Curs valutar
 • EUR
  21.3729
  0.2162%
 • USD
  17.9703
  0.4179%
 • RUB
  0.2456
  -0.855%
 • RON
  4.3395
  0.2281%
 • UAH
  0.6565
  -0.2437%

Bloc electoral sau separat? Dodon anunță când va decide PSRM formula prin care va participa la anticipate

11 Mai 2021, 14:41
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Petru Beregoi
11 Mai 2021, 14:41 // Alegeri //  Petru Beregoi

În următoarele 24 de ore, Partidul Socialiștilor va lua o decizie finală privind formula de participare în alegeri parlamentare anticipate din 11 iulie curent. Anunțul a fost făcut astăzi de liderul PSRM, Igor Dodon, după ședința de astăzi a Executivului politic al formațiunii.

Dodon afirmă că, la moment se poartă discuții despre unificarea forțelor cu PCRM și alte partide, iar ulterior se va decide cum se va participa PSRM în cadrul scrutinului electoral.

Astăzi am convocat ședința Executivului politic al PSRM în cadrul căreia am punctat acțiunile partidului legate de campania electorală. Am aprobat staff-ul central electoral al formațiunii. Am examinat informația despre posibilitatea unificării partidelor stataliste și creării unui front comun pentru apărarea țării noastre. La moment se poartă discuții despre unificarea forțelor cu PCRM și alte partide. Am stabilit că în următoarele 24 de ore va fi luată decizia finală despre formula de participare a socialiștilor în alegeri”, a anunțat Dodon.

Amintim că, PSRM a lansat un apel oficial Partidului Comuniștilor privind crearea unui bloc comun la parlamentare. PCRM s-a arătat deschis să negocieze cu PSRM privind crearea unui bloc electoral, deși liderul Comuniștilor, Vladimir Voronin, l-a criticat mereu pe Igor Dodon, după ce a trădat PCRM și a aderat la PSRM, reformând formațiunea.

Realitatea Live

22 Iun. 2021, 22:57
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
22 Iun. 2021, 22:57 // În Lume //  Cristina Vlah

Nouă lideri separatiști catalani au fost grațiați de către primul ministru al Spaniei, informează Realitatea.md cu referire la Euronews. Potrivit sursei, premierul Pedro Sanchez a anunțat grațierile într-un discurs televizat.

Acest lucru este condiționat prin faptul că liderii catalani să nu mai poată deține funcții publice. De asemenea, grațierile nu îi vizează pe liderul din Catalonia, Carles Puigdemont, și alți lideri ai regiunii, care optează pentru separarea Cataloniei de Spania.

Cei nouă lideri separatiști catalani au fost condamnați pentru rolul lor în evenimentele din octombrie 2017, când regiunea autonomă a încercat, fără succes, să-și declare independența. În 2019, ei au fost condamnați la pedepse între 9 și 13 ani pentru acuzații de rebeliune și folosire defectuoasă a fondurilor publice. Acestea au fost comise prin organizarea unui referendum calificat de autoritățile de la Madrid drept ilegal.

Eliberarea acestora va putea fi efectuată după publicarea grațierilor în gazeta oficială a Guvernului de la Madrid.

Deciziile de grațiere au fost dur criticate de către partidele de opoziție, care spun că astfel premierul vrea să se apropie mai mult de partidele din Catalonia.