Curs valutar
 • EUR
  21.2647
  -0.174%
 • USD
  18.0769
  0.0725%
 • RUB
  0.2457
  0.407%
 • RON
  4.3206
  -0.1366%
 • UAH
  0.6685
  0.5834%

Viața economică și materială a candidaților Platformei DA. Unii declară 11 construcții, alții nici o casă sau mașină

08 Iul. 2021, 16:58
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
08 Iul. 2021, 16:58 // Politica //  Realitatea.md

Platforma Demnitate și Adevăr își pune mari speranțe că la 11 iulie curent, cetățenii își vor da votul pentru a atinge pragul electoral, astfel încât să ajungă în Parlament. Deși unele sondaje cotează formațiunea că va acumula voturile necesare de la cetățeni, pe când altele exclud această formulă, ultimele cercetări au arătat de fapt, în viitorul Legislativ ar putea intra doar formațiuni – de stânga (BECS) și de dreapta (PAS). În acest context, ne-am propus să analizăm profilul primilor cinci candidați de pe lista electorală a Platformei DA din punct de vedere al averii și veniturilor pe care le-au înregistrat oficial în ultimii doi ani și pe care le-au declarat public.

Andrei Năstase liderul Platformei DA sau „veșnicul candidat” așa cum este numit în spațiul public se regăsește pe locul întâi în listă și indică în declarația de avere și interese personale peste 52 de mii de lei din activitatea desfășurată în cadrul Parlamentului, 78 272 de lei salariul primit pe când era ministru al Afacerilor Interne, 220 de mii de lei salariu pentru munca depusă în cadrul partidului pe care-l conduce, un venit al soției de 96 620 de mii de euro al soției pe care-l primește fiind angajată la o companie germană, 82 416 de lei indemnizație de la Consiliul Municipal Chișinău, fiind consilier și peste 12 mii de euro o indemnizație pentru copii de la statul german

Candidatul mai declară opt terenuri, 11 clădiri/construcții, cea mai scumpă valorând peste 2 milioane de lei, obținută în 2014, două autoturisme: un Volvo XC90 produs în 2018, procurat în 2018 contra sumei de 41 750 de euro și un Nissan Maxima fabricat în 2004, dobândit în 2005 cu 10 mii de euro. Declarația de avere și interese personale integrală o puteți găsi aici.

Alexandr Slusari actual deputat și vicepreședinte al Platformei DA indică un salariu de 3 920 de lei de la un SRL, 424 770 de lei din salariul de deputat indemnizații și compensații de la Parlament, 343 829 de lei dividente, 20 de mii de lei din vânzarea unui automobil Nissan, produs în 2005, două apartamente, cotă-parte în cadrul a două SRL-uri și interese personale în cadrul altor două SRL-uri, precum și în cadrul formațiunii din care face parte. Declarația de avere și interese personale integrală o puteți găsi aici.

Igor Munteanu declară un venit de 547 de mii de lei de la Parlament, unde sunt incluse și indemnizațiile, compensațiile anuale și cele neimpozabile, 12 mii de lei de la ASEM și 10 179 de la o asociație obștească. Deputatul mai spune că are în posesie un teren moștenit, o casă la fel moștenită și un apartament pe care l-a cumpărat în 2000 cu 400 de mii de lei. Igor Munteanu se plimbă cu o Toyota Venza produsă în 1010 și procurată în același an contra sumei de 25 de mii de euro, două conturi bancare unde păstrează 41 de mii de euro și respectiv 100 de mii de lei, cotă-parte în cadrul a două întreprinderi, unde desfășoară activitatea de consultanță și deține interese personale în cadrul unei organizații obștești. Declarația de avere și interese personale integrală o puteți găsi aici.

Dinu Plîngău indică în declarație că a avut un câștig salarial de la Parlament, care include și compensațiile neimpozabile de 567 953 de lei, un venit de 8 677 de lei de la o asociație obștească, 200 de euro de la un ONG de peste hotare și interese în cadrul partidului din care face parte. Straniu lucru, însă actualul deputat nu include nici un bun imobil sau mobil, construcție sau clădire sau terenuri, conturi bancare etc. Declarația de avere și interese personale integrală o puteți găsi aici.

Inga Grigoriu declară un venit din activitatea de deputată de 627 297 de lei, unde sunt incluse salariul și compensațiile, cinci terenuri dintre care patru agricole și unul cu destinație de construcție, două case de locuit, una nefinalizată și un credit contractat în 2019, scadent în 2024 în sumă de 100 de mii de lei. Deputata nu indică nici un automobil pe care l-ar deține în posesie sau care ar fi luat prin comodat. Declarația de avere și interese personale integrală o puteți găsi aici.

Realitatea Live

25 Iul. 2021, 21:38
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
25 Iul. 2021, 21:38 // Societate //  Realitatea.md

Politicianul Oazu Nantoi ar fi suferit un accident cu parașuta în Bulgaria. Cel puțin această informație a făcut-o publică pe Facebook jurnalistul Petru Clej duminică, 25 iulie curent, pe la ora 17:00. Ulterior, pe surse s-a tot confirmat zvonul, ca într-un final să se afle că acesta va fi adus la Chișinău cu un echipaj SMURD.

„Oazu Nantoi a avut un accident de parașutism în Bulgaria și este transportat de SMURD la Chișinău în stare destul de gravă”, a scris Petru Clej.

Reprezentanți din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au putut doar să ne confirme că, într-adevăr, noaptea urmează să fie asigurat transportatea unui cetățean al Republicii Moldova din Bulgaria spre Chișinău.

Anul trecut, Oazu Nantoi a stabilit propriul record. A făcut cel de-al 2000-lea salt cu parașuta. În timp ce făcea studii la Politehnică, a fost selecționat în echipa Moldovei la parașutism. După o întrerupere de 31 de ani, în 2004, a reluat săriturile cu parașuta.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid