Preşedintele american, Joe Biden, este pregătit să se întâlnească cu omologul său rus, Vladimir Putin, „în orice moment şi indiferent de format, dacă acest lucru permite evitarea unui război” în Ucraina. Declarația îi aparține secretarului de stat al SUA, Antony Blinken. Mai târziu, președintele Franței, Emmanuel Macron, le-a propus lui Vladimir Putin și lui Joe Biden, cu care a vorbit duminică la telefon, să aibă o întâlnire directă, iar liderii au fost de acord „în principiu”. Ca, într-un final, Casa Albă să confirme că Biden nu exclude o întâlnire cu Putin, dar cu o singură condiţie: ca Rusia să nu invadeze între timp Ucraina.
Şeful diplomaţiei americane, care a avut duminică interviuri pentru toate marile posturi de televiziune americane, a afirmat că este încă posibilă calea diplomatică, „atât timp cât tancurile nu sunt puse în mişcare cu adevărat şi avioanele nu sunt ridicate în aer”. El a reconfirmat că toate indiciile arată că Rusia este „pe punctul de a invada” Ucraina.
Ultima discuţie telefonică între cei doi lideri a avut loc la 12 februarie, când Kremlinul a denunţat o „isterie” americană ajunsă la apogeu în legătură cu o pretinsă invazie iminentă în Ucraina.
O duminică petrecută la telefon de Emmanuel Macron
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a vorbit din nou la telefon duminică, 20 februarie, aproape două ore, cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Ei au convenit să facă tot posibilul pentru a se ajunge rapid la un armistiţiu în estul Ucrainei. După aceea, Emmanuel Macron i-a sunat pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pe premierul britanic Boris Johnson și în final pe președintele american Joe Biden.
În cursul nopții de duminică spre luni, Palatul Elysee a făcut anunțul că Joe Biden și Vladimir Putin sunt de acord să se întâlnească.
Casa Albă a confirmat
„Așa cum Președintele a precizat în mod repetat, ne-am angajat să continuăm eforturile diplomatice până în momentul în care începe o invazie. Secretarul Blinken și ministrul de externe Lavrov urmează să se întâlnească la sfârșitul acestei săptămâni în Europa, cu condiția ca Rusia să nu treacă la acțiuni militare. Urmare a acestui angajament, Președintele Biden a acceptat în principiu o întâlnire cu Președintele Putin, dacă, din nou, nu se produce o invazie. Suntem întotdeauna pregătiți pentru diplomație. Suntem, de asemenea, pregătiți să impunem consecințe rapide și severe, în cazul în care Rusia alege calea războiului. Iar în prezent, Rusia pare să-și continue pregătirile pentru un asalt – foarte curând – la scară largă asupra Ucrainei.”
Amintim că, după învestirea sa ca președinte, în ianuarie 2021, Joe Biden a avut o primă întrevedere cu Vladimir Putin în iunie 2021, la Geneva, în condiţiile în care relaţiile ruso-americane de după Războiul Rece erau afectate de o serie de probleme, printre care Ucraina, Siria şi plasarea în detenţie a opozantului Alexei Navalnîi.