Curs valutar
 • EUR
  21.2850
  0.0954%
 • USD
  18.0497
  -0.1507%
 • RUB
  0.2436
  -0.8621%
 • RON
  4.3249
  0.0994%
 • UAH
  0.6685
  0%

Care sunt avantajele aderării României la spaţiul Schengen și cum ne ajută pe noi, moldovenii

08 Iul. 2021, 17:09
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
08 Iul. 2021, 17:09 // Actualitate //  Realitatea.md

Parlamentul European a adoptat, joi, cu 505 voturi pentru, rezoluţia sa referitoare la Raportul anual privind funcţionarea spaţiului Schengen. „A sosit momentul ca România, Bulgaria şi Croaţia să adere la Schengen”, a declarat comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, înainte de votul din plenul legislativului european.

Care sunt avantajele aderării României la spaţiul Schengen

Aderarea la spațiul Schengen are că efect ridicarea controalelor între frontierele interne ale statelor membre Schengen, care aplică în întregime acquis-ul Schengen, fiind creată o singură frontieră externă unde controalele se desfășoară conform unui set de reguli clare în materie de vize, migrație, azil, precum și măsuri referitoare la cooperarea polițienească, judiciară sau vamală.

Astfel, trecerea frontierei se poate realiza indiferent de ora și prin orice loc, iar cetățenii statelor membre care călătoresc în spațiul Schengen trebuie să aibă asupra lor, un document de identitate valabil. Trecerea frontierelor interne poate fi asemănată cu o călătorie în interiorul țării.

Controalele la frontierele interne Schengen pot fi introduse pentru o perioada limitată în timp din motive de ordine publică sau securitate națională, decizie ce este luată la nivelul fiecărui stat membru Schengen.

Libertatea de mișcare a cetățenilor statelor membre reprezintă beneficiul adus de aderarea la spațiul Schengen fără că acesta să fie înțeles că absolut

Odată cu eliminarea controalelor la frontiere ar putea crește pericolele pentru securitatea internă a țărilor implicate prin faptul că, din acest moment, se lasă “cale liberă” infractorilor.

Astfel, se impune o cooperarea transfrontalieră, în special prin înființarea serviciilor comune ale poliției, vămii și poliției de frontieră (în cadrul Centrelor, Birourilor, Punctelor comune de contact) pentru toate statele contractante care să aibă că scop protecția propriilor cetățeni. De asemenea, Sistemul Informatic Schengen, asistență operativă reciprocă și schimbul direct de informații între forțele de poliție precum și supravegherea și urmărirea transfrontalieră a infractorilor reprezintă mijloace de lupta împotriva terorismului, crimei organizate, traficului de ființe umane și a imigrației ilegale. În același timp, a fost adoptat un set de reguli uniform care să asigure cetățenilor statelor membre protecția datelor cu caracter personal împotriva oricărei încălcări a drepturilor fundamentale.

Aderarea la spaţiul Schengen va aduce avantaje pentru românul de rând care vrea să călătorească. Cu avionul, cu trenul, cu autocarul sau cu maşina personală, drumul prin Europa va fi mai scurt şi mai plăcut.

Călătorii de la vagonul de dormit nu vor mai fi treziţi în miez de noapte pentru controlul documentelor, pasagerii curselor aeriene nu vor mai aştepta pentru controlul paşapoartelor, iar şoferii de TIR vor scăpa de cozile de la graniţă.

Libertatea de mişcare este maximă, mărfurile şi capitalurile vor circula liber, ceea ce înseamnă economie de timp şi de bani atât pentru turişti, cât şi pentru companiile de transport.

Realitatea Live

27 Iul. 2021, 11:34
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
27 Iul. 2021, 11:34 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

De râs și de plâns! Un șofer de taxi a fost surprins în această dimineață în timp ce încalcă grosolan regulile de circulație. S-a întâmplat pe strada Albișoara din Capitală.

Aflându-se pe banda extremă din dreapta și fiind obligat să continue deplasarea doar înainte, acesta cotește brusc spre stânga și se încadrează pe bandă direct pe trecerea pentru pietoni.

Imaginile video au fost postate pe rețelele de socializare. Comentariile au curs gârlă, iar internauții au scris că ar fi bine să fie instalate camere video de supraveghere în acea zonă.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid