Curs valutar
 • EUR
  19.1702
  -0.2233%
 • USD
  17.8676
  -0.0369%
 • RUB
  0.2074
  -3.2305%
 • RON
  3.8515
  -0.2493%
 • UAH
  0.4409
  -0.0227%

Autoritățile vor încerca să țină sub control prețurile. Maia Sandu a pus la muncă Parlamentul, Guvernul și ministerele

27 Mai 2022, 14:20
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
27 Mai 2022, 14:20 // Actualitate //  Realitatea.md

Consiliul Superior de Securitate (CSS) a venit cu opt recomandări către Guvern, Parlament, ministere și instituții specializate, care întreprindă un șir de acțiuni pentru a stăpâni inflația, creșterea prețurilor continuă la produsele agroalimentare, petroliere și energetice. Anunțul a fost făcut de către președinta țării, Maia Sandu, astăzi, 27 mai, după ședința CSS.

„Am convocat astăzi ședința Consiliului Suprem de Securitate pentru a discuta un subiect extrem de important pentru societatea noastră, pentru noi toți, pentru cetățeni, și anume inflația înaltă și creșterea prețurilor. Știu că aceasta este una din preocupările de bază ale celor mai mulți cetățeni și vreau să vă asigur că acest subiect este pe agenda noastră în fiecare zi. Am auzit acum câteva zile declarațiile directorului Fondului Monetar Internațional, care spunea că inflația este o problemă majoră în special pentru țările unde importurile alcătuiesc o pondere mare a consumului intern – și asta este o trăsătură a Republicii Moldova. Inflația este o problemă mare în special pentru țările care importă cea mai mare parte din resursele energetice, Republica Moldova fiind printre aceste țări. Și inflația este și va rămâne o problemă mare pentru țările care sunt afectate de războiul din Ucraina.Vedem aici că pe toate cele trei poziții anunțate de Fondul Monetar Internațional drept motive importante pentru inflație, Republica Moldova, din păcate, este în această categorie”, și-a început anunțul Maia Sandu.

Președinta țării a spus că, dincolo de aceste efecte externe, pe care noi nu le putem influența, în mare parte, există și anumite elemente interne ale creșterii prețurilor, iar discuția de astăzi a membrilor CSS, în special, pe aceste elemente s-a concentrat., afirmând că, mai multe instituții publice au prezentat rapoarte și analize, în baza cărora au fost luate mai multe decizii.

„Am cerut clarificări de la sectoare, acolo unde există semnale că nu s-a intervenit la timp sau acolo unde monopolurile în continuare există și își realizează puterea dominantă. Înainte de toate, trebuie să susținem eforturile întreprinderilor mici și mijlocii din toate sectoarele, inclusiv din domeniul agro-alimentar. Spuneam că în continuare importăm foarte multe produse în loc să le producem aici, acasă, ceea ce ne-ar proteja într-o anumită măsură de aceste tendințe inflaționiste. Totodată, trebuie să oferim asistență financiară țintită celor mai vulnerabile părți ale societății, care sunt cel mai mult afectate de creșterea prețurilor la produsele de consum – și la aceste programe de ajutorare țintită a cetățenilor lucrează Ministerul Muncii și Protecției Sociale. De asemenea, trebuie să consolidăm eficiența companiilor din sectorul energetic – și vorbim despre acest lucru de mult timp. Cheltuielile lor operaționale trebuie să scadă. Nu putem accepta includerea continuă în tarife a ineficienței administrării acestor întreprinderi. Vom face eforturi pentru a încuraja inițiativa privată pentru ca oamenii de afaceri să poată să-și crească întreprinderile, pentru ca cât mai multă lume să poată să deschisă aici afaceri și să producem mai mult pentru consumul propriu și pentru export. În același timp, nu vom tolera încercările de monopolizare și de utilizare a poziției dominante pe piață pentru extragerea de supraprofit – mai ales în situații de criză, cum suntem astăzi”, s spus Sandu.

 

Ca urmare a discuțiilor de la CSS, au fost făcute următoarele recomandări:

 1. Parlamentul să constituie o comisie parlamentară de examinare a procesului decizional privind controlul inflației și politica monetară pe parcursul ultimelor 18 luni.
 2. Parlamentul să constituie o comisie parlamentară pentru examinarea eficienței aplicării reglementărilor din sectorul combustibililor lichizi.
 3. Ministerul Economiei împreună cu alte instituții responsabile să analizeze și să elimine restricțiile și impedimentele pentru producătorii mici pe piețele locale și pe piețele improvizate.
 4. Eliminarea lanțurilor ineficiente de intermediari care nu fac altceva decât să monopolizeze canalele de distribuire și să majoreze prețurile nejustificat este o altă sarcină pusă în seama Guvernului.
 5. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale să dezvolte politici care să asigure eficientizarea cheltuielilor operaționale ale operatorilor pe piața energetică.
 6. La fel, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale să dezvolte politici de transparentizare a acționariatului și raportărilor companiilor din sectorul energetic.
 7. Ministerul Muncii și Protecției Sociale să elaboreze un mecanism de țintire a compensațiilor pentru a combate creșterea prețurilor și, respectiv, altor forme de asistență socială.
 8. Ministerul Economiei să dezvolte un program de centralizare a asistenței pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii pentru a crește transparența și vizibilitatea oportunităților de finanțare.
 9. Guvernul, Ministerul Economiei, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale vor elabora și aplica reglementări comerciale specifice perioadelor de stare de urgență și în condiții de așteptări inflaționiste atipice.

Maia Sandu a subliniat că, discuțiile pe aceste subiecte vor continua și săptămâna viitoare, prin convocarea unei noi ședințe a Consiliului Suprem de Securitate, iar prioritar se va discuta despre subiectul securității alimentare.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

Tehnologii digitale şi implanturi dentare în 24 de ore. Noile tendinţe în stomatologia din Republica Moldova
Tehnologii digitale şi implanturi dentare în 24 de ore. Noile tendinţe în stomatologia din Republica Moldova
iute Moldova, Partener General al Ecomaratonului de la Fetești: Sportul, o formă de autodeterminare
iute Moldova, Partener General al Ecomaratonului de la Fetești: Sportul, o formă de autodeterminare
Testează acum adevăratul 5G cu viteză de până la 2 Gbps, doar la Orange
Testează acum adevăratul 5G cu viteză de până la 2 Gbps, doar la Orange
Fă primul pas spre casa ta! Ia un credit imobiliar de la Moldindconbank
Fă primul pas spre casa ta! Ia un credit imobiliar de la Moldindconbank
Statele UE vor să interzică țigările electronice pentru a proteja tinerii. Chișinăul propune creșterea accizei cu 15%
Statele UE vor să interzică țigările electronice pentru a proteja tinerii. Chișinăul propune creșterea accizei cu 15%
Brandul premium de cafea Julius Meinl organizează primul campionat barista din Moldova – Julius Meinl Barista Cup
Brandul premium de cafea Julius Meinl organizează primul campionat barista din Moldova – Julius Meinl Barista Cup
Sushi Week la Glovo: Poftă bună la prețuri și mai bune!
Sushi Week la Glovo: Poftă bună la prețuri și mai bune!
Massimo Andolina: Investițiile PMI în economie – cea mai bună modalitate de a demonstra angajamentul față de o țară
Massimo Andolina: Investițiile PMI în economie – cea mai bună modalitate de a demonstra angajamentul față de o țară
VIDEO 16 grădinițe din 8 raioane ale Moldovei vor beneficia de asistență financiară pentru extinderea serviciilor
VIDEO 16 grădinițe din 8 raioane ale Moldovei vor beneficia de asistență financiară pentru extinderea serviciilor
20 Iun. 2024, 22:25
 // Categoria: Life // Autor:  Olga Soroceanu
20 Iun. 2024, 22:25 // Life //  Olga Soroceanu

Decesul prezentatorului TV britanic Michael Mosley în urma unei drumeții pe caniculă în Symi, Grecia, a stârnit îngrijorări la nivel global, subliniind pericolele acestui fenomen în creștere, raportează CNN. Grecia se confruntă cu temperaturi extreme de la începutul verii, depășind 40 de grade Celsius.

Pe fondul acestor condiții, un turist olandez a fost găsit decedat pe insula Samos, sâmbătă. A doua zi, corpul unui turist american a fost descoperit pe Mathraki, o insulă mică din largul Corfu. Un alt american, Albert Calibet, rămâne dispărut după ce a plecat într-o drumeție pe Amorgos pe 11 iunie. De asemenea, două femei franceze sunt dispărute pe Sikinos după o plimbare.

„Există un tipar comun: toți au plecat la drumeție pe fondul temperaturilor ridicate”, a declarat Petros Vassilakis, purtătorul de cuvânt al forțelor de poliție din sudul Mării Egee.

Un număr tot mai mare de specialiști susțin că valul de decese în rândul turiștilor străini din Grecia, în condiții de caniculă, ar putea fi legat de efectele încă prost înțelese ale căldurii extreme asupra corpului uman, în special asupra creierului. Simptomele cunoscute ale acestui fenomen includ confuzia, alterarea capacității de decizie și a percepției asupra riscurilor.

Efectele căldurii extreme asupra creierului

Cercetările din domeniu se află într-o cursă contra cronometru pentru a ține pasul cu schimbările climatice, care generează valuri de căldură din ce în ce mai lungi și mai severe, conform CNN. Tradițional, studiile se concentrau asupra impactului temperaturilor extreme asupra mușchilor, pielii, plămânilor și inimii.

„Pentru mine însă, creierul este cheia tuturor, pentru că este comutatorul principal pentru organism”, a declarat dr. Damian Bailey, profesor de fiziologie și biochimie la Universitatea din South Wales.

Dr. Damian Bailey subliniază importanța evitării deshidratării, deoarece transpirația excesivă poate epuiza lichidele mai rapid decât pot fi reumplute. Experții recomandă consumul de băuturi cu electroliți pentru a compensa fluidele pierdute. De asemenea, utilizarea aplicațiilor de urmărire GPS este esențială pentru ca persoanele apropiate să fie informate cu privire la locație.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Investigarea cauzelor exacte ale deceselor turiștilor din Grecia va necesita timp, însă o lecție poate fi învățată din aceste tragedii: „Nu contează cât de inteligent ești sau cât de în formă crezi că ești: dacă ieși afară la temperaturi de peste 40 grade Celsius, ești în pericol”, a concluzionat dr. Bailey

Reamintim că recent, prezentatorul britanic Michael Mosley a fost găsit decedat în Grecia după ce a fost dat dispărut în timpul unei vacanțe. Autoritățile elene au descoperit trupul acestuia într-o peșteră din insula Symi.

Tehnologii digitale şi implanturi dentare în 24 de ore. Noile tendinţe în stomatologia din Republica Moldova
Tehnologii digitale şi implanturi dentare în 24 de ore. Noile tendinţe în stomatologia din Republica Moldova
iute Moldova, Partener General al Ecomaratonului de la Fetești: Sportul, o formă de autodeterminare
iute Moldova, Partener General al Ecomaratonului de la Fetești: Sportul, o formă de autodeterminare
Testează acum adevăratul 5G cu viteză de până la 2 Gbps, doar la Orange
Testează acum adevăratul 5G cu viteză de până la 2 Gbps, doar la Orange
Fă primul pas spre casa ta! Ia un credit imobiliar de la Moldindconbank
Fă primul pas spre casa ta! Ia un credit imobiliar de la Moldindconbank
Statele UE vor să interzică țigările electronice pentru a proteja tinerii. Chișinăul propune creșterea accizei cu 15%
Statele UE vor să interzică țigările electronice pentru a proteja tinerii. Chișinăul propune creșterea accizei cu 15%
Brandul premium de cafea Julius Meinl organizează primul campionat barista din Moldova – Julius Meinl Barista Cup
Brandul premium de cafea Julius Meinl organizează primul campionat barista din Moldova – Julius Meinl Barista Cup
Sushi Week la Glovo: Poftă bună la prețuri și mai bune!
Sushi Week la Glovo: Poftă bună la prețuri și mai bune!
Massimo Andolina: Investițiile PMI în economie – cea mai bună modalitate de a demonstra angajamentul față de o țară
Massimo Andolina: Investițiile PMI în economie – cea mai bună modalitate de a demonstra angajamentul față de o țară
VIDEO 16 grădinițe din 8 raioane ale Moldovei vor beneficia de asistență financiară pentru extinderea serviciilor
VIDEO 16 grădinițe din 8 raioane ale Moldovei vor beneficia de asistență financiară pentru extinderea serviciilor
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală