Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a rostit un discurs în Parlamentul European în contextul depunerii cererii de aderarea a țării noastre la Uniunea Europeană, solicitând sprijinul tuturor țărilor membre a comunității UE, dar și a ajutorului pentru a continua reformele anticorupție și de pedepsire a politicienilor care au jefuit țara de-a lungul timpului, iar acum s-au refugiat în unele state membre ale Uniunii.
Sandu a informat eurodeputații că, Guvernul de la Chișinău și-a asumat responsabilitatea de a reforma justiția, iar acest proces a fost inițiat și resimțit prin eliminarea schemelor de corupție, a condamnărilor abuzive de instanțele judecătorești
„Vă cer ajutor pentru a lupta împotriva corupției. Vă rog să-i sancționați pe acei politcieni, care au captura instituțiile în trecut, au furat bani publici și s-au mutat în străinătate, au investit în aceste țări banii furați, inclusiv în state cu democrații consolidate. Trebuie să ne ajutați să întoarcem banii furați de acești politicieni și de la cetățenii moldoveni și să-i aducem în fața justiției. Moldova este hotărâtă să rămână parte a lumii libere. Noi facem parte din Europa. Vă cer sprijin pentru Moldova pentru cei care-și doresc pacea și viitorul alături de valori promovate de UE”, a spus Sandu în fața plenului european.
Totodată, Maia Sandu a îndemnat țările UE să sprijine eforturile Moldovei în aderarea la comunitatea europeană.
„Acordarea de statut de candidat pentru țara mea este o decizie bună. Noi aparținem de Uniunea Europeană. Cu o limbă europeană, cu valori europene și tendințe la fel europene. O treime din moldoveni deja dețin cetățenia europeană. Valorile europene sunt valorile noastre. Vă cer sprijin pentru Moldova, pentru cei care-și doresc să-și păstreze valorile și libertatea. Diaspora noastră probabil deja ați cunoscut-o, lucrează aici în Europa, achită impozite și ajută la dezvoltarea țărilor comunității Nu suntem naivi să credem că acest proces se face peste noapte și nu căutăm scurtături. Dorim să se dea dovadă de pragmatism și conciliere din partea țărilor UE. Acest lucru ar reprezenta pentru cetățenii moldoveni luminița de la capătul tunelului. Avem nevoie de o decizie politică, care va reprezenta pentru Moldova farul ce ne va ghida mai departe. Vreau să vă cer să deveniți ambasadorii în țările voastre pentru Moldova. Vă cer să auziți acest mesaj din partea moldovenilor”, a mai spus Sandu.
Amintim că, în zilele de 17-18 mai, șefa statului se va afla într-o vizită de lucru la Bruxelles, unde se va întâlni cu prim-ministrul Regatului Belgiei și va avea întrevederi cu oficiali ai instituțiilor UE, după care pe 19 mai va pleca la Paris. Potrivit Serviciului de presă al instituției prezidențiale, mâine, 18 mai, la ora locală 15:00, Maia Sandu va rosti un discurs în plenul Parlamentului European, iar la ora 15:30 – o conferință de presă comună cu Roberta Metsola, președintele Legislativului UE. Joi, 19 mai, Maia Sandu se va întâlni, la Paris, cu Emmanuel Macron, președintele Republicii Franceze.
În seara zilei de 17 mai, Sandu a avut întrevederi cu președintele Consiliului Europei, Charles Michel, iar astăzi, 18 mai cu prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander De Croo. De asemenea, Sandu s-a întâlnit și cu reprezentanții mai multor grupuri parlamentare din cadrul Parlamentului European.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!