut să pună capăt monopolului celor trei companii și să creeze o piață liberă de retail pentru toată lumea. Colegul de fracțiune Vladimir Bolea, în lectura finală, a lăsat legea neschimbată, permițând în continuare celor companii să continue să-și bată joc de piață.

Indiferent de context, pace, război, reparații la rafinării, cele trei companii adună profitul maxim de la consumatorii moldoveni. Prețul carburanților angro este la același nivel cu prețul de la panou.

În prezent, avem o situație de force majeure – război în Ucraina. De ce avem benzină și chiar gaz, care vine din Rusia? Răspunsul e la suprafață. Carburanții sunt importați de cele trei surori, iar restul, așa-zișii patru sau cinci „importatori”, cumpără de la ei. De ce au toți acum același preț la motorină – 28 lei/litrul angro (cu preț de retail de 25,80 lei/litrul)? Acest lucru ar trebui să fie investigat de Consiliul Concurenței. Cel mai interesant este că problema a apărut la comercializarea motorinei. Vara trecută a lipsit motorina în plin sezon de recoltă. Acum este deficit de motorina în preajma lucrărilor de primăvară. Or, cele trei surori își bat joc de Republica Moldova.

ANRE și Guvernul au frică de cei trei monopoliști, dar nu pot spune deschis că le e teamă. De ce le este frică? Or, dacă nu s-ar teme, de ce au egalat ieri prețul angro cu cel de la panou?

Realitatea Live

Sărbătorește Ziua Internațională a Kebabului cu Glovo!
Sărbătorește Ziua Internațională a Kebabului cu Glovo!
Un Centru de dezvoltare a carierei a fost deschis la Tiraspol cu bani europeni
Un Centru de dezvoltare a carierei a fost deschis la Tiraspol cu bani europeni
Peste 60 mii de clienți au trăit experiența Orange 5G în rețeaua #1 din Moldova
Peste 60 mii de clienți au trăit experiența Orange 5G în rețeaua #1 din Moldova
Spune salut noului serviciu Moldtelecom, One Number. Comunică ușor și de pe smartwatch-ul tău
Spune salut noului serviciu Moldtelecom, One Number. Comunică ușor și de pe smartwatch-ul tău
Guvernul va alinia politica de accizare la cele mai bune practici ale UE
Guvernul va alinia politica de accizare la cele mai bune practici ale UE
“O seară în parc”, în compania muzicii şi a vinului de calitate. Cum s-a desfăşurat cea de-a VI-a ediţie a festivalului
“O seară în parc”, în compania muzicii şi a vinului de calitate. Cum s-a desfăşurat cea de-a VI-a ediţie a festivalului
Maib susține femeile în IT, acordând 5 burse studentelor UTM în cadrul programului „You drive IT”
Maib susține femeile în IT, acordând 5 burse studentelor UTM în cadrul programului „You drive IT”
Master LUX – servicii auto profesionale și accesibile
Master LUX – servicii auto profesionale și accesibile
Școala de Vară „Chișinău pentru Capitala Europeană a Tineretului 2027”. Tinerii, îndemnați să participe
Școala de Vară „Chișinău pentru Capitala Europeană a Tineretului 2027”. Tinerii, îndemnați să participe
13 Iul. 2024, 16:09
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Olga Soroceanu
13 Iul. 2024, 16:09 // Sci-tech //  Olga Soroceanu

Platforma de socializare X, anterior cunoscută sub numele de Twitter, sub conducerea lui Elon Musk, se confruntă cu riscul unor sancțiuni financiare majore din partea Uniunii Europene (UE) pentru încălcarea Legii UE privind serviciile digitale (DSA), scrie Politico.

UE susține că X a încălcat DSA, o legislație recent implementată care vizează reglementarea conținutului online. Ancheta UE asupra platformei a fost lansată în 2023 și s-a concentrat pe practicile X, inclusiv decizia de a permite oricui să achiziționeze verificarea contului (bifa albastră).

Uniunea Europeană consideră că această decizie ar putea induce în eroare utilizatorii, determinându-i să creadă că anumite conținuturi sunt fiabile, deși nu sunt neapărat așa. Bifetele albastre au fost implementate inițial pentru verificarea identității persoanelor publice, oficialilor guvernamentali și jurnaliștilor, pentru a combate dezinformarea.

În plus, UE acuză X că nu respectă DSA în alte aspecte, cum ar fi interzicerea tehnicilor înșelătoare de influențare a comportamentului utilizatorilor, transparența publicității și facilitarea accesului cercetătorilor la date.

X are posibilitatea să conteste acuzațiile și să propună măsuri corective. Încălcarea DSA poate atrage amenzi de până la 6% din veniturile globale ale platformei.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Sărbătorește Ziua Internațională a Kebabului cu Glovo!
Sărbătorește Ziua Internațională a Kebabului cu Glovo!
Un Centru de dezvoltare a carierei a fost deschis la Tiraspol cu bani europeni
Un Centru de dezvoltare a carierei a fost deschis la Tiraspol cu bani europeni
Peste 60 mii de clienți au trăit experiența Orange 5G în rețeaua #1 din Moldova
Peste 60 mii de clienți au trăit experiența Orange 5G în rețeaua #1 din Moldova
Spune salut noului serviciu Moldtelecom, One Number. Comunică ușor și de pe smartwatch-ul tău
Spune salut noului serviciu Moldtelecom, One Number. Comunică ușor și de pe smartwatch-ul tău
Guvernul va alinia politica de accizare la cele mai bune practici ale UE
Guvernul va alinia politica de accizare la cele mai bune practici ale UE
“O seară în parc”, în compania muzicii şi a vinului de calitate. Cum s-a desfăşurat cea de-a VI-a ediţie a festivalului
“O seară în parc”, în compania muzicii şi a vinului de calitate. Cum s-a desfăşurat cea de-a VI-a ediţie a festivalului
Maib susține femeile în IT, acordând 5 burse studentelor UTM în cadrul programului „You drive IT”
Maib susține femeile în IT, acordând 5 burse studentelor UTM în cadrul programului „You drive IT”
Master LUX – servicii auto profesionale și accesibile
Master LUX – servicii auto profesionale și accesibile
Școala de Vară „Chișinău pentru Capitala Europeană a Tineretului 2027”. Tinerii, îndemnați să participe
Școala de Vară „Chișinău pentru Capitala Europeană a Tineretului 2027”. Tinerii, îndemnați să participe
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală