Curs valutar
 • EUR
  21.6064
  0.6197%
 • USD
  17.7574
  0.1757%
 • RUB
  0.2398
  0.1668%
 • RON
  4.3858
  0.6019%
 • UAH
  0.6447
  0.4188%

Ziua Drapelului Republicii Moldova, marcată la Sankt Petersburg. Urmează mai multe înfrățiri între orașe

26 Apr. 2021, 12:42
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
26 Apr. 2021, 12:42 // Actualitate //  Petru Beregoi

În perioada 25-30 aprilie curent au loc Zilele Republicii Moldova la Sankt Petersburg, cu prilejul aniversării a 31  a Drapelului Național al țării noastre. Cu acest prilej, la Sankt Petersburg sunt organizate mai multe acțiuni culturale, sportive și politice, la care participă și unii deputați moldoveni.

Startul evenimentelor a fost dat ieri, 25 aprilie, printr-un turneu de tenis de masă între echipele Republicii Moldova, orașului Sankt Petersburg și Regiunii Leningrad, care a avut loc la Centrul Parlamentar al Adunării Interparlamentare a CSI.

Joi, 29 aprilie, vicespeakerul moldovean, Vladimir Vitiuc, va lansa tradiționala împușcătură din tun, care zilnic se efectuează la ora 12:00, de pe acoperișul bastionului Narîșkin din Cetatea Petru și Pavel din Sankt Petersburg. La eveniment vor participa și reprezentanți ai Comitetului pentru relații externe al Administrației orașului Sankt Petersburg.

În aceeași zi, va avea loc o cursă auto. Mai multe automobile cu steagurile Republicii Moldova, ale Federației Ruse și Sankt-Petersburgului vor porni de la Cetatea Petru și Pavel către bustul diplomatului, poetului și traducătorului secolului 18 Antioh Cantemir, de pe Terasamentul Universității și apoi – către Cimitirul Piskariovskoe. Aici, va avea loc ceremonia depunerii de flori la Monumentul „Patria-Mamă” și la plăcile comemorative.

În aceeași zi, membrii delegației Parlamentului Republicii Moldova vor planta un copac în Parcul Piskariovski în semn de „prietenie dintre Moldova și orașul Sankt Petersburg”.

Zilele Republicii Moldova la Sankt Petersburg se vor încheia pe 30 aprilie cu semnarea protocoalelor de intenție cu privire la cooperarea dintre Chișinău și orașul Gatcina din Regiunea Leningrad, dintre orașul Orhei și unul dintre orașele Regiunii Leningrad, precum și între administrațiile sectorului Botanica din Chișinău și districtul Moscova din Sankt Petersburg.

Ceremonia solemnă de semnare va avea loc la Palatul Ecaterinei. Tot aici este vernisată expoziția de picturi ale artiștilor plastici din Republica Moldova care activează în Sankt Petersburg.

La evenimentele festive participă deputații moldoveni: Vladimir Vitiuc, Violeta Ivanov și Gheorghe Para.

Precizăm că, Ziua Drapelului Național este marcată anual în Republica Moldova la 27 aprilie, după ce Parlamentul a instituit în 2010 o asemenea sărbătoare.

Realitatea Live

Expoziția – Concurs de Artă Plastică „Arta și mitopoetica orașului”. Decernarea premiilor și diplomelor
Ziua Internațională a Muzeelor „Viitorul muzeelor: recuperați și reimaginați”
Briefing de presă susținut de fracțiunea parlamentară PSRM
Ședința Consiliului Superior al Magistraturii, din 18 mai 2021
Ședința Consiliului de Integritate, din 17 mai 2021
Conferință de presă organizată de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
Dezbateri IPN „Atitudinea societății față de UE: motive obiective și manipulări politice și geopolitice”
Evenimentul de donare a echipamentelor personale de protecție pentru personalul medical, din partea UE și a Germaniei
Eveniment Public Online: Politica externă a Republicii Moldova: o diplomație inteligentă pentru o țară mai puternică
18 Mai 2021, 16:15
 // Categoria: În Lume // Autor:  Tatiana Rusnac
18 Mai 2021, 16:15 // În Lume //  Tatiana Rusnac

Pandemia de COVID-19 i-a făcut pe unii să-și ia inima în dinți, să lase tot ce au agonisit în timp și să pornească în aventura vieții. În acest material vă prezentă istoriile unor cupluri din Statele Unite ale Americii pentru care noul coronavirus a însemnat un nou început. Aceștia și-au vândut caselele de la sol, iar din banii câștigați și-au achiziționat bărci.

Unul dintre exemple este și familia Hitchcock care și-a părăsit casa din Colorado pentru a locui la bordul unui catamaran pe care l-au cumpărat la începutul pandemiei.

Familia Hitchcock a decis să-și vândă majoritatea lucrurilor, să își închirieze casa și să se îndrepte spre St. Augustine, Florida. Acolo, s-au mutat pe un catamaran, cumpărat de pe Facebook, pentru care au achitat aproximativ 125 000 de dolari.

Familia nu avea experiență de navigare. Dar au reușit să urmeze cursuri gratuite ale Asociației Americane de Navigație și Instruire Profesională pentru Marină în Florida Keys și Stuart, Florida.

Astfel, aceștia au reușit să petreacă câteva luni navigând în Florida înainte de a traversa Bahamas la jumătatea lunii februarie a acestui an, unde au înregistrat de atunci aproximativ 400 de mile marine.

Un alt cuplu, aceeași istorie

Maggie Jay și Damien Williams, care sunt nomazi digitali și care lucrează în marketing și finanțe, au făcut, anul trecut, o schimbare radicală similară.

Cuplul din Denver, Colorado, au pornit în aventura vieții cu o barcă după ce un accident rutier grav în care a fost implicată Maggie. Mai exact, după patru ani de călătorie prin 35 de state americane într-o casă rulotă GMC Painted Desert din 1974 despre care Jay spune că „arăta ca o dublă Scooby Doo întinsă”, un incendiu la motor în 2019 a pus capăt aventurii.

La sfârșitul lunii februarie 2020, cuplul și-a cumpărat un Pearson 35 din 1979 cu 12 600 de dolari în Dunedin, Florida.

Jay și Williams au învățat să navigheze vizionând o mulțime de videoclipuri de pe YouTube și canale de navigație.

Până la jumătatea lunii aprilie a acestui an, după ce au înregistrat sute de mile marine în timp ce învățau să navigheze în jurul Floridei, au trecut de la Miami în Bahamas și intenționează să ajungă în Puerto Rico până în ianuarie 2022 pentru ziua nunții lor.

Oricât de plin de farmec ar putea arăta viața navigației de pe YouTube și Instagram, nu toată lumea este pregătită pentru asta

Jessica și Will Sueiro, care conduc o companie de coaching de călătorie, WorldTowning, pentru a ajuta oamenii să navigheze în logistica călătoriilor pe termen lung, au decis recent să se angajeze în viața de livreaboard împreună cu cei doi copii ai lor, Largo, 13 ani și Avalon, 16 ani.

Familia călătorește din 2014, educând copiii în timp ce vizita fiecare județ din Europa cu un RV (printre alte aventuri) înainte de a ateriza în Japonia la sfârșitul lunii februarie 2020.

Locuirea pe o barcă cu pânze a făcut întotdeauna parte din „sfârșitul jocului” lor, crede Jessica, iar pandemia a accelerat acest lucru.

„Ne-am dat seama că COVID avea să meargă mult mai mult decât anticipam cu toții inițial. Dorința de a ne apuca de un proiect în timp ce trebuia să oprim călătoria ni s-a părut oportunitatea perfectă pentru familia noastră de a învăța cum să trăim pe o barcă și să navigăm”, a spus Jessica.

În august 2020, după întoarcerea în Europa, și-au cumpărat barca cu pânze, S/V Friendship, un catamaran Broadblue 38, pentru aproximativ 160 000 de dolari în sudul Franței și au învățat să navigheze de atunci.

Familia intenționează să facă o croazieră în jurul insulelor Baleare din Spania în această vară, înainte de a naviga peste strâmtoarea Gibraltar către Maroc.

 

 
Gărzile de coastă italiene au salvat peste 70 de migranţi
Gărzile de coastă italiene au salvat peste 70 de migranţi
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82