Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  0%
 • USD
  17.7044
  0%
 • RUB
  0.2434
  0%
 • RON
  4.1909
  0%
 • UAH
  0.6661
  0%

Bătrânețea-i cu povețe, tinerețea-i că să-nvete. Deputații cei mai tineri și cei mai în vârstă de la PAS, BECS și Șor

28 Iul. 2021, 14:35
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
28 Iul. 2021, 14:35 // Politica //  Petru Beregoi

Cel mai tânăr deputat în cadrul Parlamentului de legislatura a XI este Eugeniu Sinchevici, deputat PAS, care a împlinit 22 de ani, iar cel mai în vârstă parlamentar este socialistul Eduard Smirnov, care, în acest an, va împlini 82 de ani, tot el fiind cel care a prezidat prima ședință a Legislativului – cea de învestire, întrucât abia mâine, 29 iulie urmează să fie aleasă conducerea și organele de lucru a Înaltului for.

Eugeniu Sinchevici studiază la Facultatea de Științe Politice din Paris și este la primul mandat de deputat. Este al doilea cel mai tânăr deputat din istoria Parlamentului Republicii Moldova, după deputatul comunist Mihail Poleanschi, care în 2001 a devenit parlamentar la vârsta de 21 de ani.

Printre cei mai în vârstă deputați se mai numără și Vladimir Voronin, care, anul curent, a împlinit 80 de ani, și parlamentarul Oazu Nantoi, cu vârsta de 73 de ani.

Vârsta medie a deputaților aleși în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XI-a este de 47 de ani.

Potrivit datelor, 14 din cei 101 de membri ai Legislativului sunt tineri, cu vârsta de până la 35 de ani. Printre cei mai tineri deputați din noua legislatură sunt, de asemenea, Marcela Nistor, de 27 de ani, și Adrian Băluțel, de 28 de ani. Toți trei, inclusiv Eugen Sinchevici au fost aleși pe lista Partidului Acțiune și Solidaritate.

Cel mai tânăr deputat al Blocului Electoral al  Comuniștilor și Socialiștilor este Diana Caraman, născută în anul 1990, economistă de profesie.

Printre deputații Partidului „Șor” cel mai tânăr este liderul acestuia, Ilan Șor, născut în 1987.

Pentru comparație, vârsta medie a deputaților legislaturii curente (a IX-a), cu Parlamentul European, la momentul constituirii în 2019, constituia 49,5 ani. Cel mai tânăr eurodeputat este Kira Marie Peter-Hansen din Danemarca, născută în 1998, iar cel mai în vârstă –  Silvio Berlusconi din Italia, născut în 1936.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 16:21
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
25 Sept. 2021, 16:21 // Societate //  Realitatea.md

O masă cu flori pentru decor de nuntă a luat foc într-un restaurant cunoscut dintr-o suburbie a capitalei. Secvența video cu incidentul a fost făcută publică de bloggerul Eugen Luchianiuc, care susține că totul ar fi avut loc „recent”. Mai mult, potrivit acestuia, este vorba despre Grand Elysee. Informația însă nu este una confirmată.

Din imaginile video, se înțelege că este vorba despre o nuntă într-un local. Mirii dansează, iar pe fondal sunt artificii.

La un moment dat, cel mai probabil din cauza artificiilor, a luat foc o masă cu flori de decor care se afla în preajmă. În aceleași imagini video, se vede cum unul din angajații localului încearcă să stingă flăcările.

În filmarea publicată de Eugen Luchianiuc pe fondal a fost montat un alt video în care vorbește Sergiu Postică despre care se știe că este administratorul restaurantului Grand Elysee. Acesta spune că, de fapt, în incinta restaurantului nu permite artificiile.

Realitatea.md reiterează că informația cu privire la unde anume a avut loc incidentul nu este confirmată.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române