Curs valutar
 • EUR
  19.8861
  0%
 • USD
  17.7261
  0%
 • RUB
  0.2374
  0%
 • RON
  4.0177
  0%
 • UAH
  0.6559
  0%

„Cadavre împachetate, gemete stinse și ochelari transpirați” Nemerenco a mers la Centrul COVID de la Moldexpo

30 Sept. 2021, 09:31
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
30 Sept. 2021, 09:31 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

După ce situația din sistemul de sănătate s-a acutizat, iar spitalele cu profil COVID au devenit neîncăpătoare, ministra Sănătății, Ala Nemerenco a mers în vizită la Centrul COVID de la Moldexpo. În spitalul improvizat sunt aduși pacienți confirmați la noul coronavirus atât din Chișinău, cât și din raionale țării.

După ce a vizitat spitalul, Nemerenco a venit cu un mesaj pe Facebook.

„Astăzi am schimbat costumul sobru de ministru pe blugi ca să pot usor îmbrăca alt costum, cel de „scafandru” de protecție, și am vizitat cu doi colegi clinicieni Centrul COVID de la Moldexpo. Am intrat în zona roșie contaminată, am luat cunoștință cu activitatea Centrului, acolo, în teren, am vizitat ambele secții de terapie intensivă, am discutat cu medicii și asistenții, cu pacienții, am văzut condițiile în care sunt tratați pacienții dar și cele de lucru ale personalului, am simțit pe pielea mea cum e în acel echipament, am pus întrebări. Ce pot să spun acum, pe scurt? Centrul COVID înseamnă multă durere. Pe care chiar și în ochelarii de protecție transpirați nu poți să nu o vezi. Iar dacă nu o vezi, o simți. Acolo totul doare. De la cadavrele împachetate care așteptau deja cuminți transferul pină la ochii mari a asistentei de pe ambulanța care a adus un pacient. De la gemetele stinse a cuiva la rugămintea și mâinile întinse ale unei bunicuțe care dorea să se ridice. Orice încercare a mea de a o liniști era sortită eșecului, și a cedat puțin doar când m-am lipit de ea, mângâind-o. Nu o să pun aici în discuție ce este bine și ce nu e bine acolo. E un subiect strict medical pe care o să-l discutăm la minister pentru a descărca acest Centru și a tria corect tot fluxul pacienților spre el și a-l folosi în cel mai eficient mod. Este cert faptul că acest Centru a fost creat doar din intenții bune, iar când ultimul val din primăvară a lovit dur, el a fost transformat, presat de condiții, într-un veritabil spital de campanie. Un spital cu tocmai 400 paturi (aproape juma cât întreg spitalul republican). Și cu tocmai 30 paturi de reanimare la capul fiecăruia cu câte o butelie mare de oxigen. Mai multe decât în orice alt spital de aceeași avengură”, scrie Nemerenco.

Ministra Sănătății a avut un mesaj aparte pentru lucrătorii medicali de la acest spital.

„Ce voi spune astăzi e că mă închin în fața colegilor care muncesc în așa condiții. Pentru că au rezistat un an juma. Și mai sunt acolo. În rest – așa ceva nu trebuie să existe într-un sistem de sănătate. Nici chiar în condiții de campanie. Nici chiar în pandemie. Nici chiar într-o țară ca a noastră, mică și săracă. Nu am făcut poze. Nu m-am dus acolo pentru poze. Nu trebuiesc și nu servesc la nimic. Pozele de pe retina mea sunt cele mai tari. Câți trebuie să mai moară, câtă durere încă, pentru ca ceilalți, teferi și sănătoși să simtă și să înțeleagă?”, a conchis ministra.

Amintim că, ieri, au fost confirmate pozitiv alte 1 587 de cazuri. În total, au fost efectuate 9 629 de teste. Prin urmare, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 292 839, iar cel al deceselor la 6 753.

Realitatea Live

28 Nov. 2021, 15:26
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
28 Nov. 2021, 15:26 // Actualitate //  Realitatea.md

„Republica Moldova și-a câștigat de ani buni renumele de țară agrară. Oamenii din multe țări știu și apreciază gustul merelor și prunelor noastre, nucile noastre pot fi găsite pe rafturile celor mai mari magazine europene, iar vinurile câștigă medalii la cele mai importante concursuri mondiale. Dar pentru a ne păstra acest renume și a-l face să lucreze în beneficiul țării, trebuie să modernizăm sectorul”. Declarațiile aparțin președintei Maia Sandu și au fost făcute în contextul Zilei Lucrătorului din Agricultură și Industria de Prelucrare.

„Să investim în tehnologii, pentru a face agricultura mai durabilă și mai rezistentă la schimbarea climei, și să creștem industria de prelucrare pentru a răspunde nevoilor agricultorilor. Nu va fi un proces simplu nici pentru stat, nici pentru fermieri. Vom avea nevoie și de investiții, și de oameni dedicați pentru a reuși. Dar este singura cale pentru a avea o agricultură care să răspundă standardelor actuale de calitate, să exporte pe marile piețe ale lumii, iar astfel să fie mai profitabilă și să asigure bunăstarea angajaților săi”, a declarat Maia Sandu.

Ziua Lucrătorului din Agricultură și Industria de Prelucrare este marcată pe data de 28 noiembrie.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală