Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.121%
 • USD
  17.7044
  0.0153%
 • RUB
  0.2434
  0.0411%
 • RON
  4.1909
  -0.1193%
 • UAH
  0.6661
  0.1952%

Brazilia: De ce mor atât de multe femei însărcinate din cauza COVID-19. „Mi-aș fi dorit să se vaccineze”

28 Iul. 2021, 17:48
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
28 Iul. 2021, 17:48 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

COVID-19 a afectat în mod critic femeile însărcinate din Brazilia, provocând peste 1.000 de decese. Potrivit statisticilor, una din cinci femei care au murit din cauza virusului nu au avut acces la o unitate de terapie intensivă, iar una din trei nu a avut acces la un ventilator.

Până în prezent, Brazilia a înregistrat peste 530.000 de decese cauzate de coronavirus și doar 45% din populație a administrat cel puțin o doză de vaccin.

Anul acesta, 39% dintre femeile însărcinate admise la o terapie intensivă în Brazilia au murit. 

„La spitalul nostru am tratat 180 de femei însărcinate, iar mortalitatea a fost de 5%. Dar în cele mai sărace regiuni ale țării, accesul la îngrijire ar putea fi la câteva ore distanță”, a declarat un angajat al clinicii, pentru jurnaliștii de la BBC. 

De exemplu, într-un sat îndepărtat din nord-estul Braziliei, un bărbat pe numele Expedito construia o casă pentru soția sa Aline și viitoarele lor fete gemene. Dar Aline a prins virusul în săptămâna 27 a sarcinii. Singurul pat de spital se afla la două ore distanță. Aline a murit la câteva ore după o intervenție de urgență.

„Pentru mine a fost un mare șoc. Am căzut în genunchi lângă picioarele doctorului. Nu-mi venea să cred. Dacă ar fi putut fi făcut altceva pentru a o salva pe Aline, îmi doresc ca ea să se fi vaccinat împotriva coronavirusului”, susține Expedito. 

Până în prezent, peste 530 000 de persoane au murit din cauza COVID-19 în Brazilia. Totodată, în această perioadă, accesul la îngrijiri adecvate a reprezentat o provocare pentru mulți cetățeni.

Realitatea Live

24 Sept. 2021, 05:29
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
24 Sept. 2021, 05:29 // În Lume //  Cristina Vlah

Liderul guvernării separatiste din regiunea Catalană a Spaniei, Carles Puigdemont, a fost reținut de către poliția italiană din Sardinia, informează Realitatea.md cu referire la agenția Reuters.

Potrivit sursei, Puigdemont venise din Bruxelles spre Alghero, la o expoziție internațională, ca să se întâlnească cu liderul regional al Sardiniei precum și cu ombudsmanul regiunii.

„Când a ajuns la Aeroportul din Alghero, a fost oprit de către poliția de frontieră a Italiei. Urmează să fie adus în fața magistraților Curții de Apel din Sasser, care sunt abilitați dă decidă dacă îl vor elibera sau îl vor extrăda”, se menționează într-un comunicat emis de biroul de presă al liderului Catalan.

Postul de radio din Spania, „Cadena Ser” a anunțat despre această știre, făcând trimitere la enunțul avocatului Gonzalo Boye. Acesta a confirmat reținerea lui Carles Puigdemont într-un tweet.

Spania l-a acuzat pe liderul Catalan de secessionism, după ce în 2017 a fost organizat un Referendum cu privire la independența Cataloniei față de Spania, fapt criticat dur de autoritățile din Madrid. Acel referendum a fost declarat ilegal de către instanțele judecătorești din Spania.

În martie, Parlamentul European l-a lipsit pe Puidgemont de imunitatea parlamentară, de care se bucura odată de devenise membru în 2019. Ulterior, Puidgemont a trăit într-un auto-exil, fiind stabilit în Belgia.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române