Curs valutar
 • EUR
  19.9862
  -0.2232%
 • USD
  17.6978
  -0.0949%
 • RUB
  0.2398
  -0.417%
 • RON
  4.0392
  -0.1931%
 • UAH
  0.6469
  -0.3092%

Belgia – reguli actualizate de călătorie în contextul pandemiei de COVID-19

24 Nov. 2021, 13:08
 // Categoria: Societate // Autor:  Tatiana Rusnac
24 Nov. 2021, 13:08 // Societate //  Tatiana Rusnac

Autoritatea Aeronautică anunță că începând cu 18 noiembrie, restricțiile de călătorie pe teritoriul Belgiei au fost actualizate. Prin urmare, Bosnia, Moldova și Ucraina au fost excluse din lista alba.

Potrivit Autorității, călătoriile (ne)esențiale sunt permise în Belgia pentru următoarele persoane:

 1. persoane care au cetăţenia unui stat membru UE sau Schengen;
 2. sunt rezidenți ai țărilor terțe care dețin un permis de ședere valabil eliberat de un stat Schengen sau o viză valabilă de tip D;
 3. persoanele care nu au obligația de a deține viză nu trebuie să mai dețină un „Certificat de călătorie esențial – eliberat de ambasada/consulatul Belgiei”.

Nu mai există restricții specifice de călătorie pentru persoanele care își au reședința principală într-o țară inclusă în „lista albă”.

„Călătoriile esențiale în Belgia sunt permise, dar aceste persoane trebuie să dețină: viza eliberată după 18 martie 2020 de ambasada/consulatul Belgiei, viza eliberată înainte de 18 martie 2020 de către ambasada/consulatul Belgiei și un „Certificat de călătorie esențial – eliberat de ambasada/consulatul Belgiei”, „Certificat de călătorie esențial – eliberat de ambasada Belgiei”: persoane care nu sunt supuse cerințelor de viză (tipul de viză C), viza C valabilă eliberată de un alt stat Schengen – ședere în Belgia – și un „Certificat de călătorie esențial – eliberat de ambasada/consulatul Belgiei”, viza C valabilă eliberată de un alt stat Schengen – tranzit prin Belgia – și o notă verbală de la ambasada statului membru respectiv sau cu dovada individualizată din partea autorităților respective”, se mai arată în comunicatul Autorității.

NOTĂ! Nu este necesar un certificat de călătorie esențial, dacă este clar din actele pe care le deține pasagerul că călătoria este esențială. De exemplu: navigatori (cartea marinarilor), tranzit pasageri (bilet de avion), diplomați în exercitarea funcțiilor lor (pașaport diplomatic).

La îmbarcare pasagerii trebuie să prezinte:

 1. Certificatul de vaccinare – un certificat digital de vaccinare COVID din UE sau un certificat de vaccinare eliberat de o țară terță non-UE, considerată echivalentă de către Comisia Europeană, în baza actelor de punere în aplicare SAU de către Belgia în baza acordurilor bilaterale, dovedind că toate dozele prevăzute în prospect împotriva virusului SARS-Cov-2 au fost administrate timp de cel puțin două săptămâni și că vaccinul este listat pe site-ul https://www.infocoronavirus.be/en/ al Serviciului Public Federal de Sănătate, Siguranța Lanțului Alimentar și Mediu inconjurator;
 2. testul PCR negativ realizat cu cel mult 72 de ore înainte de îmbarcare sau un test antigen realizat în laborator cu cel mult 36 de ore până la intrarea în Belgia, prezentat în limbile olandeză, franceză, germană sau engleză;
 3. dovada vaccinarii Covid 19 ( dupa 14 zile de la administrare a ultimei doze ) a unui vaccin aprobat în EU. Se accepta vaccinurile: BioNtech Pfizer, Moderna, Astra Zeneca și Johnson & Johnson;
 4. dovada unei infectări anterioare cu virusul SARS-CoV-2, bazată pe o testare de laborator (PCR, PoC PCR sau alte metode de amplificare a acidului nucleic) care a fost efectuată cu cel puțin 28 de zile anterior calatoriei, dar nu mai mult de 6 luni pâna la călătorie);
 5. Copiii de pâna la 12 ani sunt exceptati de la prezentarea testului RT-PCR.

Realitatea Live

07 Dec. 2021, 10:39
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
07 Dec. 2021, 10:39 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Preotul Ghenadie Valuța, cel care în vara anului 2019 a legat un câine de mașină și l-a târât fără nici o milă pe asfalt și care a fost dat afară de Mitropolia Moldovei, anunță că este gata să iasă în fața presei cu mai multe clarificări pe marginea ordinului Mitropoliei. Instituția a emis un comunicat de presă în data de 3 secembrie în care a precizat că diaconul a fost oprit de a săvârși cele sfinte și exclus din clerul Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Preotul a anunțat pe o rețea de socializare că organizează o conferință de presă pentru a potoli tensiunea cu genericul: 

După doi ani de tăcere. Decizia Mitropolitului Vladimir din 03.11.2021 de pedepsire a slujitorului Ghenadie Valuța pentru violență asupra familiei. Argumente și probe…. La conferință participă și dl Nicolae Samson, epitropul bisericii sf. Dumitru din Anenii Noi și dl Eugeniu Rotaru, enoriaș și consilier al bisericii.

Conferința de presă va avea loc miercuri, 8 decembrie, la ora 11:00, la IPN.

Amintim că incidentul a avut loc în luna iulie 2019. Preotul din orașul Anenii Noi, Ghenadie Valuța, a agățat un câine cu un lanț metalic de mașină și l-a târât pe asfalt timp de câteva minute. Acesta și-a recunocut fapta și a declarat că astfel voia să apere copii din localitate, întrucât câinele ar fi fost agresiv cu ei. Fotografiile cu scenele șocante au fost plasate pe rețelele de socializare.

De asemenea, în apărarea sa, anterior preotul declara că voia să scoată animalul din oraș și să-l ducă lângă un combinat de carne aflat în apropiere, afirmând că acolo e un câmp și sunt mai mulți câini, iar angajații combinatului îi hrănesc.

Realitatea.md precizează că preotul Ghenadie Valuța realiza anterior și o emisiune religioasă la postul de televiziune NTV Moldova, care este afiliat PSRM și lui Igor Dodon.

AMIN! Preotul Valuța, cel care a legat un câine de mașină și l-a târât pe asfalt, dat afară de Mitropolia Moldovei

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală