Curs valutar
 • EUR
  20.4714
  0.0176%
 • USD
  18.0517
  0.0006%
 • RUB
  0.2354
  -0.8496%
 • RON
  4.1398
  0.0121%
 • UAH
  0.6374
  0.3765%

Știai ce înseamnă punctele negre de pe parbriz?

15 Iun. 2021, 19:11
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
15 Iun. 2021, 19:11 // Sci-tech //  Realitatea.md

Vei fi surprins, dar punctele negre de pe parbriz și geamurile laterale sunt elemente foarte importante pentru mașină. Aceste puncte negre sunt alăturate unei benzi negre, care este în esență o vopsea ceramică procesată termic împreună cu sticla. Aceasta creează o suprafață adezivă, asigurând astfel o conexiune fermă între parbriz și vehicul.

Ce importanță au punctele negre de pe parbriz?

Punctele negre și banda neagră din jurul parbrizului sunt imposibil de îndepărtat de pe sticlă sau răzuită mecanic. Sunt suprafețe mai aspre decât sticla în sine, deci este mai bine atașată de lipici. Această bandă este folosită pentru lipirea sticlei pe caroserii mașinii.

Punctele în sine nu sunt la fel de importante ca banda opacă neagră. Prin urmare, servește nu numai pentru o mai bună aderență a adezivului, ci și pentru acoperirea acestuia, deoarece ar fi vizibilă prin sticlă transparentă. Suprafața opacă acționează și ca un scut pentru radiațiile ultraviolete, care ar putea deteriora adezivul mai repede.

Banda neagră este o barieră vizuală pentru adeziv

Așadar, funcția principală a acestei zone negre de pe marginea parbrizului și a altora
geamuri ale mașinii, este de a preveni radiația ultravioletă să corodeze chitul. Parbrizul trebuie ținut într-un suport etanș.

Expunerea zilnică a sticlei la căldură poate avea consecințe asupra siguranței celor din mașină, așa că trebuia conceput ceva rezistent pentru a împiedica geamul să cadă.

Punctele negre au o semnificație estetică

Punctele negre de lângă aceste benzi au într-adevăr o semnificație estetică, arată mai bine atunci când sticla se schimbă treptat de la negru la transparență, și nu brusc.

Sursa: Promotor.ro

Realitatea Live

21 Ian. 2022, 10:08
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
21 Ian. 2022, 10:08 // Societate //  Valentina Buză

Sunt determinați să câștige! Primăria municipiului Chișinău a decis să depună candidatura orașului Chișinău pentru obținerea titlului de Capitala Europeană a Tineretului 2025. Astfel, tinerii de la Centrul Municipal de Tineret Chișinău de comun cu Direcția generală educație, tineret și sport vor pregăti și înainta setul de documente în acest sens către Forumul European al Tineretului până la 21 februarie, curent.

În context, Primarul General, Ion Ceban, a menționat că obținerea titlului „Chișinău – Capitala Europeană a Tineretului 2025” este o prioritate în anul 2022 pentru municipalitate.

De asemenea, edilul a reiterat despre angajamentul autorităților municipale în anul curent, prin care a fost majorat esențial bugetul pe componenta de tineret, iar în perioada următoare vor fi lansate mai multe programe care vin să ofere suport financiar pentru tineri, inclusiv prin crearea centrelor de tineret în toate sectoarele capitalei.

„Titlul de Capitala Europeană a Tineretului este oferit în cadrul concursului organizat de către Forumul European al Tineretului unui oraș câștigător pe parcursul unui an, iar în capitala europeană a tineretului urmează a fi organizate mai multe activități și programe pentru tineret care ar avea drept scop mobilizarea sectorului de tineret cât și a tuturor actorilor cheie implicați în domeniu”.

De menționat că, în 2021, în cadrul aceleiași competiții, municipiul Chișinău s-a clasat în topul celor 4 orașe finaliste alături de (Ghent, Lviv și Veszprem), pentru obținerea titlului de Capitala Europeană a Tineretului 2024.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală