Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Ministrul Sănătății din Africa de Sud se plânge că restricțiile de călătorie din cauza Omicron sunt nejustificate

27 Nov. 2021, 15:44
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
27 Nov. 2021, 15:44 // În Lume //  Realitatea.md

Ministrul sud-african al sănătății, Joe Phaahla, a criticat vineri, 26 noiembrie curent, statele care au impus restricții de călătorie pentru mai multe state din sudul Africii, în contextul îngrijorărilor legate de Omicron, noua variantă a coronavirusului. Oficialul crede că măsura este „nejustificată” și că celelalte state nu ar trebui să caute vinovați, ci să încerce să colaboreze pentru a gestiona situația.

Statele Uniunii Europene au decis să suspende temporar legăturile aeriene cu șapte țări din regiunea Africii de Sud din cauza apariției noii variante a coronavirusului. Ulterior, și SUA au anunțat că, începând de luni, își vor închide granițele pentru călătorii care vin din opt ţări din Africa australă.

„Unele reacţii sunt nejustificate”, a spus oficialul sud-african, vineri, într-o conferință de presă, adăugând că țările care impun restricții vor „să dea vina” pe Africa de Sud în loc să lucreze împreună pentru a aborda situația conform ghidului Organizației Mondiale a Sănătății.

Phaala a declarat că studiile preliminare sugerează că noua variantă poate fi mai transmisibilă din cauza mutațiilor și că vaccinurile sunt încă eficiente în prevenirea formelor severe ale COVID-19.

În același timp, ministrul a acuzat că interdicțiile de călătorie încalcă normele și standardele Organizației Mondiale a Sănătății.

COVID-19 este o urgență globală de sănătate. Trebuie să lucrăm împreună, nu să ne pedepsim unul pe altul. Vânătoarea de vrăjitoare nu ajută pe nimeni. Africa de Sud vrea să fie un jucător onest în lume, să împărtășească informații legate de sănătate, nu doar în beneficiul sud-africanilor, ci și al cetățenilor lumii.

La rândul său, Salim Abdool Karim, unul dintre cei mai importanți epidemiologi din Africa de Sud, a declarat că este nevoie de un răspuns global, amintind că varianta Delta s-a răspândit în 53 de țări în trei săptămâni de când a fost depistată.

„Deci nu ajută să închidem granițele… Trebuie să găsim împreună soluții pentru această variantă. Și nu trebuie să reacționăm exagerat”, a spus epidemiologul, într-un interviu pentru Reuters

Și nu este singurul specialist care și-a exprimat nemulțumirea în legătură cu reacția altor state după depistarea noii variante a coronavirusului.

Unii oameni de știință au subliniat că accentul ar trebui să se pună pe imunizarea cât mai multor persoane din zonele care nu au avut acces la suficiente vaccinuri, pentru că ar putea dura săptămâni până când cercetătorii vor reuși să înțeleagă pe deplin impactul mutațiilor Omicron.

„Acest virus poate evolua în absența unor niveluri adecvate de vaccinare. Este supărător că este nevoie de asta pentru a înțelege ideea”, a declarat Richard Lessells, expert în boli infecțioase din Africa de Sud.

În Africa de Sud, aproximativ 35% dintre adulți sunt complet vaccinați, mai mult decât în majoritatea celorlalte națiuni africane. Rata atinsă reprezintă însă doar jumătate din ținta stabilită de guvern până la sfârșitul acestui an. Africa de Sud are suficiente doze de ser anti-COVID, însă ritmul vaccinărilor este scăzut, din cauza ezitării populației.

Africa de Sud este țara africană cea mai grav afectată de pandemie, înregistrând până acum aproape 3 milioane de cazuri de infectare și peste 89.000 de decese.

Varianta B.1.1.529, denumită Omicron, a fost detectată până acum în Botswana, Africa de Sud, Hong Kong, Israel și Belgia și a fost catalogată drept „îngrijorătoare” de Organizația Mondială a Sănătății.

Preocupările experților vin din cauza numărului mare de mutații ale variantei, care ar putea face ca aceasta să fie mai transmisibilă și mai rezistentă la vaccin.

Tot mai multe țări suspendă zborurile cu țări din sudul Africii

Un comitet de experți în sănătate din cele 27 de state ale Uniunii Europene „a convenit asupra necesității de a activa frâna de urgență și de a impune restricții temporare asupra tuturor călătoriilor în UE din Africa de Sud”, a anunțat, vineri, președinția slovenă a UE pe Twitter.

Țările cu care UE a suspendat zborurile sunt Africa de Sud, Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia şi Zimbabwe.

Și Marea Britanie a anunțat joi că va suspenda temporar zborurile din șase țări africane, inclusiv Africa de Sud, începând de vineri de la prânz, decizie care, spune Joe Phaahla, a fost luată fără discuții prealabile cu Africa de Sud.

De asemenea, începând de luni, sosirea pe teritoriul Statelor Unite va fi interzisă persoanelor care vin din Africa de Sud, Botswana, Zimbabwe, Namibia, Lesotho, Eswatini, Mozambic şi Malawi, a anunțat vineri președintele Joe Biden, citat de CNN. Doar cetăţenii americani şi rezidenţii permanenţi în SUA vor avea permisiunea de a intra în țară.

Și Canada a anunțat că își închide granițele pentru călătorii străini care au fost recent în Africa de Sud, Namibia, Lesotho, Botswana, Eswatini, Zimbabwe și Mozambic. Cetăţenii străini nu mai pot intra în Canada dacă au fost în cele şapte state în ultimele 14 zile, a declarat ministrul sănătăţii, Jean-Yves Duclos.

Realitatea Live

16 Ian. 2022, 19:18
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Ian. 2022, 19:18 // Life //  Petru Beregoi

Maestrul Emerit al Artei, pictorul și artistul plastic Andrei Mudrea, născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei, a decedat. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 ianuarie de către Ministerul Culturii.

„E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească. Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice,  raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională. Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre  ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg. În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în  Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală