Mersul pe jos este o activitate recomandată de orice medic, pentru că poate menține condiția fizică și sănătatea generală. Mersul pe jos este o formă de activitate fizică accesibilă tuturor, scrie Capital.ro.
Este sigur, simplu și nu e nevoie de practică, iar beneficiile aduse sănătății sunt multiple. Noi cercetări sugerează că mersul pe jos, în fiecare zi, nu este benefic doar pentru inimă și plămâni, ci, în mod surprinzător, și pentru creier, potrivit TheBrighterside.
Un studiu publicat în JAMA Neurology, un jurnal al Asociației Medicale Americane, a constatat că persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani, care au făcut 9.826 de pași în fiecare zi, au avut cu 50% mai puține șanse de a suferi de demență. În timp ce exercițiile fizice și menținerea unei diete sănătoase au fost promovate ca modalități de a reduce factorii de risc, studiul din Danemarca dezvăluie cât de mult (și cu ce viteză) mersul pe jos poate avea un impact.
Pașii totali parcurși zilnic au fost numărați, iar după șapte ani au fost analizate diagnosticele de demență
În studiu au fost analizate aproximativ 78.000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 40 și 79 de ani, care au purtat accelerometre la încheietura mâinii. Pașii totali parcurși zilnic de participanții la studiu au fost numărați iar după șapte ani au fost analizate diagnosticele de demență, de orice tip. Cercetătorii au controlat vârsta, etnia, educația, statutul socio-economic și sexul și au exclus alimentația necorespunzătoare, consumul de alcool, fumatul, istoricul bolilor cardiovasculare, medicamentele și problemele de somn.
Persoanele care fac zilnic 9.826 de pași au cu 50% mai puține șanse de a fi diagnosticați cu demență
Ei au descoperit că persoanele care fac zilnic 9.826 de pași sau mai mult au cu 50% mai puține șanse de a fi diagnosticați cu demență. Chiar și doar 3.800 de pași în fiecare zi a redus riscul de a dezvolta această maladie, cu 25%. Totodată, mersul în pas alert – definit ca mai mult de 40 de pași pe minut – aduce rezultate și mai bune, scăzând riscul de demență cu 57%.
Riscul de demență scade când oamenii merg în ritm alert