Curs valutar
 • EUR
  21.2850
  0.0954%
 • USD
  18.0497
  -0.1507%
 • RUB
  0.2436
  -0.8621%
 • RON
  4.3249
  0.0994%
 • UAH
  0.6685
  0%

Candu: Guvernarea lui Dodon pune piedici ajutorului din România. Motorina întârzie cât mai mult spre agricultori

15 Iun. 2021, 19:24
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
15 Iun. 2021, 19:24 // Politica //  Cristina Vlah

Liderul formațiunii „Pro Moldova”, Andrian Candu, susține că ceea ce se întâmplă cu livrarea motorinei donate de către autoritățile din România – este o piedică din partea Guvernului loial socialiștilor, informează Realitatea.md.

„Guvernarea lui Dodon pune piedici ajutorului venit din România.

Se face imposibilul pentru ca motorina să nu ajungă la timp la agricultori”, scrie Candu pe pagina sa de facebook.

De asemenea, politicianul afirmă că acest lucru este o bătaie de joc față de partenerii români, care vin cu donații pentru cetățenii moldoveni.

„Știți ce e cel mai dramatic? Bătaia de joc față de colegii din România, care încearcă să ajute de fiecare dată Republica Moldova. Data trecută motorina a fost adusă la nodul Feroviar de la Ocnița. Întrebarea este: de ce s-au dus până acolo? Cine are interes ca motorina să facă așa un drum până la Ocnița și 2 – după asta să fie repartizat în toată țara. Vă dați seama de ce infrastructură este nevoie și ce cheltuieli trebuie?

De ce nu a fost adusă de exemplu la Giurgiulești? Sau undeva prin Centrul țării, unde mai ușor să fie organizată logisitica?

Cineva are interes ca să rețină și să întârzie cât mai mult motorina, care urma să ajungă la agricultori”, a spus Andrian Candu într-o intervenție live pe facebook.

Menționăm, că la data de 17 mai, în R.Moldova a ajuns prima tranșă de motorină din totalul de 6000 de tone promise, pentru agricultorii afectați de secetă. Acest ajutor umanitar face parte din pachetul de sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova anunțat de președintele României,  Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei oficiale, efectuate la Chișinău, la 29 decembrie 2020. Prima tranșă de combustibil reprezintă 1 200 de tone și a fost primită de către oficialii moldoveni, în cadrul unei ceremonii oficiale organizate la Ocnița.

Realitatea Live

27 Iul. 2021, 20:57
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
27 Iul. 2021, 20:57 // Economie //  Cristina Vlah

În prima jumătate a acestui an, în Republica Moldova a fost înregistrate tot mai puține producții agricole, atât de origine animală, cât și vegetală, informează Realitatea.md.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, producţia globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile (întreprinderile agricole, gospodăriile țărănești (de fermier) și gospodăriile populației) în ianuarie-iunie 2021, conform estimărilor preliminare, a însumat în preţuri curente 5200,4 mil. lei, constituind 88,7%  faţă de perioada respectivă a anului 2020.

„Micşorarea producţiei globale agricole a fost determinată de scăderea producţiei vegetale cu 22,8% și producţiei animaliere cu 9,5%. Reducerea producţiei vegetale este cauzată în special de întârzierea față de anul precedent a campaniei de recoltare a cerealierelor de prima grupă și a altor culturi agricole, drept urmare a condițiilor climaterice specifice din acest an. Producţia animalieră s-a diminuat în principal ca urmare a scăderii efectivului de animale în gospodăriile de toate categoriile”, se menționează în informațiile prezentate de oficialii de la Statistică.

În întreprinderile agricole continuă să fie concentrată cea mai mare parte a suprafeţelor însămânţate cu tutun – 95% din suprafaţa totală a semănăturilor culturii date, cu porumb pentru siloz și masă verde – 92%, sfeclă de zahăr – 90%, rapiţă de toamnă – 88%, grâu -75%, orz – 73%, floarea soarelui – 69%, ierburi anuale – 62% și soia – 53%. Totodată, 96% din semănăturile cu culturi bostănoase alimentare, 95% din suprafeţele sădite cu cartofi, 93% – din suprafeţele plantate cu legume de câmp și 74% din suprafețele însămânțate cu leguminoase pentru boabe sunt concentrate în gospodăriile populaţiei și cele ţărăneşti.

Creşterea vitelor şi păsărilor (în masă vie) în ianuarie-iunie 2021 față de perioada respectivă a anului precedent  în gospodăriile de toate categoriile a scăzut cu 10,2% din cauza micșorării volumului producţiei animaliere atât în întreprinderile agricole, cât și în gospodăriile populației (respectiv, cu 10,4% și cu 9,9%).

În pofida faptului, că în întreprinderile agricole producţia de lapte a crescut cu 3,3%, în gospodăriile de toate categoriile producţia  a scăzut cu 9,0% în rezultatul micşorării  acesteia în gospodăriile populației – cu 9,9%.

Producţia de ouă în gospodăriile de toate categoriile a scăzut cu 6,0% din cauza diminuării producţiei atât în întreprinderile agricole, cât și în gospodăriile populației (respectiv, cu 6,8% și cu 5,5%).

La 1 iulie 2021, comparativ cu aceeași data a anului precedent, a fost înregistrată scăderea efectivului de animale în gospodăriile de toate categoriile, cu excepția efectivului de vaci și porcine în întreprinderile agricole, care a crescut, respectiv, cu 17,5% și cu 3,6%.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid