Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Creșteri pe piața asigurărilor din țară. Cine conduce topul și ce caută moldovenii

27 Nov. 2021, 17:15
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
27 Nov. 2021, 17:15 // Economie //  Realitatea.md

Asiguratorii din Republica Moldova au vândut polițe de asigurare în valoare de 878 milioane lei în prima jumătate a anului 2021, în creștere cu 29% față de perioada similară a anului precedent, scrie Bani.md cu referire la datele Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF).

Potrivit CNPF, ASTERRA GRUP conduce clasamentul general, cu o valoare a primelor subscrise de 153,8 milioane lei și o cotă de piață de 17,5%, urmat de GRAWE CARAT Asigurări care a vândut în primul semestru din 2021 polițe în valoare de 137,3 milioane lei. Cota de piață a asiguratorului e de 15,6%.

Asigurările generale au cea mai mare pondere în portofoliul pieței și au depășit 94,7% din totalul primelor brute subscrise de companiile de asigurări, constituind 832,1 milioane lei. Pe de alta parte, ponderea asigurărilor de viață în portofoliul pieței a scăzut cu 5,22% pe fondul scăderii primelor brute subscrise față de anul trecut pe acest segment cu 7,8%. Primele brute subscrise din asigurările de viață pentru primul semestru al anului 2021 au constituit 45,82 milioane lei.

Informațiile CNPF relevă că printre tipurile de asigurări, asigurările auto continuă să domine. Valoarea primelor brute subscrise pe acest segment a atins valoarea de 577,06 milioane lei. În timp de RCA, Carte Verde și CASCO s-au menținut pe un trend crescător, primele brute subscrise pe RCA au cunoscut o creștere de peste 22% față de anul precedent, până la 264 milioane lei.

Conform raportului CNPF, în primul semestru al anului 2021, companiile de asigurare au plătit despăgubiri și îndemnizații de asigurare în sumă totală de 306,73 milioane lei, în scădere cu 0,29% față de perioada similară a anului precedent (307,63 milioane lei).

Asiguratorii care au desfășurat asigurări generale au plătit despăgubiri în sumă de 295,9 milioane lei, iar asiguratorii care au desfășurat activitatea de asigurare de viață au plătit despăgubiri în sumă de 16,73 milioane lei.

Realitatea Live

16 Ian. 2022, 19:18
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Ian. 2022, 19:18 // Life //  Petru Beregoi

Maestrul Emerit al Artei, pictorul și artistul plastic Andrei Mudrea, născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei, a decedat. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 ianuarie de către Ministerul Culturii.

„E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească. Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice,  raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională. Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre  ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg. În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în  Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală