Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Un dosar împotriva lui Stoianoglo, pe punctul de a fi trimis în instanță. Au fost acumulate probele necesare

27 Nov. 2021, 16:50
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
27 Nov. 2021, 16:50 // Societate //  Realitatea.md

Procuratura Anticorupţie (PA) a finalizat şi este gata să trimită în judecată un dosar intentat procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu. Anticorupție.md scrie că este vorba despre episodul prin care ar fi dispus acordarea indemnizaţiei unice de 270.000 de lei fostului şef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS), Nicolae Chitoroagă, la plecare din sistem.

O informație oficială încă nu a fost publicată de PA, însă anumite surse au dezvăluit pentru colegii de breaslă citați că procurorul de caz Victor Furtuna a disjungat într-un dosar separat unul dintre capetele de acuzare, pentru că a acumulat toate probele necesare.

Mai mult, vineri, pe data de 26 noiembrie curent, Alexandr Stoianoglo ar fi fost citat la PA pentru a-i fi „concretizată învinuirea”.

Potrivit procurorilor care fac parte din grupul de lucru al lui Victor Furtuna, Nicolae Chitoroagă nu ar fi avut dreptul la indemnizaţia unică, deoarece în perioada respectivă era urmărit penal.

Amintim că Nicolae Chitoroagă a fost reținut 21 noiembrie 2019 pentru 72 de ore, fiind bănuit într-un dosar penal pentru îmbogățire ilicită. A fost plasat și în arest pentru 15 zile, iar după explirarea mandatului a fost lăsat să plece acasă.

Ordinul privind demisia sa a fost semnat de Alexandr Stoianoglo la 23 ianuarie 2020, în aceeaşi zi când a fost depusă cererea de demisie. Pe lângă acceptarea cererii de demisie, procurorul general a dispus să îi fie acordată şi indemnizaţia unică prevăzută de Legea cu privire la Procuratură pentru acuzatorii care părăsesc sistemul.

Pe atunci, Nicolae Chitoroagă a declarat că motivul demisiei ar fi „presiunile enorme asupra instituției” și asupra sa. A doua zi după ce a plecat de la șefia PCCOCS, a fost transferat în funcția de procuror ordinar în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău. El nu a lucrat nicio zi după ce a renunţat la şefia PCCOCS. A stat aproape șapte luni în concediu pe motiv că nu a beneficiat de concediul anual mai mulţi ani consecutiv.

Aceleaşi surse au precizat pentru Anticorupție.md că pe celelalte capete de acuzare în privinţa lui Alexandr Stoianoglo încă se mai lucrează.

Realitatea Live

16 Ian. 2022, 19:18
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Ian. 2022, 19:18 // Life //  Petru Beregoi

Maestrul Emerit al Artei, pictorul și artistul plastic Andrei Mudrea, născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei, a decedat. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 ianuarie de către Ministerul Culturii.

„E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească. Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice,  raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională. Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre  ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg. În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în  Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală