Curs valutar
 • EUR
  21.2165
  -1.1821%
 • USD
  17.7805
  0.3549%
 • RUB
  0.2449
  -0.49%
 • RON
  4.3076
  -1.1979%
 • UAH
  0.6548
  0.0764%

Biden se implică în rezolvarea escaladării războiului în Israel! I-a telefonat pe Benjamin Netanyahu și Mahmoud Abbas

16 Mai 2021, 10:15
 // Categoria: În Lume // Autor:  Petru Beregoi
16 Mai 2021, 10:15 // În Lume //  Petru Beregoi

Preşedintele SUA, Joseph Biden, i-a sunat, sâmbătă seară, pe Benjamin Netanyahu, premierul în exerciţiu al Israelului, şi pe Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene, în condițiile în care continuă ostilitățile militare dintre armata israeliană şi organizaţii islamiste din Fâşia Gaza.

Președintele Biden i-a spus premierului Netanyahu că SUA consideră în continuare că Israelul are dreptul de a se apăra, dar și-a exprimat îngrijorarea pentru victimele în rândul civililor, înregistrate de ambele părți.

Totodată, șeful Casei Albe i-a cerut șefului guvernului israelian ca jurnaliștii să fie protejați. Apelul vine după ce Israelul a bombardat sâmbătă turnul al-Jalaa din Gaza City, unde aveau birouri agenția americană de presă Associated Press și televiziunea al-Jazeera, relatează BBC.

Prima convorbire cu Abbas, de când Biden este președinte

Pentru prima dată de când este președinte, Joe Biden a vorbit și cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, căruia i-a spus că vrea „să consolideze parteneriatul americano-palestinian”, dar i-a mai spus și că tirurile cu rachete pe care Hamas le lansează asupra teritoriului israelian trebuie să înceteze.

Președintele Abbas, care conduce în Cisiordania, are puțină influență în Fâșia Gaza, care este controlată de militanții Hamas. Statele Unite nu discută însă direct cu Hamas, pe care o consideră organizație teroristă.

Biden le-a mai spus celor doi lideri să rămână angajați în efortul de a găsi pentru conflictul care durează de decenii o soluție ce poate permite conviețuirea a „două state”.

Cum s-ar putea ajunge la un armistițiu

Guvernului Israelului şi organizaţia islamistă Hamas ar putea ajunge în următoarele zile la un acord de încetare a ostilităților, afirmau surse diplomatice citate vineri de The Times of Israel. Potrivit sursei, negocierile pentru un armistițiu ar fi deja intermediate de Statele Unite şi de Rusia.

Pe de altă parte, sfârșitul ostilităților dintre cele două părți au urmat un model de când Hamas a preluat controlul în Gaza în 2007. Ambele părți au nevoie să poată spune popoarelor lor că au câștigat, arată BBC. De lungul timpului, diverși negociatori străini au intervenit pentru încheierea luptelor sângeroase. Asta încearcă să facă și acum americanii, egiptenii, ONU și alți actori internaționali.

Hamas va dori să spună că este adevăratul apărător al drepturilor palestinienilor, nu doar în Gaza, ci și în Cisiordania, inclusiv în Ierusalim. Israelul va dori să arate că a provocat daune serioase infrastructurii Hamas. Ambele părți se vor strădui să aleagă cuvintele potrivite pentru familiile și copiii care au avut de suferit.

Luptele au început luni și de atunci cel puțin 145 de oameni au murit în Gaza, potrivit oficialilor palestinieni, în timp ce Israelul a anunțat 10 decese, inclusiv doi copii. Israelul susține că a ucis zeci de militanți în Gaza, în timp ce autoritățile palestiniene din domeniul sanitar includ 41 de copii în bilanțul deceselor. Zece membri ai aceleiași familii ar fi fost uciși, sâmbătă, într-un bombardament israelian asupra unei tabere de refugiați aflate la vest de Gaza City.

Realitatea Live

18 Iun. 2021, 21:02
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
18 Iun. 2021, 21:02 // Economie //  Realitatea.md

Cristiano Ronaldo este sinonim cu câştigul. Şi în sport, dar mai ales în afaceri. De altfel, portughezul este primul fotbalist a cărui avere a trecut de un miliard de euro. Dar exemplul de mai jos arată că nu toate afacerile sale sunt de succes. Ba, una dintre ele se dovedeşte extrem de păguboasă. Din cauza fostului președinte al SUA, Donald Trump, Cristiano Ronaldo e pe cale să piardă 9 milioane de euro.

Apartamentul pe care în 2015 l-a cumpărat cu 15 milioane de euro în Trump Tower din New York l-a scos la vânzare în 2019. Deşi i-a scăzut preţul de mai multe ori, Ronaldo încă nu a reuşit să scape de el.

Problemele de imagine cu care se confruntă Trump, mai ales din cauza modului în care a ales să se retragă de la conducerea SUA, după ce a pierdut alegerile în faţa lui Joe Biden, îl afectează acum grav şi pe Ronaldo.

Potrivit presei internaționale, Ronaldo a stabilit prima dată un preţ de vânzare de 7,5 milioane de euro, pentru ca lipsa interesului să-l determine să scadă preţul apartamentului cu trei camere la circa 6 milioane de euro.

Garajul lui Ronaldo valorează circa 9 milioane de euro, după ce şi-a cumpărat un Ferrari Monza Sp2 de 1,6 milioane de euro

Dacă la apartamente pare să aibă ceva probleme, atacantul lui Juventus investeşte în maşini, marele său hobby. Acum o lună, la finalul unei vizite la fabrica din Maranello, el și-a achiziționat un Ferrari Monza SP2, un model exclusivist, produs în doar 499 de unități.

Ferrari Monza SP2 este un model inspirat din navele anilor ’50, care atinge o viteză de 100 km/h în doar două 2.6 secunde. Cumpărătorii bolidului de lux, cei 499 de ”norocoși”, sunt aleși chiar de cei de la Ferrari.

Noua achiziție a starului portughez duce valoarea totală a garajului deținut de Cristiano Ronaldo, în care se află, printre altele, Bugatti Veyron și Chiron, McClaren Senna, Ferrari F12 TDF și Mercedes G Brabus, la peste 9 milioane de euro.

 

 
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției