Judecătoria Chișinău a respins ca neîntemeiată acțiunea în contencios administrativ înaintată de posturile Orhei TV și TV6, afiliate fugarului Ilan Șor, împotriva Consiliului Audiovizualului (CA). Decizia a fost luată pe 4 iunie curent. Cererea de chemare în judecată viza solicitarea de anulare a unei decizii a CA din 2022, prin care fondatorul serviciilor media audiovizuale indicate a fost sancționat cu 5.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor licenței de emisie.
Ca urmare a unei notificări recepționate de CA la finele lui noiembrie 2022, prin care fondatorul serviciilor media audiovizuale Orhei TV și TV6 a informat autoritatea de reglementare despre schimbarea beneficiarului efectiv, în decembrie același an, Consiliul a dispus efectuarea unui control al activității furnizorului de servicii media audiovizuale „Media Resurse” SRL privind respectarea art. 25 alin. (5) din Codul serviciilor media audiovizuale (CSMA) – Licența de emisie – și a prevederilor actului permisiv.
Potrivit art. 25 alin. (5) din CSMA, furnizorii au obligația „să solicite în scris acordul Consiliului Audiovizualului pentru orice modificare în documentele și în datele declarate referitoare la identificarea acționarilor și a asociaților, până la nivel de persoană fizică sau juridică, cu excepția acționarilor și asociaților care sunt societăți pe acțiuni cu acțiuni la purtător sau listate la bursele de valori internaționale”. În acest context, Consiliul a solicitat informații despre cauzele care au determinat omisiunea solicitării acordului CA referitor la schimbarea asociaților/proprietarilor beneficiari ai furnizorului.
„Compania a invocat motive legate de omisiuni și imprecizii ale legislației, cum ar fi: lipsa prevederilor legale referitoare la un termen de solicitare a acordului Consiliului, lipsa clarității în ce privește momentul solicitării acordului – după sau înaintea modificărilor -, procedura de solicitare a acordului, actele ce urmează să fie transmise Consiliului și cine ar trebui să ceară acordul în cauză. Argumentele prezentate de furnizor au fost catalogate de autoritate ca fiind irelevante și nepertinente. Or, art. 25 alin. (5) din CSMA stabilește expres, fără dubii de interpretare, necesitatea solicitării în scris și obținerii unui acord în cazul modificării datelor și a documentelor prevăzute de alin. (4) lit. c)-e) din același articol, în speța dată fiind vorba despre datele de identificare ale asociaților până la nivel de persoană fizică sau juridică.
În consecință, membrii CA au decis sancționarea furnizorului de servicii media audiovizuale pentru încălcarea prevederilor licenței de emisie, prin efectuarea de modificări în documentele şi în informațiile declarate referitoare la datele de identificare ale acționarilor şi ale asociaților până la nivel de persoană fizică sau juridică fără acordul Consiliului”, se arată în comunicatul CA.