Bombardarea uzinei Azovstal din Mariupol ar putea genera o catastrofă ecologică fără precedent. Dacă va deteriorată o instalație tehnică, zeci de mii de tone de soluție concentrată de hidrogen sulfurat ajung în mare.
Drept urmare, există amenințarea că Marea Azov ar putea dispărea în urma unui accident de acest gen, afirmă administrația Mariupolului. Pe lângă faptul că va distruge biodiversitatea, nu este exclus ca substanța periculoasă să ajungă în Marea Neagră și cea Mediterană, se mai arată în avertizare.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Primarul Vadim Boichenko cere admiterea imediată către instalație a experților internaționali și celor de la ONU, care să cerceteze situația și să creeze premise pentru evitarea unei catastrofe ecologice mondiale, potrivit Hromadske. Publicația precizează că Ministerul Mediului din țara vecină nu și-a expus încă viziunea asupra eventualei probleme.
Totodată, militarii ruși și separatiștii din Donețk și Lugansk ar intenționa să demoleze uzina. Aceștia ar planifica să construiască în zonă un parc tehnologic sau cartiere rezidențiale.
Mariupolul se află în asediu de două luni. Orașul a ajuns la catastrofă umanitară și, potrivit autorităților ucrainene, este amenințat de epidemiile care vor fi cauzate de condițiile insalubre de trai și cadavrele care se descompun. Preliminar, în localitate au murit circa 22.000 de civili, iar unii localnici, sub pretextul evacuării, au fost duși de militari în tabere de filtrare, apoi transportați în Rusia.
NOTĂ: În contextul condițiilor de război, este imposibil de verificat veridicitatea declarațiilor părților implicate în conflict!