Parlamentul a constituit cele două comisii speciale la recomandarea Consiliului Suprem de Securitate, la sfârșitul săptămânii trecute, pentru a investiga două aspecte ce țin de inflație și politica monetară, precum și eficiența aplicării reglementărilor din sectorul produselor petroliere. Decizia a fost luată la ședința de astăzi, 2 iunie a Parlamentului, însă fără ca opoziția să-și delege reprezentanți din considerentul că „nu doresc să participe la acest circ”.
Blocul Comuniștilor și Socialiștilor cât și Partidul Șor, care în permanență solicitau până în prezent intervenția autorităților de a stopa inflația și de a controla situația prețurilor care cresc în permanență la produse, acum, când au fost puși în situația de a investiga de unde se trage acest lucru au refuzat de a-și delega reprezentanți, motivând că „constituirea unei astfel de comisii nu va aduce nici un rezultat, deoarece este nevoie de atras aici și reprezentanți ai Guvernului și autorităților responsabile direct de această situație creată”.
În replică, deputatul și autorul proiectului de hotărâre, Dumitru Alaiba, le-a comunicat colegilor din opoziție că, „aceste comisii anume de asta și se va ocupa, va audia factorii de decizie, responsabilii de sectoarele acestor domenii și va încerca să definească un set de recomandări, care să stopeze sau să atenueze din efectele inflației”.
Deputata și președinta fracțiunii BCS, Zinaida Greceanîi, a venit chiar cu un îndemn și sfat către guvernare că „nu este nevoie de astfel de comisii, ci de adunat toți responsabilii de la BNM, Ministerul Economiei și Finanțelor și puși la treabă, iar odată pe săptămână să vină cu propuneri clare, după ce se vor consulta cu experți chiar și internaționali”.
Astfel, în cadrul ședinței a fost aprobată componența nominală a Comisiei, fiind compusă doar din deputați ai PAS.
Fracțiunea parlamentară Partidul Acțiune și Solidaritate va avea în componența comisiei patru reprezentanți: președinte – Dumitru Alaiba, secretar – Adrian Băluțel, membri – Artur Mija și Marina Morozova.
În cea de-a doua comisie președinte va fi Radu Marian, secretar – Dorian Istrati, iar ca membri – Ion Șpac și Ersilia Qatrawi.
Ambele comisii urmează să prezinte rapoartele în decurs de maxim 30 de zile.
Amintim că, în urma ședinței CSS din 27 mai curent, șefa statului, Maia Sandu, a anunțat că urmează să fie întreprinse cel puțin nouă acțiuni de către guvernare pentru a stăpâni creșterea galopantă a prețurilor la majoritatea produselor, iar printre recomandările aprobate se numără și crearea celor două comisii de către Parlament.