Curs valutar
 • EUR
  21.2731
  -0.0475%
 • USD
  17.8788
  -0.2495%
 • RUB
  0.2451
  0.0408%
 • RON
  4.3236
  -0.0139%
 • UAH
  0.6664
  -0.06%

Patru deținuți „exploatați” de Ministerul Justiției! Au făcut curățenie și instalat un foișor la vila de la Holercani

08 Iul. 2021, 16:50
 // Categoria: Politica // Autor:  Tatiana Rusnac
08 Iul. 2021, 16:50 // Politica //  Tatiana Rusnac

În aprilie 2020, în timp ce R. Moldova se afla în stare de urgență cauzată de apariția Covid-19, iar oamenii erau îndemnați să stea izolați în case, la vila Ministerului Justiției din complexul de la Holercani, luată în locațiune pe bani publici, aveau loc lucrări de reparație, amenajare a teritoriului, dar și de instalare a unui foișor, scrie zdg.md.

Pentru a îmbunătăți condițiile de cazare pe care le putea oferi vila, au fost puși la muncă patru deținuți, dar și patru angajați ai Administrației Naționale a Penitenciarelor, instituție subordonată Ministerului Justiției.

ZdG deține numele tuturor persoanelor antrenate în muncile de la vila ministerului. Fadei Nagacevschi, ministrul care beneficiază de luxul vilei de la Holercani, a refuzat să discute cu noi.

În aprilie, curent, ZdG a scris că, în anul pandemic 2020, mai multe ministere și agenții guvernamentale au alocat, în total, peste două milioane de lei pentru locațiunea unor vile din cadrul complexului gestionat de Instituția Publică (IP) „Pensiunea din Holercani”.

Vilele, aflate într-o zonă pitorească, pe malul râului Nistru, au fost destinate relaxării demnitarilor. În total 11 instituții de stat au închiriat pe parcursul anului 2020 case de odihnă la Holercani. Pe lângă prețul chiriei, unele instituții au achitat, separat, și utilitățile. Unele dintre vile au fost folosite exclusiv de către conducătorii instituțiilor și de familiile acestora.

Cazierul deținuților care au instalat un foișor și un scrânciob la vila Ministerului Justiției

Printre instituțiile de stat care au cheltuit, în 2020, bani pentru locațiunea unei vile de odihnă la Holercani a fost și Ministerul Justiției (MJ), condus de socialistul Fadei Nagacevschi. MJ a achitat în acest scop, pentru aprilie-decembrie 2020, 158 de mii de lei. Contractul de locațiune a fost prelungit și în 2021, însă autoritățile au refuzat să ne spună care este valoarea sa.

ZdG deține informații și probe care arată că, în aprilie 2020, patru deținuți au fost implicați în munci la vila MJ din complexul de agrement de la Holercani. Mai exact, aceștia au instalat un foișor din lemn și un scrânciob, ambele cu vedere spre râul Nistru. Cei patru bărbați își ispășeau pedepsele în Penitenciarul nr. 9 – Pruncul și în Penitenciarul nr. 4 – Cricova, în urma comiterii unor infracțiuni din imprudență (accidente rutiere).

Unul dintre deținuți, originar din raionul Ialoveni, a fost condamnat în iunie 2014 la cinci ani de închisoare, după ce a fost implicat într-un accident rutier soldat cu decesul unui motociclist. Pentru că se eschiva de la organul de urmărire penală, bărbatul a fost dat în căutare și reținut în ianuarie 2019, urmând să-și ispășească pedeapsa până în iunie 2023.

Un alt deținut care a muncit la instalarea foișorului este originar din raionul Hâncești și a fost condamnat în urma unui accident rutier pe care l-a provocat fiind în stare de ebrietate și care a dus la decesul unui om. Un alt deținut, din Chișinău, a ajuns după gratii după ce a condus în repetate rânduri automobilul în stare de ebrietate, iar în urma unui accident pe care l-a provocat o persoană a avut de suferit traume grave.

Al patrulea deținut care a muncit la vila de la Holercani este din raionul Sângerei și a fost condamnat pentru conducerea, fără permis, a unui automobil în stare de ebrietate și producerea unui accident în urma căruia o femeie și copilul ei au decedat.

Materialul integral poate fi citit pe zdg.md.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 11:08
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
02 Aug. 2021, 11:08 // Societate //  Valentina Buză

Doi indivizi cu vârstele cuprinse între 28 și 39 de ani, originari din municipiul Chișinău sunt cercetați penal de oamenii legii după ce, timp de două luni au fost „urmăriți” pentru că aveau ca „preocupare” de bază traficul și comercializarea de droguri. Astfel, aceștia au fost prinși în flagrant în timp ce vindeau substanțele narcotice investigatorului sub acoperire.

„În urma măsurilor speciale de investigații, polițiștii au acumulat probe care confirmă activitatea infracțională a suspecților, ultimii fiind documentați în timpul comercializării atât a drogurilor de tip PVP cât și a pastilelor „Ecstasy”. Suspecții activau într-o rețea bine structurată de procurare, transportare, distribuire și comercializare a substanțelor narcotice, în proporții deosebit de mari”.

Potrivit informațiilor, imediat după flagrant au fost efectuate trei percheziții atât corporale cât și a mijlocului de transport cu care se deplasau bănuiții, unde au fost ridicate telefoane mobile, acte de identitate și mijloace bănești, transmise sub controlul ofițerilor.

„Substanțele ridicate au fost transmise către Centrul Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare pentru efectuarea expertizei, iar bărbații anterior judecați pentru comercializarea drogurilor și-au recunoscut vina. Pe cazul dat a fost pornită o cauză penală pentru „Circulația ilegală a drogurilor etnobotanicelor, sau analogilor acestora în scop de înstrăinare”, iar suspecții au fost reținuți pentru 72 ore, iar ulterior plasați în arest pentru 30 zile”, spune poliția.

Mai mult, potrivit legii penale, persoanele vinovate riscă până la 15 ani privațiune de libertate.

În continuare sunt întreprinse acțiuni în vederea stabilirii și altor persoane care au participat sau au favorizat la comiterea infracțiunii, precum și aderența acestora la infracțiuni anterior comise.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate