Președintele Parlamentului, Igor Grosu, susține că nu cunoaște detalii despre reținerea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, însă califică ultimele sale acțiuni drept „populiste, a unui politician în devenire sau fost politician” și nicidecum a unui procuror general care ar trebui să se ocupe cu combaterea corupției și a actelor de delapidare a statului de averi. Declarațiile au fost făcut de Grosu în cadrul unei emisiuni radiofonice, de la postul național de radio.
„Eu încă vreau să văd finalitatea. Noi am mai avut parte de astfel de acțiuni. Am văzut zero progrese pe dosarul Laundromat. Oamenii ne întreabă cum se face că un hoț stă în Turcia, unul în Israel, iar altul la Londra, iar acest procuror nu face nimic decât să protejeze și să tolereze aceste lucruri. Eu nu am ce răspunde cetățenilor când merg la întâlniri și îmi dau întrebări pe aceste subiecte. Noi l-am chemat în Parlament să le spună oamenilor, cine l-a încurcat, de la cine a cerut ajutor. El n-a dorit să vină. În tot ce a făcut, el nu a încercat să apere interesul statului. Haideți să explic mai simplu: Sunt 2 bandiți, Platon și Plahotniuc, au fost împreună, apoi s-au certat. Acum tot ce face Procuratura este să facă dreptate unui bandit în raport cu alt bandit. Păi așa procuratură ne dorim? Este o misiune care Nu trebuie tolerată. Referitor la ancheta penală nu cunosc nimic, procurorul de caz trebuie să se expună”, a afirmat Grosu.
Referitor la acțiunile Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Igor Grosu afirmă că aceștia opun rezistență pentru a putea fi efectuate schimbările așteptate de către societate.
„Eu cred că acolo există rezistență la schimbare. Noi nu trebuie să ghicim, noi cunoaștem acest lucru – rezistență la schimbare. În Procuratură încă există mulți care nu vor schimbare. Le este convenabil sistemul, care a fost clădit de Plahotniuc, după care a fost preluat de Igor Dodon. Dacă a venit un deputat și nu unul oarecare, dar președintele Comisiei securitate, apărare și ordine publică, a prezentat niște puncte clare, iar CSP trebuia să ia o decizie. Să desemneze un procuror, să examineze această solicitare și să spună: întrunește sau nu cele invocate. Cu greu s-a decis până s-a ajuns la o decizie finală”, a mai spus Grosu.
Președintele Legislativului a mai precizat că nu a văzut acțiuni concrete de la procurorul general, ci s-a văzut doar „privet Slava” (n.r. așa s-a salutat Alexandr Stoianoglo, cu Veaceslav Platon, la prima întrevedere cu acesta, după ce a fost eliberat din închisoare).
„Noi am văzut cum hoții sunt scoși din pușcărie. Cum Platon este lăsat liber să părăsească teritoriul Republicii Moldova, fiind vizat și având câteva dosare pe rol, iar după asta să spună că nu înțelege de ce a plecat din țară. Noi l-am chemat în Parlament, veniți vă rog și spuneți oameniilor cine te-a încurcat, ce nu s-a primit, de ce nu ați întreprins nimic pentru a evolua în dosarele mari de rezonanță, pentru că eu nu am ce le răspune oamenilor când merg la întâlniri și mă întreabă pe mine. Nu a dorit să facă acest lucru. Greșeala lui este că nu a apărat interesul public, ci a doi bandiți, care cândva au fost parteneri. Este Platon și Plahotniuc, care acum Stoianoglo încearcă ca Procuratura să facă dreptate unui bandit în coraport cu alt bandit”, a completat Grosu.
Amintim că, ieri seara, 5 octombrie, procurorul general a fost reținut pentru 72 de ore, după ce, tot ieri, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) au dat acordul ca acesta să fie supus unei urmăriri penale pentru pretinse acțiuni ilegale pe care le-a admis în perioada când deținea funcția de deputat, fapt ce au creat premise pentru „mare spălătorie rusească” a banilor prin băncile din Republica Moldova.
Alexandr Stoianoglo a fost reținut de către ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, iar procurorul desemnat de către CSP pentru anchetarea acestuia, Victor Furtuna, a declarat că acesta reținut pe patru capete de acuzații.
Precizăm că, astăzi, CSP s-a întrunit în ședință și urmează să desemneze un procuror general interimar, după suspendarea din funcție a lui Stoianoglo și reținerea acestuia.