Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Bulgaria a avut și ea alegeri parlamentare! Un fost cântăreț ar putea deveni cel mai puternic politician al țării

11 Iul. 2021, 23:15
 // Categoria: În Lume // Autor:  Elena Putregai
11 Iul. 2021, 23:15 // În Lume //  Elena Putregai

Bulgaria a organizat duminică, 11 iulie curent, al doilea rând de alegeri parlamentare în mai puțin de șase luni, după ce fostul premier Boiko Borisov nu a reușit să formeze o coaliție de guvernare în urma alegerilor din luna aprilie. Acesta se înfruntă cu Slavi Trifonov, reprezentantul partidului anti-sistem „Există un Astfel de Popor” (ITN), pentru poziția de viitor lider al guvernului de la Sofia. Confruntarea electorală dintre cei doi ar putea să producă un adevărat cutremur politic” pe scena politică din Bulgaria, existând posibilitatea ca un partid populist, fără o agendă politică clară, să preia puterea.

La precedentele alegeri, partidul Cetățenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), și partidul populist ITN au obținut scoruri destul de apropiate, însă sondajele de opinie actuale remarcă că, de această dată, ITN, condus de cântărețul și realizatorul de televiziune, Slavi Trifanov, a depășit GERB în preferințele electoratului. Popularitatea partidului lui Boiko Borisov este în scădere după alegerile neconcludente din 4 aprilie, în timp ce partidul lui Trifanov continuă să crească, potrivit Balkan Insight.

Cântărețul care a ajuns politician

Deși nu are nicio experiență politică anterioară, Slavi Trifonov a fost un critic puternic al clasei politice din Bulgaria vreme de trei decenii. A început să lucreze în televiziune la începutul anilor ‘90, la scurt timp după căderea comunismului. S-a alăturat distribuției „Ku-Ku”, unul dintre primele programe de satiră politică din Bulgaria postcomunistă, conform Politico Europe.

În 2000, Trifonov a devenit gazda unei talk show la bTV, primul canal de televiziune privat la nivel național din Bulgaria. Inspirată de emisiunile americane, producția lui Trifonov s-a transformat într-unul dintre cele mai urmărite programe de televiziune din Bulgaria.

Timp de aproape două decenii a intervievat sute de vedete, actori, cântăreți și politicieni bulgari și străini, inclusiv pe Boiko Borisov. Scenetele politice și monologurile sale au devenit părți emblematice ale spectacolului pe care îl realiza Trifonov în fața camerei. În afara studioului de televiziune, acesta își schimba costumul și cravata cu o jachetă de piele neagră și o pereche de ochelari de soare, transformându-se astfel într-un artist care combina mai multe stiluri muzicale, inclusiv stilul pop, rock și muzica populară.

Într-un studiu pentru Conferința Asociației Americane pentru Avansarea Studiilor Slavice din 2010, Angela Rodel, muzicolog și traducător, a analizat utilizarea muzicii populare în cântecele lui Slavi Trifonov. De-a lungul anilor, sugera Rodel la acea vreme, „Trifonov și-a dat seama că, pentru publicul bulgar de masă, care răspunde cu entuziasm la manifestările de naționalism patriotic, muzica populară are mai multă influență politică și putere afectivă atunci când este interpretată „sincer”, mai degrabă decât atunci când este transpusă în parodie”.

În ultimii ani, înclinațiile politice ale lui Trifonov au devenit tot mai puternice. În 2016 a inițiat un referendum național privind dreptul de vot și finanțarea partidelor politice. A organizat, de asemenea, un eveniment de casting de tip reality show pentru a recruta următoarea generație de politicieni bulgari. În 2019, Trifanov s-a reorientat cu totul spre politică și și-a creat propriul partid. Inspirat de unul din cântecele sale, el a numit inițial partidul “Nu există un asemenea stat”, o expresie care exemplifica frustrarea cetățenilor față de instituțiile disfuncționale ale țării. După ce o instanță bulgară a refuzat să înregistreze partidul, pe motiv că acesta utiliza steagul național în sigla sa, Trifanov a optat în cele din urmă pentru numele unuia din albumele sale: “Există un astfel de popor”.

Patriotismul a fost unul din elementele cheie abordate de Trifanov, aducându-l chiar în prim plan în perioada premergătoare alegerilor din aprilie. Din cauza restricțiilor pandemice care interziceau adunările în număr mare în spații închise, Trifonov și formația sa au concertat într-o sală goală, împodobită cu imagini din istoria Bulgariei. Zeci de steaguri cu mesajul „Libertate sau moarte”, un slogan revoluționar al mișcării de eliberare împotriva stăpânirii otomane de la sfârșitul secolului al XIX-lea, au acoperit scaunele pe care ar fi trebuit să stea fanii.

Adorat de mulți pentru carisma și talentele sale artistice și respins de alții, care văd versurile și muzica sa ca fiind vulgare, de-a lungul anilor Trifonov a devenit o figură care a polarizat societatea din Bulgaria și continuă să facă acest lucru.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 19:37
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 19:37 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Produsele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra sistemului corpului nostru într-un fel sau altul, mai ales atunci când vine vorba de menținerea și reglarea căldurii în organism. Majoritatea alimentelor pe care tindem să le consumăm au capacitatea de a produce căldură în organism, având în vedere că e nevoie de timp ca să fie digerate. Ca să le descompună, sistemul digestiv are nevoie de mai multă energie, proces care produce în continuare căldură – proces numit termogeneză. 

Alimentele în cauză sunt cele care conțin în general mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați.

Spre exemplu, rădăcinoasele încălzesc organism. Aici sunt incluse legume precum cartoful, morcovul, cartoful dulce și varza. Aceste legume necesită mai multă energie în timpul procesului de digestie provocând căldură în corp. Apoi, consumul de ceapă, praz și usturoi sau piperul negru și ghimbirul generează, de asemenea, căldură în organism. La fel și spanacul, fasolea, cartofii sau broccoli.

Fructele cum ar fi mango, mere și portocale sunt considerate alimente calde; consumul excesiv al acestor fructe poate duce la iritarea stomacului.

Nutriționiștii spun însă că, chiar dacă anumite alimente produc căldură în organism nu e cazul să renunțăm complet la ele pentru că e caniculă, ci doar să le consumăm mai rar și în cantități mai mici.

Iată lista alimentelor care produc căldură: 

Banane,
Ceapă,
Usturoi,
Mango,
Praz,
Fistic,
Alune
Portocale,
Măsline,
Piersici,
Ardei,
Caju,
Morcovi,
Migdale,
Prune,
Spanac (fiert),
Carne roșie,
Pui,
Roșii,
Porumb,
Fasole,
Ouă
Vinete,
Pește,
Orez brun,
Ridichii,
Linte,
Hrișcă,
Ardei iuți,
Smântână,
Brânză,
Napi.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate