Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0%
 • USD
  17.7371
  0%
 • RUB
  0.2404
  0%
 • RON
  4.0641
  0%
 • UAH
  0.6510
  0%

Moldova, datornică Belarusului. Ar putea isca un scandal internațional. Î.S.„Cartuș” a pus în pericol securitatea țării

06 Oct. 2021, 11:16
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
06 Oct. 2021, 11:16 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Pas cu pas, ilegalitățile admise în activitatea Întreprinderii de Stat „Cartuș” ies la iveală, deși administratorul Vasile Gondiu a negat, de nenumărate ori, o posibilă implicare într-o schemă de tranzit pentru loturi impunătoare de cartușe, extrem de periculoase, astăzi, acesta a recunoscut: A fost încheiat un contract cu o companie din Belarus pentru a intermedia câteva loturi de cartușe, banii au fost luați, însă marfa nu ar fi ajuns la destinație, întrucât ar fi fost aplicat litigiu de către Serviciul Vamal.

Chemat la audieri la Parlament, la Comisia Securitate Națională, apărare și ordine publică, a cărui președinte este Lilian Carp, Gondiu nu și-a schimbat foarte mult retorica și, tradițional, a acuzat mai întâi presa pentru că ar fi lansat știri false și că întreprinderea pe care o administrează nu ar fi exportat niciodată muniții, mai cu seamă expansive, ci doar câteva loturi de pistoale sportive.

Mai mult, în urma situației create, Gondiu a ținut să precizeze de nenumărate ori același lucru: Republica Moldova trebuie să întoarcă banii Belarusului, iar o solicitare directă în acest sens ar fi avut deja și de la ambasadorul din Belarus. Este vorba de mii de euro.

Carp a chemat la audieri mai multe instituții de profil, printre care MAI, SIS, ASP și altele, după ce redacția noastră a publicat o investigație despre ilegalitățile cu cartușe expansive, care au confirmat faptul că în activitatea Î.S.„Cartuș” au fost depistate ilegalități, iar administratorul ar urma să poartă vina de scandalul internațional care ar putea isca.

„Am primit în audiență. Am constat anumite discrepanțe dintre ce a fost declarat la momentul primirii și cum a fost schimbată ulterior destinația. Nu corespundea ceea ce s-a cerut cu ceea ce s-a primit. Un exemplu: s-a trecut de la țeavă lisă la țeavă ghintuită. Analiza riscurilor făcută de noi pentru 2019-2020, a arătat riscul pentru securitatea națională”, a explicat secretarul de stat de la MAI, Sergiu Diaconu.

La rândul lor, și cei de la SIS au spus același lucru, Moldova a fost folosită ca țară de tranzit în schema cu munițiile.

„A fost un risc pentru securitatea statului. Am fost utilizați. Există proces verbal de dublă destinație, ministrul Economiei de atunci, al MAI, care au votat unanim că exportul de orice arme trece prin comisie. Între timp, au apărut scrisori că comisia nu autorizează, ci doar totul prin MAI”, a explicat reprezentantul de la SIS.

Între timp, Agenția Servicii Publice spune că nu are putere decizională, întrucât agenția se supune Guvernului.

„Gondiu a depus mai multe plângeri în adresa instituției noastre. Plângere că noi nu am elibera acte permisive. Am pregătit informații pentru Procuratura Generală, urmează să se expună. Din punct de vedere al nostru, la ASP nu ne abatem de la cadrul legal. 2019-2020 – 28 de cereri a înregistrat Cartuș de a primi autorizații de import-export”, a declarat reprezentantul Agenției Servicii Publice.

E o situație gravă, urmează să vedem cât de legale sunt acțiunile întreprinderii de stat, a precizat președintele ședinței Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp.

„Moldova, țară de tranzit pentru niște arme. E gravă situația. Contează reputația statului, nu profitul. Ne putem trezi că Moldova va fi implicată într-un scandal. E un domeniu cu restricții specifice. De ce v-ați aventurat în această treabă? Singur ați spus că era sensibil? O problemă destul de serioasă. Rusia sau alte țări ne-au găsit pe noi specialiști în toate și care este profitul de la toate aceste tranzații, cât am vrut să câștigăm noi?”, spune Carp.

Gondiu a refuzat să explice despre ce profit urma să aibă Moldova în urma acestei „scheme” și continua să dea vina pe presă pentru că ar fi scos la iveală aceste ilegalități.

„Nu noi am adus statul în situația asta. Am văzut că Moldova nu avea restricții de import. Instituția statului a spus da, ce trebuia să facă agentul economic? Nu puneți pe companie, ceea ce nouă nu ne aparține. Marfa se află în țară, se află la intrepozit, stă pe sigiliu vamal, nu a fost atinsă”, a spus Vasile Gondiu.

Amintim că Poliția Națională ne-a confirmat că un asemenea caz este investigat. „Colegii noștri dispun de așa gen de informații, de ceva timp. Pe acest caz deja este desfășurată o investigație internă cu verificarea minuțioasă a întregului proces de import/export al munițiilor de orice tip. În cadrul primelor investigații au fost constatate unele abateri în cadrul implementării unor proceduri. După finisarea investigațiilor vom putea veni cu mai multe detalii”, ne-a explicat purtătoarea de cuvânt a Poliției Naționale, Diana Fetco.

Este de menționat că și PCCOCS deocamdată nu a putut oferi mai multe informații, întrucât „la moment sunt desfășurate investigații primare”.

Moldova, implicată în tranzitul munițiilor interzise. Î.S. „CARTUȘ” a pus pe roate afacerea „florile morții”

În ziua în care Realitatea.md a făcut publice informațiile privind afacerea cu „florile morții”, la sediul redacției, s-a prezentat Vasile Gondiu, însoțit de încă o persoană. În cadrul discuției, ambii și-au exprimat nemulțumirea în raport cu articolul publicat. De asemenea, au cerut divulgarea surselor noastre și retragerea articolului. Realitatea.md nu a satisfăcut solicitările, însă și-a exprimat disponibilitatea de a publica o reacție a întreprinderii.

„Florile morții”! Directorul „Cartuș” dă vina pe concurenți. Reacția: „Aiureli, aberații, minciuni…”

Într-un final, Vasile Gondiu a oferit una doar că pentru Jurnal TV. „Aiureli, aberații, minciuni, tâmpenii și marasm. Punct. -De ce au apărut asemenea informații? Concurenții noștri joacă. Ei au început încă de anul trecut să ne afunde și să ne elimine de pe piață. Noi avem deja și o cerere la Procuratură. Procesul este în derulare”, a declarat acesta.

Serviciul Vamal confirmă că „investighează” businessul pus la cale de Î.S. Cartuș cu „Florile Morții”

Activitatea Întreprinderii de Stat „CARTUȘ” a fost „luată la ochi” și de către Serviciul Vamal, după ce redacția noastră a publicat o investigație despre ilegalitățile cu cartușe expansive. Reprezentanții instituției au emis un comunicat de presă în care au precizat că au în desfășurare o analiză a operațiunilor comerciale internaționale ale antreprenorului, în scopul de a stabili dacă au fost respectate procedurile legale.

„Florile morții”! Directorul „Cartuș” dă vina pe concurenți. Reacția: „Aiureli, aberații, minciuni…”

Directorul Întreprinderii Stat „Cartuș”, Vasile Gondiu, a negat într-un final în presă acuzațiile privind schema de import/export a cartușelor expansive cunoscute și ca „florile morții”. Acestea sunt interzise prin lege de a fi comercializate, importate și reexportate de persoane fizice sau agenți economici.

ULTIMA ORĂ! Percheziții la Î.S. „Cartuș” în dosarul cu cartușele „florile morții” despre care a scris REALITATEA

Ofițerii secției „Antitero” de la INI, în comun cu Serviciul Vamal și PCCOCS, efectuează percheziții pe mai multe adrese din Chișinău în cadrul dosarului cu cartușele „florile morții”. Potrivit surselor Realitatea.md, perchezițiile se desfășoară la sediu Î.S. „Cartuș”. Purtătorul de cuvânt al PCCOCS a confirmat existența unor percheziții, însă fără a preciza dacă este vorba de Î.S. „Cartuș”.

Î.S. „CARTUȘ” respinge informațiile precum că ar fi implicată în tranzitul munițiilor interzise „florile morții”

„Afirmăm cu toată responsabilitatea că compania CARTUȘ în întreaga să perioada de activitate (1998 – 2021) nu a efectuat nicio operațiune cu muniții interzise” , se arată într-o reacție oficială expediată în adresa redacției noastre de către Î.S.„Cartuș”.

Realitatea Live

05 Dec. 2021, 15:13
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Maria Timofti
05 Dec. 2021, 15:13 // Actualitate //  Maria Timofti

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor locale noi își exprimă nedumerirea și dezacordul cu privire la decizia Comisiei Electorale Centrale de a suspenda desfășurarea celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi pentru funcția de primar în circumscripția electorală municipală Bălți. Într-un comunicat de presă, plasat pe pagina oficială, este menționat că legislația electorală nu prevede procedura de suspendare a desfășurării turului doi de scrutin pe motivele indicate în hotărârea CEC.

„Promo-LEX a pledat constant pentru organizarea și desfășurarea unor alegeri libere și corecte în condițiile respectării legislației. Cu regret, cadrul legal lacunar, în combinație cu abuzurile unor concurenți electorali în ceea ce privește finanțarea campaniei au dus la suprimarea drepturilor alegătorilor, precum și a celorlalți concurenți la alegeri libere și corecte”, se arată în comunicat.

În acest context, Misiunea atrage atenția că, legislația electorală nu prevede procedura de suspendare a desfășurării turului doi de scrutin pe motivele indicate în hotărârea CEC. Mai mult, potrivit art. 26 alin. (1) lit. o) Cod electoral, CEC are obligația pozitivă de a „asigura efectuarea celui de al doilea tur de scrutin (…)”.

Misiunea constată că, deși legiuitorul a reglementat situația în care un concurent ar putea fi sancționat prin excluderea sa din cursă, nu a fost totuși prevăzută posibilitatea suspendării sau anulării alegerilor urmare a excluderii unui concurent în turul II a scrutinului. Reținem că, doar instanțele de judecată pot verifica și constata legalitatea alegerilor, confirma rezultatele acestora, sau după caz, nulitatea scrutinului.

Totodată, interpretarea CEC privind „imposibilitatea desfășurării celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi pentru funcția de primar cu un singur candidat” (art. 145 alin. (2) din Codul electoral), nu corelează cu practica precedentă. Or, alegerile locale s-au desfășurat anterior și cu un singur candidat, iar rezultatele au fost confirmate de către instanța de judecată, respectiv de către Comisia Electorală Centrală. Un exemplu în acest sens sunt alegerile pentru funcția de primar al s. Hirova, r. Călărași din 14.05.2017, și alegerile pentru funcția de primar al comunei Lăpușna, raionul Hîncești, noiembrie-decembrie 2017.

Din aceste considerente, Asociația Promo-LEX susține în continuare interpretarea expusă în Opinia din 3 decembrie 2021 prin care turul II al alegerilor urma să fie organizat în condițiile art. 51. alin. 7, în buletinul de vot fiind aplicată ștampila cu mențiunea Retras în dreptul candidatul a cărui înregistrare a fost anulată.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală