Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

„Borsetka” lui Plahotniuc a vândut „Casa Albă” din pădurea de la Durlești. Cui și ce se știe despre asta

27 Nov. 2021, 15:14
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
27 Nov. 2021, 15:14 // Politica //  Realitatea.md

Constantin Botnari, fostul secretar general al Partidului Democrat din Moldova (PDM), cunoscut în spațiul public ca „borsetka lui Plahotniuc”, a vândut luxosul imobil din pădurea de la Durlești. Este vorba de așa-numita „Casă Albă”, situată în zona rezidenţială din „Poiana Domnească”. Jurnal TV transmite că imobilul a fost vândut unui om de afaceri din capitală, care este patronul unui centru medical privat. Potrivit actelor cadastrale, tranzacția a avut loc la finele lunii august 2021. Acum, Constantin Botnari nu are vreun statut procesual, călătorește liber în întreaga lume și nici proprietățile sale nu sunt puse sub sechestru.

Întreaga zonă unde este amplasată „Casa Albă” care, în acte, a fost vândută de Constantin Botnari, este securizată și monitorizată de cel puțin șapte camere de supraveghere. Accesul spre imobilul impunător din capătul străzii este blocat de vreo trei porți. Prima este amplasată la începutul stradelei, fiind astfel blocat accesul trecătorilor, deși în planul cadastral acea porțiune de drum apare ca spațiu public.

Noul proprietar al imobilului nu este ușor de negăsit. În schimb, colegii sursei citate au dat de un tânăr care s-a prezentat ca vecin, refuzând să-i fie divulgată identitatea. A fost întrebat despre proprietarul în acte al „Casei Albe”, Valeriu Maciuca, dar tânărul a spus că acest om de afaceri nu mai locuiește aici de aproximativ doi ani. Asta chiar dacă din actele cadastrale vedem că Valeriu Maciuca a cumpărat și terenul, și casa, și garajul pe 24 august 2021.

Zona nu este supravegheată de vreun gardian ca pe vremea lui Constantin Botnari. Camerele de supraveghere monitorizează tot ce mișcă.

Nici la centrul medical privat, al cărui director și patron este, nu a fost de găsit Valeriu Maciuca. Jurnal TV a reușit să vorbească doar cu vicedirectorul instituției, Nicolae Frunză. Acesta a spus că șeful său a plecat acasă, chiar dacă era abia ora 12.00. Vicedirectorul nu a binevoit să ofere numărul de telefon mobil al lui Valeriu Maciuca.

Despre „Casa Albă”

Întreaga proprietate are valoarea cadastrală de 3,6 milioane de lei, potrivit declarației de avere a lui Constantin Botnari din decembrie 2019. Valoarea reală a proprietății ar fi, însă, mult mai mare.

Potrivit surselor Jurnal TV, Constantin Botnari a vrut să vândă averea imobiliară contra sumei de 2,5 milioane de euro, dar a redus prețul până la 1,5 milioane de euro.

De altfel, după ce PDM a pierdut puterea în 2019, Botnari alias „Borsetka” a dispărut o perioadă din Moldova. A revenit ulterior periodic acasă, fără a fi luat în vizor de noile autorități. Acesta ar fi părăsit definitiv Republica Moldova abia în acest an, iar acum face naveta între Londra și Palma de Mallorca.

Atunci când vila lui Botnari a ajuns în vizorul presei, în 2016-2018, portalul Anticorupție a scris că fostul lider democrat a îngrădit în mod abuziv aproximativ 40 de ari din pădurea din Durlești. Atunci, Moldsilva a atenționat că, începând cu 2012, nu se mai dau păduri în arendă, iar instituția a inițiat rezilierea contractelor şi pentru pădurile date în arendă până în anul 2012. Mai mult, arendașul acelei porțiuni de pădure spunea că habar nu are că Botnari a îngrădit o bucată de pădure și că va lua imediat măsuri.

Acum, din imaginile filmate cu drona, din cei 40 de ari de pădure care au fost acaparați de fosta gospodărie a lui Botnari, cel puțin 20 de ari sunt, în continuare, îngrădiți. În pădurea de lângă „Casa Albă” a mai apărut un imobil din piatră, ridicat chiar între copaci.

Până în anul 2019, Constantin Botnari era cunoscut ca „mâna dreaptă” a lui Vladimir Plahotniuc, însoțindu-l pe acesta la toate evenimente politice și nu doar. Constantin Botnari ar fi fost curierul de încredere al lui Plahotniuc în mai multe cazuri de abuz și corupție politică. După 2019, Botnari a fost acuzat și de faptul că ar fi coordonat schemele de contrabandă cu chihlimbar, acuzații pe care le-a respins categoric.

Cât despre noul proprietar al „Casei Albe”, acesta a fost vizat într-o anchetă jurnalistică în 2009, când s-a scris că ar fi făcut parte, alături de alte persoane, dintr-un grup coordonat de Veaceslav Platon, respectivii figurând ca interpuși în mai multe companii controlate de Platon.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 17:00
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Maria Timofti
17 Ian. 2022, 17:00 // Actualitate //  Maria Timofti

Radu Marian, deputatul PAS, a solicitat Consiliului Concurenței să facă investigații în sectoarele în care creșterea prețurilor depășește media. Într-o postare pe o rețea de socializare, el spune că investigația ar trebui făcută în special în industria alimentară, domeniul construcțiilor și al imobiliarelor.

„Am solicitat să fie identificați agenții economici care au majorat prețurile în mod neobișnuit (de ex. la care abaterea standard este mai mare de 4 puncte procentuale.) și să fie investigate acțiunile acestora prin prisma respectării legislației concurențiale.

Tendința de creștere a prețurilor este una globală, dar asta nu înseamnă că situația de pe piață nu trebuie monitorizată atent. Știu că autoritatea concurențială efectuează deja anumite investigații și sper că în scurt timp să vină și cu concluzii. Abuzurile nu pot fi tolerate.

În condițiile care majorarea prețurilor este o mare problemă pentru cetățeni, prioritatea numărul unu a autorităților va fi stimularea creșterii veniturilor populației”, a scris Radu Marian.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală