Curs valutar
 • EUR
  21.2850
  0.0954%
 • USD
  18.0497
  -0.1507%
 • RUB
  0.2436
  -0.8621%
 • RON
  4.3249
  0.0994%
 • UAH
  0.6685
  0%

Știai ce înseamnă punctele negre de pe parbriz?

15 Iun. 2021, 19:11
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
15 Iun. 2021, 19:11 // Sci-tech //  Realitatea.md

Vei fi surprins, dar punctele negre de pe parbriz și geamurile laterale sunt elemente foarte importante pentru mașină. Aceste puncte negre sunt alăturate unei benzi negre, care este în esență o vopsea ceramică procesată termic împreună cu sticla. Aceasta creează o suprafață adezivă, asigurând astfel o conexiune fermă între parbriz și vehicul.

Ce importanță au punctele negre de pe parbriz?

Punctele negre și banda neagră din jurul parbrizului sunt imposibil de îndepărtat de pe sticlă sau răzuită mecanic. Sunt suprafețe mai aspre decât sticla în sine, deci este mai bine atașată de lipici. Această bandă este folosită pentru lipirea sticlei pe caroserii mașinii.

Punctele în sine nu sunt la fel de importante ca banda opacă neagră. Prin urmare, servește nu numai pentru o mai bună aderență a adezivului, ci și pentru acoperirea acestuia, deoarece ar fi vizibilă prin sticlă transparentă. Suprafața opacă acționează și ca un scut pentru radiațiile ultraviolete, care ar putea deteriora adezivul mai repede.

Banda neagră este o barieră vizuală pentru adeziv

Așadar, funcția principală a acestei zone negre de pe marginea parbrizului și a altora
geamuri ale mașinii, este de a preveni radiația ultravioletă să corodeze chitul. Parbrizul trebuie ținut într-un suport etanș.

Expunerea zilnică a sticlei la căldură poate avea consecințe asupra siguranței celor din mașină, așa că trebuia conceput ceva rezistent pentru a împiedica geamul să cadă.

Punctele negre au o semnificație estetică

Punctele negre de lângă aceste benzi au într-adevăr o semnificație estetică, arată mai bine atunci când sticla se schimbă treptat de la negru la transparență, și nu brusc.

Sursa: Promotor.ro

Realitatea Live

27 Iul. 2021, 20:20
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
27 Iul. 2021, 20:20 // În Lume //  Cristina Vlah

După ani de așteptare, situl din România Roșia Montană a fost inclus în patrimoniul universal UNESCO, informează Realitatea.md. Decizia a fost luată astăzi de către Comitetul Patrimoniului Mondial, întrunit la China, în cea de-a 44-a sesiune.

Pe 4 ianuarie 2016, ministerul Culturii din România a depus dosarul Roșia Montană la UNESCO.

Potrivit informațiilor oficiale, valoarea universală a peisajului cultural minier Roșia Montană conține ”cel mai semnificativ, extins și divers din punct de vedere tehnic complex minier aurifer subteran roman cunoscut în lume la ora actuală, datând din perioada ocupației romane a Daciei (106-271 EN)”.

„În aceste momente, sărbătorim alături de comunitatea locală din Roșia Montană, a căror rezistență și determinare au inspirat o lume întreagă. Azi, toate eforturile lor sunt încununate cu cea mai importantă distincție culturală pe care o poate primi un loc de pe acest pământ: ”Outstanding Universal Value” (”Valoare Universală Excepțională”) în Patrimoniul Mondial UNESCO”, se menționează pe pagina de facebook dedicată locației.

Acest sit a fost legat de numeroase scandaluri, după ce compania Gabriel Resources a obţinut în anul 1999 o licenţă de explorare pentru proiectul minei de aur de la Roşia Montană, în care compania canadiană deţine o participaţie de 80,69%, iar compania minieră de stat Minvest Deva deţine 19,31%. În acest sens, au fost organizate și acțiuni de proteste, românii cerând ca să fie stopate lucrările de extracție din acea zonă.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid