Curs valutar
 • EUR
  20.0532
  -0.1371%
 • USD
  17.2985
  0.0139%
 • RUB
  0.2427
  -0.0412%
 • RON
  4.0510
  -0.1728%
 • UAH
  0.6575
  0.1369%

Biroul politici de reintegrare, cu noi precizări despre secțiile de votare deschise pentru regiunea transnistreană

15 Iun. 2021, 11:25
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Petru Beregoi
15 Iun. 2021, 11:25 // Alegeri //  Petru Beregoi

Biroul politici de reintegrare vine cu unele precizări în privința deschiderii secțiilor de votare în regiunea Transnistreană afirmând că avizul instituției este unul consultativ pentru Comisia Electorală Centrală, iar condiția a fost ca statul să asigure securitatea întregului proces electoral în secțiile deschise pentru această regiune, care nu este subordonată autorităților constituționale de la Chișinău.

„În contextul mesajelor în care este vizată tematica organizării scrutinului electoral parlamentar din 11 iulie curent și cea a secțiilor de votare destinate pentru alegătorii din regiunea transnistreană, ținem să precizăm că organul responsabil de organizarea proceselor respective pe întreg teritoriul țării este Comisia Electorală Centrală, iar rolul Vicepremierului și a Biroului politici de reintegrare este unul strict consultativ”, se arată într-un comunicat de presă al Biroului.

Potrivit Biroului politici de reintegrare, la fiecare scrutin electoral, după aprobarea hotărârilor CEC ce enumerau lista secțiilor de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului și municipiul Bender, prin canalul de comunicare de la nivelul reprezentanților politici în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană și al Comisiei Unificate de Control, Chișinăul a informat Tiraspolul și partenerii din 5+2 despre locația acestor secții, ziua și programul de activitate în ziua alegerilor. Se reitera că ordinea publică va fi asigurată doar de către colaboratorii de poliție, dar și se înainta solicitarea asigurării liberei deplasări a alegătorilor la aceste secții, precum și a circulației nestingherite a funcționarilor electorali înainte de ziua alegerilor și în ziua desfășurării scrutinului electoral, iar după obținerea reacțiilor de resort era/este informată neîntârziat CEC.

În cazul revizuirii sau modificării numărului sau amplasării anumitor secții se remit demersuri informative repetate către Tiraspol pentru a nu fi create impedimente artificiale în calea liberei circulații.

Referitor la lista secțiilor de votare și a căilor de acces la acestea se preciza de fiecare dată că ele trebuie să reflecte rezultatele consultărilor cu autoritățile publice locale, iar în privința comunei Corjova și a municipiul Bender s-a atras atenția că aceste localități au un regim sporit de securitate, în care există perimetre teritoriale aflate în afara controlului efectiv din partea autorităților constituționale, și respectiv, în caz de potențiale incidente, securitatea și ordinea publică nu poate fi asigurată de către organele competente ale Republicii Moldova, cu recomandarea de a consulta și opinia MAI în calitate de instituție ce gestionează domeniul de ordine publică.

„CEC înainte de a aproba hotărârea a primit avizul Biroului, prin care s-a reiterat clar, că doar cu garanții de asigurare a ordinii publice pot fi deschise aceste secții de votare. Avizele formulate de către alte instituțiile naționale de profil (SIS, MAI, autorități publice locale ș.a.) și care vin cu recomandări privind buna desfășurare a procesului electoral sau cu semnalări privind existența unor aspecte sensibile sunt examinate de către CEC, care ulterior se reflectă și se argumentează în hotărârile aprobate în acest sens, Biroul sau Vicepremierul nu au capacitatea de a influența sau de a modifica deciziile Comisiei care dispune de autonomie decizională”, se mai spune în comunicatul remis presei de către instituție.

Precizăm că, subiectul deschiderii celor 44 de secții de votare pentru transnistrenii moldoveni a devenit viral și capătă turații. De cinci zile Curtea de Apel Chișinău examinează sesizările depuse de mai multe partide politice, care au contestat decizia CEC.

Realitatea Live

19 Oct. 2021, 10:56
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
19 Oct. 2021, 10:56 // Societate //  Valentina Buză

Un bărbat în vârstă de 81 de ani, locuitor al satului Haragîș, raionul Cantemir este căutat intensiv de rude și oamenii legii. Mai exact, acesta a plecat de acasă la data de 15 octombrie curent și nu s-a mai întors.

Potrivit informațiilor, poliția a fost alertată de fratele bărbatului dispărut care a comunicat că el are pierderi de memorie, iar ulterior a mai plecat de acasă.

„La data de 15.10.2021, cu un apel telefonic s-a adresat cetățeanul Economide D. locuitorul satului Haragîş, raionul Cantemir, care a comunicat că fratele său Economide P. a.n.1940, la data de 15.10.2021, aproximativ orele 01:00, a plecat de la domiciliu şi pînă la moment nu s-a reîntors acasă. Ultimul are pierderi de memorie și anterior a mai plecat de la domiciliu fiind ulterior depistat”, spun ofițerii IP Cantemir.

Bărbatul nu s-a reîntors acasă și nu a fost depistat nici până la ziua de azi, iar în context, un grup de locuitori împreună cu rudele și polițiștii au inițiat astăzi, 19 octombrie, căutări prin pădurea din apropierea localității.
„La data de 19 octombrie 2021, căutările persoanei dispărute din satul Haragîș în plină desfășurare. La moment a fost depistată doar încălțămintea acestuia prin pădurea din preajma localității care a fost recunoscută de către rude”, se arată în nota informativă a IP Cantemir.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie