Curs valutar
 • EUR
  21.6064
  0.6197%
 • USD
  17.7574
  0.1757%
 • RUB
  0.2398
  0.1668%
 • RON
  4.3858
  0.6019%
 • UAH
  0.6447
  0.4188%

Lipsă de comunicare sau dezinformare? În Moldova au ajuns 71 de mii de doze Sputnik V, nu 142 de mii

26 Apr. 2021, 13:00
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Cosoi
26 Apr. 2021, 13:00 // Actualitate //  Petru Cosoi

La două zile de la marele eveniment organizat pe Aeroportul Internațional Chișinău, s-a depistat că de fapt, în Republica Moldova au ajuns 71 de mii de doze de vaccin rusesc Sputnik V și nu 142 000, așa cum a anunțat Igor Dodon pe pagina s-a de Facebook.

„Pe Aeroportul Internațional Chișinău a aterizat o aeronavă din Rusia cu un lot de ajutor umanitar pentru poporul Moldovei – 142 de mii de doze de vaccin Sputnik V”, a scris Igor Dodon sâmbătă, 24 aprilie.

Același lucru a fost confirmat de către președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

„Lotul cu 142 mii de doze de vaccin anti coronavirus a fost livrat de un avion special al Ministerului Rus de Urgențe. Acesta este primul lot de vaccin donat țării noastre de către Federația Rusă, vor fi livrate încă 40.000 de doze”, a scris Greceanîi pe Facebook alături de șeful partidului din care face parte.

Nici așa-numitul lider de la Tiraspol nu a rămas în urmă cu laudele. Acesta a declarat că în regiune au fost livrate 62 de mii de doze. De menționat că acest lucru a fost infirmat de către autoritățile de la Chișinău. Astfel, potrivit reprezentanților ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, „40 de mii de doze au fost repartizate la depozitul ANSP, iar 31.000 au plecat în Transnistria”.

„Sputnik V este în Transnistria! Lotul mult așteptat – 62.000 de doze de vaccin alocate ca ajutor umanitar – se află deja pe teritoriul statului nostru. Mulțumesc conducerii Federației Ruse și tuturor celor care au fost implicați în furnizarea vaccinului anti-coronavirus pentru cetățeni”, a scris Vadim Krasnoselski.

Tot reprezentanții ministerului au confirmat că sâmbătă, 24 aprilie, în Republica Moldova au ajuns doar 71 de mii de doze de Sputnik V.

„71.000 doze recepționate sunt pentru prima doză, componenta 1. A doua doză, componenta 2, urmează să fie livrată în luna mai”.

Cifra de 142 de mii a fost precizată nu doar pe paginile de Facebook ale politicienilor, dar și de instituții de rang înalt, cum ar fi Parlamentul Republicii Moldova.

„Cele 142 de mii de doze de vaccin anticoronavirus au fost aduse pe calea aerului, cu o aeronavă specială a Ministerului Situațiilor Excepționale al Rusiei. Este primul lot de vaccin oferit gratuit țării noastre de către Federația Rusă, urmând să fie livrate  alte 40 de mii de doze”, se arată într-un comunicat de presă al Parlamentului.

Astăzi, serviciul de presă al Parlamentului a venit cu următoarea precizare:

Stimați colegi, referitor la întrebarea privind cantitatea de vaccinuri oferite cu titlu gratuit de Federația Rusă Republicii Moldova, menționăm că pe site-ul Parlamentului, în comunicatul de presă, este indicată cantitatea de vaccinuri enunțată, în cadrul ceremoniei de transmitere de la Aeroportul Internațional Chișinău, de conducătorul delegației din Federația Rusă care a însoțit lotul de vaccin. Cantitatea exactă vă rugăm să o precizați la ministerul de resort. Mulțumim!

Eroarea cu privire la numărul de doze Sputnik V s-a strecurat și la Președinția Republicii Moldova. Cifra de 142 de mii a fost „pomenită” și de președinta Maia Sandu.

Realitatea.md a încerca să-l contacteze pe liderul PSRM, Igor Dodon, pentru a ne comenta această eroare de cifră și dezinformare, însă a fost de negăsit. La fel, nici serviciul de presă al partidului nu ne-a răspuns la solicitări.

Realitatea Live

Expoziția – Concurs de Artă Plastică „Arta și mitopoetica orașului”. Decernarea premiilor și diplomelor
Ziua Internațională a Muzeelor „Viitorul muzeelor: recuperați și reimaginați”
Briefing de presă susținut de fracțiunea parlamentară PSRM
Ședința Consiliului Superior al Magistraturii, din 18 mai 2021
Ședința Consiliului de Integritate, din 17 mai 2021
Conferință de presă organizată de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
Dezbateri IPN „Atitudinea societății față de UE: motive obiective și manipulări politice și geopolitice”
Evenimentul de donare a echipamentelor personale de protecție pentru personalul medical, din partea UE și a Germaniei
Eveniment Public Online: Politica externă a Republicii Moldova: o diplomație inteligentă pentru o țară mai puternică
18 Mai 2021, 16:40
 // Categoria: Economie // Autor:  Petru Beregoi
18 Mai 2021, 16:40 // Economie //  Petru Beregoi

Fostul consilier prezidențial al Maiei Sandu, expertul economic, Sergiu Tofilat susține că rușii nu au nici un drept juridic să ceară de la SA „Moldovagaz” să achite datoria din anul 2018, în sumă de peste 370 de milioane de lei, pentru că este o datorie „geopolitică”.

Potrivit lui Tofilat, Gazprom în fiecare an se adresează în „arbitrajul” comercial de la Moscova împotriva Moldovagaz cu scopul să-și închidă „repatrierea” pentru gazul livrat în regiunea transnistreană cu 3 ani anterior.

„Ca toată lumea să înțeleagă ce e repatrierea, legea obligă orice companie care a exportat bunuri, servicii să întoarcă banii în țară. Păi iată Gazprom se acoperă cu aceste hotărâri de arbitraj de ce a livrat gaz și nu a încasat banii. Și asta se întâmplă ani la rând. Dacă, contractul Gazprom-Moldovagaz prevedea arbitrajul la Stockholm, așa cum este la Naftogaz, Ucraina de exemplu, atunci arbitrii (judecătorii) adresau o întrebare simplă: de ce Gazprom continuă să livreze gaze ani la rând fără să primească plata, care-i interesul economic? Evident, Gazprom nu are răspuns, pentru că interesul e geopolitic – Kremlinul în așa fel finanțează regimul neconstituțional de la Tiraspol. Să-și asume această datorie, nu avem de gând s-o plătim”, a scris Tofilat.

Amintim că, Gazprom s-a adresat Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie, cerând de la „Moldovagaz” o datorie de 370,5 mln de dolari pentru gazele naturale livrate în 2018.

Precizăm că, în prezent datoria toată a regiunii transnistrene față de gazul rusesc folosit pe care o pune pe umerii Chișinăului se ridică la circa 7 miliarde de dolari, unde sunt incluse și penalitățile.

 
Gărzile de coastă italiene au salvat peste 70 de migranţi
Gărzile de coastă italiene au salvat peste 70 de migranţi
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82