Curs valutar
 • EUR
  19.3202
  0%
 • USD
  18.1428
  0%
 • RUB
  0.1888
  0%
 • RON
  3.8869
  0%
 • UAH
  0.4912
  0%

Blinken: Liderii țărilor trebuie să anunțe un pachet semnificativ pentru o contraofensivă de succes a Ucrainei

01 Iun. 2023, 19:34
 // Categoria: În Lume // Autor:  Elena Putregai
01 Iun. 2023, 19:34 // În Lume //  Elena Putregai

La summitul de la Vilnius, liderii țărilor membre NATO ar trebui să anunțe un pachet semnificativ de asistență militară pentru Ucraina pentru o contraofensivă de succes a Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, într-o conferință de presă la Oslo.

Casa Albă: Ucraina va lansa o contraofensivă la vară. „Vrem să aibă tot ce are nevoie pentru a se apăra”

„La Vilnius, unde liderii se vor întâlni pentru un summit, noi și prietenii noștri ucraineni ne putem aștepta la un pachet foarte puternic de asistență politică și practică <…>. Accentul nostru imediat este să maximizăm sprijinul nostru pentru Ucraina în lumina contraofensivei sale care vizează recucerirea unui sfert din teritoriile sale care s-au separat de Rusia în ultimul an”, a spus el.

Secretarul de stat a mai menționat că șefii de stat și de guvern ai țărilor NATO vor discuta, în special, modalități de consolidare a cooperării dintre alianță și Ucraina. „Accentul nostru se pune pe măsurile care ne vor permite să consolidăm în continuare relațiile dintre Ucraina și NATO și să continuăm să aducem Ucraina la standardele Alianței Nord-Atlantice și la compatibilitatea cu aceasta <…>, precum și să consolidăm relațiile politice dintre NATO și Ucraina”, a subliniat diplomatul.

Summitul NATO de la Vilnius va avea loc în perioada 11-12 iulie.

În septembrie, președintele Ucrainei Volodymyr Zelensky a depus o cerere de aderare a Ucrainei la NATO într-o manieră accelerată. În luna mai trecută, el a spus că se așteaptă să audă la summitul NATO de la Vilnius „ceva mai mult decât despre „ușile deschise” ale alianței”.

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, la o conferință de presă la Oslo, că alianța nu a luat încă decizii privind garanțiile de securitate pentru Ucraina, dar consideră că este important ca Kievul să câștige conflictul. „Primul și cel mai important lucru pentru NATO în contextul Ucrainei este să se asigure că va câștiga războiul. <…> La summitul [iulie] de la Vilnius, sunt absolut sigur că principala problemă va fi sprijinul Ucrainei și extinderea asistenței militare specifice trimise acesteia”, a subliniat secretarul general.

Autoritățile Statelor Unite și ale Ucrainei vorbesc de câteva luni despre viitoarea contraofensivă a Forțelor Armate ale Ucrainei. Faptul că va începe în viitorul apropiat, la sfârșitul lunii mai, a fost anunțat de comandantul forțelor terestre ale Ucrainei Oleksandr Syrsky, precum și de secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare Oleksiy Danilov. Acesta din urmă a remarcat că acest lucru s-ar putea întâmpla „mâine sau săptămâna viitoare”, dar datele specifice, potrivit lui, nu pot fi numite.

John Kirby, coordonatorul de comunicații strategice la Consiliul Național de Securitate al Casei Albe, a declarat ieri că Ucraina urmează să lanseze o contraofensivă în vară. Mihail Podolyak, un consilier al șefului biroului președintelui Ucrainei, a spus că a început deja și că se desfășoară „operațiuni separate”.

Armata rusă monitorizează afirmațiile privind contraofensiva Ucrainei și le ține cont atunci când planifică o operațiune militară, a spus Kremlinul. În același timp, purtătorul de cuvânt al președintelui Dmitri Peskov a refuzat să comenteze datele că contraofensiva ucraineană a început deja și a transmis întrebări Ministerului Apărării. La mijlocul lunii mai, departamentul militar a raportat încercări de operațiuni ofensive de-a lungul întregii linii de contact în direcția Soledar, dar toate atacurile, după cum se afirmă în minister, au fost respinse.

Realitatea Live

23 Sept. 2023, 20:00
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2023, 20:00 // În Lume //  Realitatea.md

Un pescar din Alaska a postat pe Facebook și Instagram imaginile unei capturi rare – un pește negru cu portocaliu care avea carnea albastră. Totodată, el a arătat schimbarea culorii cărnii după gătire.

Joe Chmeleck, proprietarul „The Lodge at Otter Cove” din Homer, Alaska, a prins un Greenling de stâncă (Hexagrammos lagocephalus) la finalul lunii trecute, potrivit informațiilor postate pe rețelele sociale, citate de Fox News.

„Am fost azi la pescuit și am prins un greenling de stâncă”, a scris el pe 28 august. „Carnea lui e albastră. Devine albă când o gătești. Natura este incredibilă”. El a spus ulterior că gustul cărnii este asemănător cu cel al cărnii de păstrăv.

Departamentul de Pescuit și Vânat din Alaska nu a reușit până acum să ofere recomandări legate de consumul acestor pești pentru că nu au fost adunate suficiente exemplare pentru a se testa nivelul de mercur al acestei specii.

Greenlingul de stâncă, denumit oficial Hexagrammos lagocephalus, este un pește marin găsit pe coasta de nord a Pacificului, din California până în Alaska.

Potrivit Departamentelor de Pescuit și Vânat din Oregon și Washington, Greenlingul de stâncă are solzi închiși la culoare și un model „pătat”, care poate fi roșu, maroniu, portocaliu sau verde, pentru ca peștele să se camufleze cu mediul înconjurător. Totodată, ambele agenții susțin că peștele are gura și carnea de culoare albastră sau albastră-verde.

Oamenii de știință nu sunt siguri care este motivul pigmenților de culoare în țesut, însă știu că acest colorit apare pentru că specia produce biliverdină, o secreție verde, arată fundația de cercetare marină Oregon Sea Grant.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală