Curs valutar
 • EUR
  21.2647
  -0.174%
 • USD
  18.0769
  0.0725%
 • RUB
  0.2457
  0.407%
 • RON
  4.3206
  -0.1366%
 • UAH
  0.6685
  0.5834%

Știai ce înseamnă punctele negre de pe parbriz?

15 Iun. 2021, 19:11
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
15 Iun. 2021, 19:11 // Sci-tech //  Realitatea.md

Vei fi surprins, dar punctele negre de pe parbriz și geamurile laterale sunt elemente foarte importante pentru mașină. Aceste puncte negre sunt alăturate unei benzi negre, care este în esență o vopsea ceramică procesată termic împreună cu sticla. Aceasta creează o suprafață adezivă, asigurând astfel o conexiune fermă între parbriz și vehicul.

Ce importanță au punctele negre de pe parbriz?

Punctele negre și banda neagră din jurul parbrizului sunt imposibil de îndepărtat de pe sticlă sau răzuită mecanic. Sunt suprafețe mai aspre decât sticla în sine, deci este mai bine atașată de lipici. Această bandă este folosită pentru lipirea sticlei pe caroserii mașinii.

Punctele în sine nu sunt la fel de importante ca banda opacă neagră. Prin urmare, servește nu numai pentru o mai bună aderență a adezivului, ci și pentru acoperirea acestuia, deoarece ar fi vizibilă prin sticlă transparentă. Suprafața opacă acționează și ca un scut pentru radiațiile ultraviolete, care ar putea deteriora adezivul mai repede.

Banda neagră este o barieră vizuală pentru adeziv

Așadar, funcția principală a acestei zone negre de pe marginea parbrizului și a altora
geamuri ale mașinii, este de a preveni radiația ultravioletă să corodeze chitul. Parbrizul trebuie ținut într-un suport etanș.

Expunerea zilnică a sticlei la căldură poate avea consecințe asupra siguranței celor din mașină, așa că trebuia conceput ceva rezistent pentru a împiedica geamul să cadă.

Punctele negre au o semnificație estetică

Punctele negre de lângă aceste benzi au într-adevăr o semnificație estetică, arată mai bine atunci când sticla se schimbă treptat de la negru la transparență, și nu brusc.

Sursa: Promotor.ro

Realitatea Live

25 Iul. 2021, 21:38
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
25 Iul. 2021, 21:38 // Societate //  Realitatea.md

Politicianul Oazu Nantoi ar fi suferit un accident cu parașuta în Bulgaria. Cel puțin această informație a făcut-o publică pe Facebook jurnalistul Petru Clej duminică, 25 iulie curent, pe la ora 17:00. Ulterior, pe surse s-a tot confirmat zvonul, ca într-un final să se afle că acesta va fi adus la Chișinău cu un echipaj SMURD.

„Oazu Nantoi a avut un accident de parașutism în Bulgaria și este transportat de SMURD la Chișinău în stare destul de gravă”, a scris Petru Clej.

Reprezentanți din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au putut doar să ne confirme că, într-adevăr, noaptea urmează să fie asigurat transportatea unui cetățean al Republicii Moldova din Bulgaria spre Chișinău.

Anul trecut, Oazu Nantoi a stabilit propriul record. A făcut cel de-al 2000-lea salt cu parașuta. În timp ce făcea studii la Politehnică, a fost selecționat în echipa Moldovei la parașutism. După o întrerupere de 31 de ani, în 2004, a reluat săriturile cu parașuta.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid