Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0221%
 • USD
  17.8869
  0.0453%
 • RUB
  0.2454
  0.1222%
 • RON
  4.3249
  0.0301%
 • UAH
  0.6663
  -0.015%

DOC Cum trăiesc candidații PACE? Ce venituri și bunuri declară înainte de „a ajunge” în Parlament

30 Iun. 2021, 16:47
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
30 Iun. 2021, 16:47 // Politica //  Realitatea.md

Cu 79 de candidați la funcția de deputat, Partidul Acasă Construim Europa (PACE) încearcă să convingă cetățenii să-și dea votul pentru ei, ca mai apoi, din forul Legislativ să „facă viața oamenilor mai ușoară”. Realitatea.md și-a propus să vadă cum trăiesc primii cinci candidați ai PACE, ce venituri au și cât de înstăriți din punct de vedere financiar sunt aceștia. Astfel, am analizat declarațiile de avere și interese personale a celor cinci pretendenți ai PACE.

Deși, PACE a fost fondat de fostul șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, care este și președintele formațiunii, primul pe lista electorală PACE la parlamentare se regăsește Alexandru Grumeza. Acesta declară un venit de 450 de mii de lei din activitatea pe care o desfășoară la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, un automobil de model Volvo XC 90, anul fabricație 2009, cotat la 20 de mii de euro și ar avea interese personale în cadrul Federației Naționale Sportive de Armwrestling din Republica Moldova, al cărei este președinte. Declarația de avere și interese personală integrală o găsiți aici.

Denis Roșca, prim-vicepreședinte PACE indică în declarația de avere și interese personale peste 15 500 de lei salariu de la USPEE Constantin Stere, peste 120 de mii de lei pentru drepturi de proprietate intelectuală, un teren, o mașină Toyota Avensis din 2005 apreciată la valoarea de 30 de mii de lei, două conturi bancare și ar avea interese personale în cadrul câtorva organizații obștești. Declarația de avere și interese personală integrală o găsiți aici.

Tatarciuc Nadejda, secretara generală a PACE, declară doar un salariu de 51 672 de mii de lei din activitatea de administratoare a unui Centru de frumusețe. Declarația de avere și interese personală integrală o găsiți aici.

Ion Straciuc, președintele Organizației Teritoriale a PACE Bălți scrie în declarație că deține în posesie două terenuri și două case de locuit de 118 metri pătrați și 183 de metri pătrați, evaluate la doar 54 de mii de lei și respectiv la 65 de mii de lei. Candidatul nu indică nici o sursă de venit în document. Declarația de avere și interese personală integrală o găsiți aici.

Gheorghe Cavcaliuc, liderul PACE indică un salariu de 198 de mii de dolari SUA de la Kometa Group S.A și peste 106 mii de lei de la IGP în 2019, când deținea funcția de adjunct al Inspectoratului, 61 740 de euro și 54 300 de euro din vânzarea două apartamente, peste 400 de mii de lei drept indemnizație și pensie de la IGP, două terenuri, o vilă de 180 de metri pătrați, evaluată la 228 mii de lei, un Mercedes din 2016, căruia nu i-a indicat valoarea, un cont bancar, unde la fel nu a indicat câți bani păstrează acolo și indică interese personale în mai multe asociații obștești. Declarația de avere și interese personală integrală o găsiți aici.

Precizăm că, în spațiul public au apărut informații că, Gheorghe Cavcaliuc ar deține și un apartament în România pe care nu l-a indicat în declarația de avere și interese personale, precum și unele afaceri, care la fel nu a indicat nimic despre ele.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 11:30
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
03 Aug. 2021, 11:30 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Soarta președintelui FEA, Dorin Damir, este în mâinele magistraților de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, care astăzi examinează demersul procurorului de caz.

PCCOCS cere prelungirea măsurii preventive cu încă 30 de zile pentru Damir în dosarul penal care vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr. 5 din cadrul Inspectoratului Național de Investigații al IGP al MAI.

Contactat telefonic de Realitatea.md, serviciul de presă al PCCOCS, Emil Gaitur ne-a confirmat informația. Gaitur a precizat că procurorul pe caz a înaintat un demers similar și pentru șeful Inspectoratului de Poliție Bălți, Valeriu Cojocaru, dar și pentru angajatul de la Poliția de Frontieră.

Amintim că atât președintele FEA, Dorin Damir, șeful IP Bălți, Valeriu Cojocaru, dar și un angajat de la Poliția de Frontieră au primit 30 de zile de arest în Penitenciarul nr. 13 în data de 7 iulie.

Aceștia sunt învinuiți de complicitate și instigarea la abuz în serviciu; trecerea ilegală a frontierei; complicitate la delapidarea averii străine; instigarea la divulgarea secretului de stat și complicitate la fals în acte publice.

Descinderile la domiciliile, în birourile de serviciu, dar și în automobilele celor trei bănuiți au avut loc luni, 5 iulie.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate