Prim-ministra, Natalia Gavrilița, a comentat situația creată în jurul ratei de inflație din Moldova. Oficiala a declarat că țara noastră trece printr-o perioadă dificilă și că nu putem să comparăm inflația de la noi cu cea din alte țări. Aceasta a mai comentat faptul că rata inflației din luna aprilie din țara noastră este cea mai mare din Europa.
„Noi suntem o țară mai săracă decât alte țări. Și dacă ne uităm în structura consumului, la indicile prețului de consum ce înseamnă consumul unei familii în Moldova. Și dacă venitul este mai mic, dacă familia este mai săracă atunci pe ce cheltuie ei banii? Mai mult pe produse alimentare, pe resurse energetice și în structura consumului prevalează exact acele produse la care au crescut prețurile în mod preponderent”, a declarat prim-ministra.
Natalia Gavrilița a explicat că unul dintre cei mai importanți factori care au dus la faptul ca rata inflației să crească atât de mult este războiul din regiune.
„Noi suntem cea mai afectată țară de războiul din Ucraina, în afara Ucrainei. Inclusiv din cauza că suntem înconjurați de Ucraina. Avem cu România doar podurile care ne unesc și nu le putem crește peste noapte. Portul de la Odesa era principalul hub pentru tot comerțul nostru. Pentru alții au crescut prețurile logistice și transportările în urma pandemiei, pentru noi a crescut mult mai mult și din cauza războiului”, a declarat Natalia Gavrilița.
Prim-ministra a vorbit și despre faptul că rata inflației din Ucraina este cu 10 puncte procentuale mai mică decât în țara noastră.
„Nu putem să comparăm inflația din Republica Moldova cu inflația din Ucraina. Ucraina la moment se află în război și reglementează prețurile mult mai dur. Reglementează exportul. Ucraina este și un mare producător. Aici nu putem compara mere și portocale”, a precizat Gavrilița.
Amintim că săptămâna trecută conducerea BNM a prezentat publicului, într-o conferință de presă, un raport potrivit căruia inflația în Republica Moldova se va menține la un nivel înalt până la finele acestui an, dar cea mai mare creștere, de până la 27,3%, se așteaptă în trimestrul trei, după care va avea o traiectorie descendentă. Este primul raport al BNM de după începutul războiului în Ucraina.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!