Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Bolea, răsplătit! Deputatul a primit diploma de onoare a Consiliului AIP CSI, după ce a prezentat două proiecte model

26 Nov. 2021, 16:25
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
26 Nov. 2021, 16:25 // Politica //  Petru Beregoi

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Vladimir Bolea, a prezentat în cadrul celei de-a 53-a sesiune plenară a Adunării Interparlamentare a Comunității Statelor Independente (AIP CSI), care s-a desfășurat la Sankt-Petersburg, Federația Rusă, lista cu mai multe proiecte de lege-model privind creșterea și comercializarea cerealelor.

Documentul prezentat include o serie de reglementări ce țin de modele de păstrare a cerealelor, creșterea calității, precum și statistica producerii și monitorizarea constantă a situației privind piața cerealelor fiecărei țări în parte.

Deputatul a subliniat importanța valorificării acestui domeniu, în contextul în care contribuie semnificativ la stabilitatea economică.

„La nivel mondial, situația actuală pe piața produselor alimentare necesită întreprinderea măsurilor pe termen lung privind reglementarea pieței cerealelor. Aceasta reprezintă cel mai mare și mai semnificativ sector al complexului agroindustrial”, a declarat Vladimir Bolea.

La fel, deputatul a prezentat proiectul de lege-model cu referire la reutilizarea și cultivarea terenurilor afectate de avaria de la Cernobîl. Proiectul prevede identificarea teritoriilor afectate de poluarea radioactivă, condițiile și restricțiile de utilizare a acestora.

În încheierea sesiunii, șefului delegației naționale la AIP CSI i-a fost înmânată diploma de onoare a Consiliului Adunării Interparlamentare a CSI. De aceeași distincție s-a învrednicit Piotr Iablonski, directorul Institutului de Cercetări Științifice de Ftiziopulmonologie din Sankt Petersburg, medic chirurg, doctor în științe medicale, profesor, originar din raionul Glodeni, Republica Moldova.

Din componența delegației au făcut parte șeful delegației naționale la AIP CSI, deputatul Vladimir Bolea, președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară, care deține și funcția de președinte al Comisiei pentru politică agrară, resurse naturale și ecologie a AIP CSI. De asemenea, a participat deputatul Oleg Reidman, membrul Comisiei economie, buget și finanțe.

Realitatea Live

16 Ian. 2022, 19:18
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Ian. 2022, 19:18 // Life //  Petru Beregoi

Maestrul Emerit al Artei, pictorul și artistul plastic Andrei Mudrea, născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei, a decedat. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 ianuarie de către Ministerul Culturii.

„E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească. Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice,  raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională. Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre  ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg. În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în  Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală