Curs valutar
 • EUR
  20.0126
  0.0874%
 • USD
  18.4338
  -0.2447%
 • RUB
  0.2392
  -0.7943%
 • RON
  4.0439
  0.0643%
 • UAH
  0.4992
  -0.2404%

Bani vor folosi doar cât spune legea. CEC a stabilit limitele financiare care pot fi virate și cheltuite de concurenți

30 Aug. 2022, 15:29
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
30 Aug. 2022, 15:29 // Politica //  Petru Beregoi

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit plafonul mijloacelor financiare ce pot fi virate în contul destinat grupului de inițiativă și utilizate pentru susținerea candidatului independent la funcția de primar în cadrul alegerilor locale noi din data de 16 octombrie curent. Hotărârea a fost luată de membrii CEC în cadrul ședinței de astăzi, 30 august.

Potrivit deciziei, banii urmează să fie alocați în funcție de localitate în felul următor:

 • pentru circumscripția electorală sătească Sălcuța, raionul Căușeni, în mărime de 1768,86 lei;
 • pentru circumscripția comunală Ialpujeni, raionul Cimișlia, în mărime de 1426,50 lei;
 • pentru circumscripția comunală Braniște, raionul Rîșcani, în mărime de 1426,50 lei.

Cetăţeanii Republicii Moldova îşi poate depune candidatura în calitate de candidat independent pentru a fi ales primar dacă este susţinut de 5 la sută din numărul alegătorilor din circumscripție, dar nu mai puţin de 150 de persoane şi nu mai mult de 10 000 de persoane. Mijloacele financiare transferate în contul destinat grupului de inițiativă pot fi utilizate pentru activitatea de colectare a semnăturilor sus-menționate.

Grupurile de inițiativă vor prezenta rapoartele financiare la consiliile electorale de circumscripție o dată la două săptămâni, în ziua de vineri, iar ultimul raport financiar se va depune împreună cu listele de subscripție.

Totodată, CEC a stabilit, în cadrul ședinței de astăzi, plafonul general al mijloacelor financiare ce pot fi transferate în contul „Fond electoral” și utilizate de concurenții electorali la alegerile locale noi din date de 16 octombrie, după cum urmează:

 • pentru circumscripția electorală sătească Sălcuța, raionul Căușeni, în mărime de 35 358,18 lei;
 • pentru circumscripția comunală Ialpujeni, raionul Cimișlia, în mărime de 12 153,78 lei;
 • pentru circumscripția comunală Braniște, raionul Râșcani, în mărime de 9 567,06

De asemenea, a fost stabilit cuantumul creditului fără dobândă acordat concurenților electorali la alegerile locale noi, în limita plafonului maxim stabilit pe circumscripție electorală, dar nu mai mult de:

 • pentru fiecare partid, organizație social-politică, bloc electoral – 25 000 lei;
 • pentru fiecare candidat independent – 5 000 lei.

Pentru încălcarea modului de evidență și utilizare a mijloacelor din contul destinat grupului de inițiativă sau din contul „Fond electoral”, pot fi aplicate sancțiuni. Depășirea plafonului mijloacelor financiare ce pot fi utilizate de concurentul electoral pentru campania electorală și de către grupurile de inițiativă duce la anularea înregistrării acestuia.

Precizăm că, la 16 octombrie curent vor avea loc alegeri locale noi pentru funcția de primar în trei localități din țară: satul Sălcuța, raionul Căușeni, comuna Ialpujeni, raionul Cimișlia și comuna Braniște, raionul Rîșcani.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 

Realitatea Live

BCR pregătește vânzarea filialei BCR Chișinău S.A. către Victoriabank S.A.
BCR pregătește vânzarea filialei BCR Chișinău S.A. către Victoriabank S.A.
ASUS ExpertBook – laptopuri compacte, solide și durabile, menite să te ajute să-ți dezvolți afacerea
ASUS ExpertBook – laptopuri compacte, solide și durabile, menite să te ajute să-ți dezvolți afacerea
Tipuri de anvelope agricole și cum să le alegi
Tipuri de anvelope agricole și cum să le alegi
Moldindconbank a oferit echipament sportiv pentru clasa de fotbal de la Liceul „Gogol” din Chișinău
Moldindconbank a oferit echipament sportiv pentru clasa de fotbal de la Liceul „Gogol” din Chișinău
Interviu cu Oana Lungu: Ce furnizori autohtoni au intrat pe piețele occidentale în 2022, datorită Kaufland
Interviu cu Oana Lungu: Ce furnizori autohtoni au intrat pe piețele occidentale în 2022, datorită Kaufland
Președintele Consiliului Moldindconbank, desemnat Omul Anului 2022 în Moldova
Președintele Consiliului Moldindconbank, desemnat Omul Anului 2022 în Moldova
FOTO Moldcell contribuie la diversificarea și digitalizarea modalităților de plată în transportul public din Chișinău
FOTO Moldcell contribuie la diversificarea și digitalizarea modalităților de plată în transportul public din Chișinău
FOTO Un nou acord de parteneriat pentru dezvoltarea e-commerce
FOTO Un nou acord de parteneriat pentru dezvoltarea e-commerce
30 Mart. 2023, 14:25
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
30 Mart. 2023, 14:25 // În Lume //  Realitatea.md

Deși primul ministru armean Nikol Pashinyan a reafirmat în luna martie a acestui an, la Berlin, apartenența Armeniei la valorile occidentale, unele acțiuni și poziționări strategice ale țării sale arată mai degrabă o apropiere de Rusia, care ar putea să o plaseze sub incidența sancțiunilor internaționale, notează stiripesurse.ro.

Intrarea în scena conflictului din Ucraina a Iranului în calitate de aliat al Rusiei nu a surprins opinia publică, știută fiind adversitatea manifestată de Teheran față de Occident și valorile sale.

Surprinzătoare însă vine apropierea Iranului de Armenia, de la începerea războiului din Ucraina, președintele iranian Raisi făcând de nenumărate ori declarații în legătură cu importanța relațiilor cu Armenia, pledând pentru consolidarea acestora. Ca un ecou al interesului iranian apar și declarații de prietenie ale prim-ministrului armean, Nicol Pashinyan precum și translatarea discuțiilor în zona de securitate a celor două țări. „Securitatea Armeniei este securitatea Iranului”, anunța șeful Ministerului de Externe al Republicii Islamice, pentru ca a doua zi, omologul său armean să sublinieze că relațiile dintre cele două țări se bazează „pe o înțelegere profundă a intereselor noastre naturale comune”.

După ce, la începutul acestui an, președintele Khachatryan a confirmat că Armenia tinde să extindă și să aprofundeze cooperarea reciproc avantajoasă cu Iranul, ministerul apărării armean a recunoscut că Iranul le-a furnizat drone de atac, iranienii donând armenilor 600 de rachete.

Mai mult decât atât, Nicol Pashinyan a fost primit la Teheran unde a fost semnat un memorandum de înțelegere și cooperare în sectorul energetic. Un alt semnal este faptul că, pe fundalul războiului din Ucraina, comerțul dintre cele două țări a crescut brusc: în 2022, exporturile din Armenia către Iran au ajuns la $111,2 milioane, adică cu 70% mai mult decât în ​​anul precedent. Importurile iraniene către Armenia s-au ridicat la $599,7 milioane, adică o creștere de 37%.

Nivelul de sprijin oficial al Erevanului pentru regimul de la Teheran este evidențiat de un fapt elocvent care a trecut neobservat în mediile occidentale: la scurt timp după suprimarea brutală a protestelor din Iran care vizau drepturile femeilor, soția prim-ministrului Armeniei, Hakobyan, a vizitat Teheranul pentru a lua parte la o mișcare de soft power organizată de autorități – Primul Congres Internațional al Femeilor Influente.

Relevant pentru adevăratele priorități de politică externă ale Erevanului reprezintă poziția Armeniei împotriva rezoluției ONU intitulată “Agravarea situației drepturilor omului în Republica Islamică Iran” exprimată în sesiunea specială a Consiliului Adunării Generale a ONU.

Pe 23 noiembrie 2022 rușii au tras cu rachete în mai multe obiective civile – maternitatea unui spital din Volnyansk, regiunea Zaporojie (un nou-născut a murit), un bloc de locuit și o policlinică din Kupyansk, regiunea Harkov (doi morți), clădiri rezidențiale din Kiev și Vyshgorod, Regiunea Kiev (7 morți), precum și în Poltava, Vinnița, regiunea Lviv, Odesa, Dnipro și Mariupol. În aceeași zi, prim-ministrul Pashinyan l-a primit pe Putin la Erevan, i s-a adresat „stimatul Vladimir Vladimirovici” și i-a strâns mâna.

Nu este un gest surprinzător, pentru că anterior Pashinyan declara: „… Parteneriatul de succes în domeniul economic și în cel militar îndeplinește pe deplin interesele dezvoltării relațiilor dintre Armenia și Rusia”. „Rusia este un partener strategic și un aliat al Armeniei”, a subliniat prim-ministrul armean două zile mai târziu. „Pozițiile țărilor noastre cu privire la probleme internaționale fundamentale sunt apropiate sau coincid”, a declarat vicepreședintele Parlamentului, Arshakyan.. „Rusia este cel mai apropiat partener și aliat strategic al Republicii Armenia”, a repetat șeful guvernului.  Iar președintele Parlamentului, Simonyan, a recunoscut cu mândrie: „Pot spune cu încredere că actualul guvern al Armeniei este unul dintre cele mai pro-ruse” .

De la începutul războiului din Ucraina, Pashinyan a vizitat Rusia de nu mai puțin de 5 ori, s-a întâlnit cu Putin de 6 ori și au avut 18 convorbiri telefonice.

Pe fondul agresiunii împotriva Ucrainei, parteneriatul militar a fost intens consolidat: ministrul armean al Apărării a vizitat Moscova de 4 ori, iar secretarul Consiliului de Securitate, de două ori. Și șeful Statului Major General a vizitat Moscova. În septembrie s-au desfășurat exerciții militare comune, în decembrie a fost semnat un acord de cooperare militară pentru anul 2023. În februarie 2023, Comisia pentru Apărare și Securitate a Parlamentului Armeniei a ratificat un acord de cooperare între serviciile speciale ale celor două țări în domeniul securității informațiilor, după ce Ucraina a făcut același lucru cu partenerii occidentali din domeniu pentru a contracara amenințările din partea Federației Ruse.

Schimburile comerciale dintre Armenia și Rusia s-au intensificat: în 2022, exporturile Armeniei către Federația Rusă s-au ridicat la 2,4 miliarde de dolari, adică cu 185,7% mai mult decât în ​​2021; importurile Federației Ruse în Armenia s-au ridicat la 2,6 miliarde de dolari, cu o creștere de 44,5%. Pe 2 februarie a acestui an, primul ministru Pashinyan a declarat: „În relațiile noastre comerciale și economice există o intensificare”. El a remarcat „rolul deosebit al lui Vladimir Putin în această dinamică”.

Dar nu este vorba doar despre creșterea exporturilor armene către Rusia: potrivit oficialilor occidentali, agențiilor guvernamentale și centrelor de cercetare, Armenia servește drept unul dintre principalele centre rusești pentru achiziționarea de produse în UE și în Asia de Est, pentru eludarea sancțiunilor internaționale impuse Rusiei. Importurile paralele de microcipurismartphone-uri și mașini sunt deosebit de active prin intermediul Armeniei. „Noi lanțuri de aprovizionare prin Armenia au fost create în câteva zile de la impunerea sancțiunilor și a durat câteva luni pentru a se extinde”, se arată într-un raport din februarie 2023 al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Prim-ministrul leton Karins a anunțat că Erevanul nu respectă regimul de sancțiuni. Pe 2 martie anul acesta, într-un document comun al Ministerului Justiției, Departamentului de Comerț și Trezoreriei SUA, Armenia este numită una dintre „punctele de transbordare utilizate în mod obișnuit pentru transferul ilegal de mărfuri (sancționate) restricționate către Federația Rusă și Belarus”.

În septembrie 2022, Trezoreria SUA a publicat informații detaliate despre participarea unei companii armene la achiziționarea de echipamente străine pentru industria militară rusă. Ulterior, Bloomberg a prezentat dovezi privind livrările de componente de echipamente europene prin Armenia, care sunt mai apoi utilizate în echipamentele militare rusești.

Există indicii clare care conduc la concluzia că Armenia ajută în mod activ Rusia în eludarea sancțiunilor internaționale, nu numai în importul de bunuri de uz civil. Astfel, se poate trage concluzia că Armenia joacă un rol important de centru logistic și de aprovizionare tehnico-militară pentru regimul Putin în special din momentul în care organisme internaționale au impus sancțiuni Rusiei în încercarea de a opri agresiunea împotriva Ucrainei.

Pe 28 noiembrie 2022, New Eastern Europe, revistă poloneză de știri specializată în țările fostului Pact de la Varșovia (finanțată de guvernul polonez și Comisia Europeană), nota: „Iranul sprijină războiul Rusiei împotriva Ucrainei, cu sprijinul Armeniei, care ajută Moscova în ocolirea sancțiunilor prin furnizarea de drone iraniene și rachete prin spațiul aerian și aeroporturile armene. Iran Air Cargo, o subsidiară a Iran Air, a efectuat zboruri de la Erevan, Aeroportul Zvartnots, către Moscova pe 4 și 5 septembrie, după două zboruri anterioare pe 21 și 29 august. Iran Air Cargo, Safiran Airport Services și compania lor mamă Iran Air se află sub sancțiunile SUA pentru transferul, cu asistența Armeniei, a dronelor iraniene în Rusia. Avioanele Il-76MD ale Forțelor Aeriene Ruse au fost folosite și pentru a transporta drone iraniene prin Erevan. Rusia a folosit aceste drone și rachete iraniene pentru atacuri teroriste asupra infrastructurii ucrainene. SUA au avertizat Armenia cu privire la relația strânsă cu Iranul și Rusia, inclusiv în timpul vizitei șefului CIA în Armenia în vara anului 2022. El a avertizat Armenia să stea departe de alianță militară strânsă între Iran și Rusia, dar Armenia a ignorat solicitările”.

BCR pregătește vânzarea filialei BCR Chișinău S.A. către Victoriabank S.A.
BCR pregătește vânzarea filialei BCR Chișinău S.A. către Victoriabank S.A.
ASUS ExpertBook – laptopuri compacte, solide și durabile, menite să te ajute să-ți dezvolți afacerea
ASUS ExpertBook – laptopuri compacte, solide și durabile, menite să te ajute să-ți dezvolți afacerea
Tipuri de anvelope agricole și cum să le alegi
Tipuri de anvelope agricole și cum să le alegi
Moldindconbank a oferit echipament sportiv pentru clasa de fotbal de la Liceul „Gogol” din Chișinău
Moldindconbank a oferit echipament sportiv pentru clasa de fotbal de la Liceul „Gogol” din Chișinău
Interviu cu Oana Lungu: Ce furnizori autohtoni au intrat pe piețele occidentale în 2022, datorită Kaufland
Interviu cu Oana Lungu: Ce furnizori autohtoni au intrat pe piețele occidentale în 2022, datorită Kaufland
Președintele Consiliului Moldindconbank, desemnat Omul Anului 2022 în Moldova
Președintele Consiliului Moldindconbank, desemnat Omul Anului 2022 în Moldova
FOTO Moldcell contribuie la diversificarea și digitalizarea modalităților de plată în transportul public din Chișinău
FOTO Moldcell contribuie la diversificarea și digitalizarea modalităților de plată în transportul public din Chișinău
FOTO Un nou acord de parteneriat pentru dezvoltarea e-commerce
FOTO Un nou acord de parteneriat pentru dezvoltarea e-commerce
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală