Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.121%
 • USD
  17.7044
  0.0153%
 • RUB
  0.2434
  0.0411%
 • RON
  4.1909
  -0.1193%
 • UAH
  0.6661
  0.1952%

VIDEO Mai multe competențe pentru inspectorii de integritate. Rezultatul consultărilor privind modificarea legii ANI

28 Iul. 2021, 17:48
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
28 Iul. 2021, 17:48 // Politica //  Petru Beregoi

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) ar putea avea mai multe împuterniciri, astfel încât să poată verifica demnitarii și funcționarii nu doar dacă averea dobândită și declarată corespunde veniturilor raportate, ci și cheltuielile pe care le vor face „oamenii statului”. Propunerea se regăsește într-o inițiativă legislativă de modificare a legii ANI, supusă dezbaterilor și consultărilor publice astăzi de către autorii acesteia, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).

Astfel, se propune ca ANI să poată controla ce a procurat funcționarul și membrii familiei acestuia, astfel încât să stabilească dacă valoare bunului procurat, pe parcursul anului, depășește șase salarii medii pe economie.

De asemenea, unii participanți la consultările publice au venit cu inițiativa ca bunurile mobile și cele imobile să fie declarate la valoarea lor de piață și nu a prețului stabilit arbitrar.

Totodată, specialiștii au tras atenția și asupra faptului că nu ar trebui să se „meargă în extreme, încât să se ajungă la situația când, spre exemplu, un primar să fie nevoit să declare la ANI, în fiecare lună că semnează bonul de ridicare a salariului în interesul său”.

Alții experți au precizat că, în urma modificărilor, ANI s-ar putea trezi cu un număr și mai mare de dosare pendinte, care ar putea fi atacate în instanțele de judecată de către subiecții declarațiilor, care nu vor fi de acord cu actul de constatare al inspectorului de integritate.

Unii au venit cu propunerea că în procesul de stabilire a integrității demnitarilor de stat sau funcționarilor publici să fie antrenat și Serviciul Fiscal de Stat, precum și alte instituții de control, care să creeze o bază de date ce le-ar permite să conlucreze și să le ofere o interoperabilitate la un nivel ridicat.

Precizăm că, la ședința de lucru de astăzi a participat și președinta ANI, Rodica Antoci.

Întreaga ședință a consultărilor publice pe subiectul dat o puteți urmări mai jos.

Realitatea Live

24 Sept. 2021, 05:29
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
24 Sept. 2021, 05:29 // În Lume //  Cristina Vlah

Liderul guvernării separatiste din regiunea Catalană a Spaniei, Carles Puigdemont, a fost reținut de către poliția italiană din Sardinia, informează Realitatea.md cu referire la agenția Reuters.

Potrivit sursei, Puigdemont venise din Bruxelles spre Alghero, la o expoziție internațională, ca să se întâlnească cu liderul regional al Sardiniei precum și cu ombudsmanul regiunii.

„Când a ajuns la Aeroportul din Alghero, a fost oprit de către poliția de frontieră a Italiei. Urmează să fie adus în fața magistraților Curții de Apel din Sasser, care sunt abilitați dă decidă dacă îl vor elibera sau îl vor extrăda”, se menționează într-un comunicat emis de biroul de presă al liderului Catalan.

Postul de radio din Spania, „Cadena Ser” a anunțat despre această știre, făcând trimitere la enunțul avocatului Gonzalo Boye. Acesta a confirmat reținerea lui Carles Puigdemont într-un tweet.

Spania l-a acuzat pe liderul Catalan de secessionism, după ce în 2017 a fost organizat un Referendum cu privire la independența Cataloniei față de Spania, fapt criticat dur de autoritățile din Madrid. Acel referendum a fost declarat ilegal de către instanțele judecătorești din Spania.

În martie, Parlamentul European l-a lipsit pe Puidgemont de imunitatea parlamentară, de care se bucura odată de devenise membru în 2019. Ulterior, Puidgemont a trăit într-un auto-exil, fiind stabilit în Belgia.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române