Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Nu sunt victime minore în accidentul din Ștefan Vodă. Șoferul camionului a fost reținut. Ce a arătat testul la alcool

27 Nov. 2021, 16:23
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
27 Nov. 2021, 16:23 // Societate //  Realitatea.md

Victimele care și-au pierdut viața în accidentul cumplit din satul Popeasca, raionul Ștefan Vodă, au vârste cuprinse între 28 și 34 de ani. Informația preliminară, precum că printre cei șase morți din Chrysler s-ar număra și doi minori, nu este veridică. Este de menționat că asemenea erori se întâmplă, atunci când este vorba despre date de ultimă oră.

Accidentul a avut loc între o mașină de marca Chrysler și un camion. Totul s-a întâmplat în dimineața de sâmbătă, 27 noiembrie curent.

Mai târziu, oamenii legii au venit cu detalii despre impact. S-a stabilit că un șofer de 39 de ani conducea un camion de marca MAN, când a ieșit la depășirea unui tractor, fără a se asigura, tamponând frontal Chrysler-ul cu numere de înmatriculare românești.

Înainte de asta, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au anunțat că tractorul ieșise de pe teritoriul benzinăriei Tirex Petrol, amplasată pe traseul R-30.

În urma impactului, șoferul Chrysler-ului și cinci pasageri au decedat până la sosirea ambulanței.

Șoferul camionului nu a avut de suferit, însă pasagerul său s-a ales cu diverse traumatisme, fiind preluat la spital pentru îngrijiri medicale.

Bărbatul a fost reținut pentru 72 de ore, nu înainte de a fi testat alcoolscopic. Rezultatul a fost 0,00 mg/l în aerul expirat.

Realitatea Live

16 Ian. 2022, 19:18
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Ian. 2022, 19:18 // Life //  Petru Beregoi

Maestrul Emerit al Artei, pictorul și artistul plastic Andrei Mudrea, născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei, a decedat. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 ianuarie de către Ministerul Culturii.

„E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească. Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice,  raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională. Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre  ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg. În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în  Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală