Curs valutar
 • EUR
  19.3202
  0.0259%
 • USD
  18.1428
  0.5402%
 • RUB
  0.1888
  1.1653%
 • RON
  3.8869
  0.0515%
 • UAH
  0.4912
  0.5293%

Brazilia refuză utilizarea vaccinurilor anti-COVID-19 „Sputnik V” produs de Rusia

27 Apr. 2021, 13:14
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
27 Apr. 2021, 13:14 // În Lume //  Realitatea.md

Agenția braziliană de reglementare a sănătății, Anvisa a declarat ieri că se opune folosirii vaccinului rusesc Sputnik V. Motivele invocate de către autoritățile braziliene au fost lipsa de date relevante cu privire la eficiența și efectele adverse pe care serul le-ar putea provoca.

„Datorită lipsei de date consistente și fiabile, Consiliul de administrație al Anvisa a decis în unanimitate să nu recomande importul excepțional al vaccinului Sputnik V produs în Rusia”.

Anvisa a declarat că nu are date suficiente cu privire la „controlul calității, siguranța și eficacitatea” vaccinului și că  misiunea de inspecție care a fost trimisă în Rusia nu a putut „identifica detalii importante despre substanțele farmaceutice biologice utilizate în producția vaccinului rus”.

De asemenea, Anvisa a spus că „trimișii brazilieni nu au putut identificate condițiile de fabricare care ar demonstra că produsele sunt controlate în mod constant”,  menționând, de asemenea, că echipei sale de inspecție „i sa refuzat accesul la facilitățile Gamaleya, institutul care a dezvoltat vaccinul”.

„Nu vom permite niciodată milioanelor de brazilieni să fie expuși unor produse care nu au fost supuse verificărilor adecvate în ceea ce privește calitatea, siguranța și eficacitatea acestora”, a spus președintele Anvisa, Antonio Barra Torres.

De la începutul pandemiei, Brazilia a înregistrat aproape 392.000 de decese din cauza COVID-19, al doilea cel mai mare număr de decese din lume după Statele Unite.

Realitatea Live

22 Sept. 2023, 11:05
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
22 Sept. 2023, 11:05 // Societate //  Valentina Buză

Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) anunță deschiderea procedurii de achiziție pentru lucrările de reparație a nodului rutier (inclusiv pod de încrucișare) poziționat pe drumul public M3 Chișinău – Comrat – Giurgiulești – frontiera cu România, km 41,96 (sectorul de drum km 41,59 – 42,10 și bretelele 1 și 2).

Lucrările la acest pod au început în anii 1990-1991, conform proiectului elaborat de Institutul de Stat „Moldghiproavtodor”, însă nu au fost finalizate, astfel pe parcursul a cca 30 de ani circulaţia vehiculelor se desfăşoară pe o jumătate de cale a podului, a doua jumătate fiind închisă.

„Odată cu darea în exploatare a sectorului de drum M3 (Porumbrei – Cimișlia), intensitatea traficului a crescut semnificativ, iar starea nesatisfăcătoare a podului de încrucișare de la km 41,96, influențează negativ asupra siguranței circulației rutiere și capacitatea lui portantă. Astfel, se impune reparatia capitală a acestuia, prin urmare asigurarea circulației rutiere în condiții de siguranță, confort și maximă fluență”, spun responsabilii.

În acest sens, ASD a demarat procedura achiziției, cu un cost estimativ de cca 51,212,32 milioane de lei fără TVA și un termen de execuție până la 31 decembrie 2024.

Obiectivul general al proiectului prevede reparatia intersecției denivelate (inclusiv a podului de încrucișare) la km 41,96, unde se intersectează cu drumul de însemnătate regională G122 (km 0,00).

Podul are o suprastructură cu lungimea de cca. 42 m, cu două deschideri de 21 de metri fiecare, susținute de grinzi simple rezemate.

„Necesitatea reparației acestui pod care mai bine de trei decenii a fost neglijat. Podurile sunt veritabile opere de artă și au o importanță strategică crucială pentru orice țară”, mai adaugă ASD.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală