Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

Belarus va băga la pușcărie oameni pentru abonare la Telegram. Ce anume nu este pe plac autorităților?

14 Oct. 2021, 10:32
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
14 Oct. 2021, 10:32 // Sci-tech //  Realitatea.md

În Belarus, abonații la canalele Telegram declarate drept „extremiste” vor fi cercetați penal. Printre canalele pe care autoritățile beloruse le consideră „extremiste” există numeroase canale de opoziție, acestea fiind cele care au acoperit activ cu informații despre protestele din țară după alegerile prezidențiale de acum un an.

„Distribuirea (postarea, repostarea), stocarea materialelor extremiste și abonarea la resurse extremiste sunt urmărite prin lege!” – s-a anunțat pe canalul de Telegram al Direcției principale pentru combaterea criminalității organizate (prescurtat GUBOP în Belarus).

În declarația oficială, GUBOP face trimitere la articolul 361.1 din Codul penal (acțiuni care influențează securitatea externă a Republicii Belarus sau difuzarea materialelor care conțin astfel de apeluri) care prevede până la 3 ani în închisoare, însă Direcția vorbește despre o pedeapsă cu până la 7 ani de închisoare.

GUBOP a atașat și o listă lungă de canale pe Telegram declarate ca extremiste în Belarus. În principal, s-au referit la cele de opoziție, printre care Nexta, Беларусь головного мозга și Белсат.

La câteva ore după anunț, unii abonați „au început să se dezaboneze rapid”. Spre exemplu, numărul de abonați al canalelor Nexta și TUT.by a scăzut cu 5 mii imediat și continuă să scadă.

Canalele au informat despre protestele care au izbucnit în Belarus după victoria lui Aleksandr Lukașenko la alegerile prezidențiale din august 2020. Unul dintre canalele puternice a fost Nexta (acum are mai mult de 980 de mii de abonați) în culmea protestelor a adunat sute de mii de vizualizări pentru publicațiile sale. În august anul trecut, după alegerile prezidențiale, numărul cititorilor Nexta în câteva zile a crescut de la 300 de mii la 1,8 milioane de oameni. Autoritățile au atras atenția asupra popularității acestor resurse de informații și au început să le acuze de extremism.

Extremismul în Belarus este înțeles ca activități care încalcă independența și integritatea statului, insultă un oficial guvernamental și diseminează informații false despre situația politică și socială a țării. În contextul activităților de protest, resursele media și canalele de Telegram au fost acuzate că au organizat și au chemat oameni la demonstrații, incitând la ostilitate socială și discordie.

În octombrie anul trecut, canalul Nexta a fost recunoscut ca extremist, mai târziu aceeași soartă a avut-o TUT.by și rețelele sociale ale publicației.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 13:32
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
28 Oct. 2021, 13:32 // Actualitate //  Valentina Buză

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a depus demersuri de aplicare a arestului preventiv în privința unei femei din Moldova și a unui cetățean irakian, într-un dosar penal anunțat anterior în presă, privind organizarea migrației ilegale din Ucraina, cu tranzitarea Moldovei spre România.

„Învinuiții sunt membri ai unui grup criminal organizat internațional și aveau rolul de cazare a cetățenilor sirieni în Chișinău, ulterior – transportarea lor spre frontiera cu România și indicarea locației pentru traversarea ilegală a Prutului. De asemenea, aceștia se angajaseră să intermedieze comunicarea sirienilor cu organizatorii din statul vecin, în scopul asigurării transportării lor spre Germania”, se arată în nota informativă a PCCOCS.

Potrivit materialelor dosarului, cetățenii sirieni se refugiaseră în Irak, de unde au sosit legal în Ucraina, pe cale aeriană.

Pentru implicarea în comiterea faptelor infracționale, membrii grupului criminal internațional urmau să primească a câte 13.000 euro de la fiecare cetățean sirian, în diferite tranșe.Investigațiile continuă, în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău